Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

NÁŠ ROZHOVOR

obrázek k článku Dnes hovoříme s paní Bohumilou Umlaufovou - Pavlišovou, bývalou redaktorkou ?Záře? a sekretářkou dr. Josefa Loskota, předsedy ONV v Pardubicích roku 1968.

1/ Jak vzpomínáte na svou práci v redakci pardubické Záře?

            Pracovala jsem na ONV jako sekretářka předsedy a dálkově studovala novinářství. Když v redakci hledali pracovníka, požádala jsem                       o přeložení. Bylo mi vyhověno. Elév mezi zkušenými… Měla jsem výhodu znalosti regionu       i konexe s lidmi. Skrytá rivalita fungovala u každého volného povolání. Když jsem poděkovala za nabídku místa vedoucí redaktorky, byl větší klid… Každý z nás měl na starosti svůj úsek. Já státní správu, justici, policii, zdravotnictví. Kontakty  s vydavatelem – OV KSČ – měl vedoucí redaktor Oldřich Rajman, který nás slušně dirigoval. Nezapomenutelné období byl srpen 1968. Byli jsme parta, která táhla za jeden provaz proti okupaci Sovětů. Naši čtenáři nás podporovali nejen slovy, ale přinášeli nám do redakce jídlo, televizi, rádio se slovy: „Pište, pište, vysílejte…“ V období normalizace vedoucí redaktor mne při prověrkách na OV KSČ označil za hlavní protiruskou agitátorku a já jsem „vyletěla“. Zostudili mne v novinách, ale s tím už se nedalo nic dělat. Těžší byl rozvod, ztráta rodiny, které s celou situací souvisely…

 

2/ V 60.letech jste přicházela do styku s oběma předsedy NV v Pardubicích F.Slukou             i J.Loskotem. Přibližte nám tyto osobnosti!

            Jak jsem již řekla, byla jsem kdysi sekretářkou předsedy ONV dr. Loskota. To byl vzdělaný a kultivovaný člověk, který se tím lišil od svých soudruhů funkcionářů. Byl to původním povoláním učitel. Dobře si rozuměl s Františkem Slukou, předsedou Měst NV. To byl praktik, obchodník povoláním i duší. Oba měli zájem o vzestup města i okresu. Sluka osobně jel do Bratislavy, aby dojednal výstavbu PRIORU – prvního obchodního domu v Pardubicích. Velký podíl měl i na zvelebení historického jádra města. Byl iniciátorem družby s italským Rosignanem a švédskou Skellefteou. Když byl na soukromé dovolené v Soči, vyhledal tam P.A.Sibirkina, který roku 1945 přiletěl do Pardubic, a vzniklo krásné přátelství obou rodin. Po roce 1968 jim však kontakty byly zakázány. Dr. Loskot pro své postoje v roce 1968 skončil jako dělník v cihelně.

 

3/ Jak vznikaly Vaše obdivuhodně pravdivé „Květnové dokumenty 1945“, vydané na počátku normalizace roku 1970, a co následovalo? S jakými pamětníky května 1945 jste tenkrát hovořila?

            Po vyhazovu ze Záře jsem pracovala v Informační službě v Pardubicích. Z iniciativy F.Sluky jsem přivedla na svět Zpravodaj města. A když jsme tak jednou s ním seděla, vedoucí IS p. Chalupský navrhl zpracovat rok 1945 v Pardubicích, neboť už tenkrát se objevovaly zkreslené informace o tomto období. Dala jsem se do práce a protože roku 1945 jsem ještě byla malá, musela jsem hledat pamětníky a ověřovat jejich informace. Významně mi pomohly pracovnice Okresního archivu paní Emilie Frajdlová a Elvia Žandová. Díky nim a díky všem, jejichž jména jsou v publikaci uvedena. Zároveň se omlouvám, že je nejmenuji, bylo by jich hodně. A tak ještě jednou dík… Publikace také přišla na svět díky vstřícnosti a ochotě pardubické Geodézie, a to v tisícovém nákladu. A já jsem ráda, že zcela nezapadla… Chtěla jsem přispět k tomu, aby zde byla pravdivá, solidní informace. V dnešní době bychom neměli zapomenout, že Rusové také zásadně přispěli k porážce nacismu. Mně se však dostalo staronového poučení. Padák z práce… Existenci jsem s pomocí přátel a bez práva veřejnosti obhájila. Zůstalo mi jen čisté svědomí a to byl také můj honorář. Slepě šířit nenávist                          a rozdělovat lidi nevedlo nikdy k ničemu dobrému.

 

Děkujeme Vám za zajímavý rozhovor a přejeme Vám pevné zdraví a vše dobré.

 

                                                                                               Připravil: PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem