Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

FRANTIŠEK HLADĚNA, ČLOVĚK A ODBOJÁŘ

obrázek k článku Motocyklový závodník, zakladatel Zlaté přilby, zástupce Škodovky. Pro gestapo dělal odhad majetku (aut) po židovských obyvatelích. Věděl o nekalých zakázkách gestapáků ze služebny pardubického gestapa. Od roku 1942 (možná už od konce 1941) byl zapojen do spolupráce se skupinou SILVER A. Vedoucí skupiny Alfréd Bartoš bydlel nějaký čas u Hladěnových. František Hladěna nechal Bartošovi k dispozici svou garsoniéru na dnešní Třídě Míru 108. Pátral jsem po této adrese, ovšem bezvýsledně (za informaci děkuji dr. Jiřímu Kotykovi). 1/ Po sporech se Bartoš přestěhoval ke Krupkovým. Co se týkalo názoru na činnost Bartoše a jeho postup v konspiraci a ilegální práci, měl Hladěna, a nejen on, mnoho výhrad. ?To není konspirace, ale opereta. Chodíš ven a už Tě lidé poznali.? Lehkomyslnost? Možná byl mladý, chtěl si užívat života. Také ještě jedna důležitá věc: Bartoš, Valčík a Potůček věděli, že jdou na smrt. A ještě jedna věc tady hrála velkou roli. Bartoš v Pardubicích před válkou sloužil, narodil se tu, měl tady snoubenku a známé. I když chodil po městě maskován, nepomohlo to. Nebudu zacházet do detailů, ty jsou známé a není to záměr této práce. Jako spojky sloužily parašutistům ženy. Nebyly tak nápadné. V našem případě to byly Hana Krupková a manželka pana Hladěny Taťána. Bartoš je posílal na různá místa v republice.

27.května byl spáchán atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha. Bylo vyhlášeno stanné právo, popravy a červené plakáty se jmény popravených byly vyvěšeny na každém rohu. Jak tohle vše musel František Hladěna prožívat? Těžko domyslet. Nebylo to jednoduché. Přes den práce s gestapáky, poté práce pro odboj. Musel mít nervy jako „špagáty“. Vše vypadalo dobře až do osudného 16.června 1942. V Praze na gestapu se dobrovolně přihlásil v poledních hodinách Karel Čurda. Při udání adres přechovávatelů nezapomněl ani na Pardubice. Jako první byli zatčeni Krupkovi, a to 17.června mezi pátou a šestou hodinou ranní. Byli odvezeni do Prahy a zde vyslechnuti. Mezi 20. a 21.červnem začalo zatýkání v Pardubicích. František Hladěna byl zatčen mezi prvními v 6 hodin ráno 20.června. Paní Taťána Hladěnová o několik hodin později. Po tzv. zostřeném výslechu na pardubickém gestapu byl František Hladěna vyhozen z okna. Co mne k tomu tvrzení vede? Předně člověk s pouty na rukou neskočí z malého okna 8 metrů daleko. 2/ (Zdeněk Jelínek „Silver A, poznámka 352, str. 162, II.vydání 1992, s.2). Moc věděl. Ohledání provedl doktor Hroch, který tvrdí, že Hladěna z okna vyskočil. Ať si čtenář udělá úsudek sám…

Ostatky Františka Hladěny byly spáleny v pardubickém krematoriu.

 

Poznámky:

1/ František Hladěna měl bydlet podle průvodce ( P.Šmejkal, Průvodce SILVER A, Academia 2018, s.42) na Třídě Míru 2671 (Na zeleném). Další adresa byla Třída Míru 108. To byla garsoniéra Františka Hladěny, kterou měl k dispozici Alfréd Bartoš. Další adresa, kterou uveřejnil Zdeněk Jelínek je U Zelené brány 108 („Silver A, poznámka 365, str.163).

Podle P.Jedličky měl F.Hladěna v čp. 108 (ve dvoře) autoopravnu, v čp. 95 sedlářství.

2/ Z.Jelínek,… (s.1)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem