Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

PATNÍ HŘEB Z ÚRAZOVÉ CHIRURGIE DOBÝVÁ SVĚT

obrázek k článku Svět objevuje patní hřeb pardubického traumatologa. Implantát pro osteosyntézu zlomeniny patní kosti C-NAIL, který vyvinul traumatolog Martin Pompach, poutá pozornost prestižního světového odborného tisku.

V posledních týdnech se v něm objevilo několik článků o patním hřebu C-NAIL. Naskýtá se tak možnost rozšíření této operační metody, v níž mají největší rutinu právě na oddělení úrazové chirurgie Chirurgické kliniky Pardubické nemocnice, i do dalších zemí.

„Každá novinka chce svůj čas. Čeká se na první výsledky operací, pak na střednědobé výsledky, poté na články v odborném tisku. Věřím, že se nyní využití implantátu ještě více rozšíří,“ říká traumatolog Pompach.

Patnímu hřebu C-NAIL v letošním roce věnoval pozornost americký Journal of Orthopaedic Trauma. Články vyšly i v německých časopisech Der Unfallchirurg a Operative Orthopädie und Traumatologie a zaujal rovněž americký Foot & Ankle International. „Jsou to renomované časopisy s impakt faktorem, které studují traumatologové po celém světě,“ říká Pompach.

Rozšíření informací o nové metodě a výsledcích léčby mezi zahraničními lékaři by tak mohlo ještě více otevřít dveře tomuto implantátu a operační metodě do dalších zemí.

„Výsledky operací nám ukázaly, že je to správná cesta. Na většině pracovišť operují zlomeniny patní kosti pomocí dlahy, šroubů nebo drátů. Patní hřeb je další možnost, kterou mohou využít. Díky článkům v odborném tisku nyní ve světě znají výhody nově operační metody – hřebování zlomeniny patní kosti,“ říká Pompach.

Tento implantát se začal vyvíjet v roce 2006. Následně se při jeho vývoji spojil Martin Pompach s německými lékaři Hansem Zwippem a Michaelem Amlangem z Univerzitní kliniky v Drážďanech.

V roce 2009 po oslovení české firmy MEDIN, a.s., se zrodil patní hřeb v dnešní podobě. Poprvé při operaci byl použit 24.února 2001 v Pardubické nemocnici, kdy Martin Pompach s Hansem Zwippem operovali pacienta se zlomeninou obou patních kostí. Na konci roku 2001 tento implantát získal certifikaci a v polovině roku 2012 byl firmou MEDIN uveden na trh.

Hřeb C-NAIL se zavádí do patní kosti pod úponem Achillovy šlachy a rozlomené fragmenty jsou fixovány přes hřeb pomocí sedmi šroubů. Pro pacienty je tento postup výhodnější. „Eliminuje komplikace, které občas vzniknou při použití jiných technik. Jedná se o miniinvazní přístup s malým zásahem do organismu. Rány jsou drobné, je nižší riziko vznik infekce                  a rehabilitace je rychlejší. Pacienti mohou brzo cvičit a zatěžovat operovanou končetinu,“ popisuje pardubický traumatolog hlavní výhody.

Pardubická nemocnice je pracovištěm, která má s touto metodou největší zkušenosti. Operovali tak již zhruba 165 pacientů. „Vše proběhlo prakticky bez komplikací, pacienti jsou spokojeni,“ říká Pompach

Celkem bylo již aplikováno v České republice a v zahraniční kolem tisíce kusů tohoto implantátu. Hřeb využívají lékaři na Slovensku, v Rusku, v Německu, našel si cestu například i do Kolumbie. Do Německa jezdí autor implantátu školit lékaře na seminářích nebo se účastní přímo operací. „Zašlou mi rentgenové snímky. Zhodnotím, zda je pacient vhodný pro tento typ operace. S první operací lékařům pomohu, další už provádějí sami,“ říká Pompach.

O tomto implantátu již byly prezentovány přednášky na různých kongresech v České republice, v Německu, v Číně a v Brazílii, byl prezentován rovněž ve Spojených arabských emirátech. „Další ohlasy přicházejí třeba z Rakouska a z Itálie,“ říká Pompach.

Na základě nasbíraných zkušeností z dosavadního používání se usilovně pracuje na vývoji druhé generace implantátu. „Inovovaný hřeb by měl mít ještě výhodnější vlastnosti a v příštím roce by mohl být uveden na trh,“ prozrazuje Pompach.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem