Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA V BOHDANEČSKÝCH KRONIKÁCH (V.část)

obrázek k článku dokončení (příspěvek k regionálním dějinám) Pokračování roku 1945 Koncem března se bohdanečské náměstí zaplnilo uprchlíky z nejrůznějších oblastí protektorátu. Tzv. ?národní hosté? (Němci) prchali. 31. března při slavnosti Vzkříšení šel tradiční průvod kolem náměstí, tentokrát jej Němci už nezakázali. V neděli 1. dubna proběhla mše pro německé vojáky z lazaretu. 22. dubna byli všichni muži z Bohdanče svoláni do sokolovny a tam propracovali plán při hašení města v případě náletu.

Od 2. května projížděly Bohdančem kolony vojenských aut všemi směry. Kuriozitou byly práce, které ještě pokračovaly na silničních závorách. Pracovalo se ještě u pivovaru. Vše bylo připraveno pro rozběhnutí činností, které by udržely ve městě pořádek. V poslední měsíce okupace se však tvořily všude partyzánské skupiny. V Bohdanči existovala již od roku 1941 „Trojka odboje“, kterou utvořili M. Rosůlek, Václav Urban a Karel Makalouš. „Trojka“ se stala základem pro vybudování Pořádkové služby Národního výboru. Dne 15. dubna se sešla „Trojka“ v bytě uč. Rosůlka a se souhlasem mj. Aubrechta sestavila celou polovojenskou organizaci. Byly sestaveny čtyři čety, oddíl asistenční a oddíl kasárenský. Velitelem celého útvaru byl ustanoven poručík v záloze M. Rosůlek, jeho zástupcem                 a zároveň velitelem I. čety poručík v záloze Pravoslav Veselý, účetní lázní. Velitelem II. čety četař v záloze František Nitsche, velitelem III. čety četař v záloze Josef Půlpán, instalatér. Sanitární službu vedl MUDr. František Picek. Jedna četa čítala 25 mužů.

    Pod vlivem mj. Aubrechta byl sestaven Revoluční Národní výbor. Jeho členy byli: Josef Štěpanovský, majitel Předního mlýna, František Macas, natěrač, Jan Nepokoj, dělník                a Václav Urban, dělník. Za mládež byl do výboru zvolen Karel Honsa. Dne 4. května sešli se tajně na určeném místě po zahrání smluvené desky v místním rozhlase („Růžovou krynolinu ti dám“) všechny 4 čety. Předem smluvenou desku zahrál v rozhlase V. Beran.

    5. května (sobota). Většina občanů poslouchala u rozhlasových přijímačů nejnovější zprávy. Po poledni kolem 12.30 hod. se ozval z přístrojů hlas, který vybízel k zahájení otevřeného boje proti Němcům.

    V Bohdanči se na radnici ihned dostavili všichni členové Revolučního Národního výboru, také všichni členové Pořádkové služby zaujali předem stanovená místa. Tito muži dostali zelené pásky. Na radnici byl jednotně zvolen za předsedu MUDr. F. Picek, dodatečně potvrzen mj. Aubrechtem. Tím, že se Revoluční Národní výbor ujal správy města, přestal úřadovat dosavadní komisař Václav Kodeš. V. Kodeš jednal vždy obezřetně a uchránil obec i mnohé lidi od těžkých škod.

    V přízemí na faře se usadila sanitární služba složená z vycvičených dobrovolných sil. Začaly se odstraňovat německé nápisy. První, kdo je odstraňoval, byli členové zdejší četnické stanice. Většina německých nápisů byla aspoň provizorně přetřena.

    6. května dal německý velitel mj. Stein rozkaz, kterým se zakazovalo veřejné shlukování. Vojenské hlídky procházely městem a hlídaly křižovatku a náměstí.

    Mládež z Bohdanče se chtěla přes noc zmocnit kasáren, ale mj. Aubrecht to zakázal. Později po převzetí se ukázalo, že byly dobře chráněny těžkými kulomety.

    Dne 7. května byl Revoluční Národní výbor rozšířen o další členy, Karla Honsa, ředitele zdejší školy, Antonína Špejchala, Františka Červeného a Josefa Pospíšila.

    Do Bohdanče došla zpráva, že v Holicích Němci vypálili celou radnici a zastřelili 50 lidí. Podobně tomu bylo i v Hořicích, v Kolíně, ve Vysoké a v Němčicích pod Kunětickou horou.

    Dne 8. května (úterý) brzy ráno opustily německé ošetřovatelky nemocné a v nákladních autech se přemístily do Přelouče. Každá dostala jídlo na 9 dnů. Mezi osmou a devátou hodinou projíždělo od Hradce na Přelouč mnoho německých aut s ozbrojeným doprovodem. Jednalo se o část prchající armády generála Ferdinanda Schörnera. V devět hodin dal farář Kopecký vyvěsit na věži kostela státní vlajku osvobozené republiky. Všude panovala slavnostní nálada. Odpoledne o 15. hodině promluvil v anglickém rozhlase ministerský předseda Winston Churchil a večer sám anglický král Jiří. Ohlásili slavnostně konec války.

    Po desáté hodině začal městem projíždět další proud prchající německé armády směrem na Čáslavsko. Průjezd kolon městem se obešel bez incidentu.

    Zatemňovací povinnost skončila, vynucené přejmenování ulic bylo odstraněno…

    Zdejší německá posádka opustila Bohdaneč v klidu. Major Stein předal formálně budovy bez velkých poškození zdejšímu Pořádkovému oddílu.

    Příštího dne kolem 3. hodiny ranní odjeli z Bohdanče poslední němečtí vojáci. V lazaretu zůstal jen sklad nemocničního prádla a jeden přístroj RTG.

    V ranních hodinách 9. května se přes město táhl proud dalších německých sil. Němci si strhávali označení hodností a pušky odhazovali do příkopů. Ženy uklidily prostory lázní          a připravily je pro případné potřeby sovětských vojáků.

    Před polednem byla bohdanečská radnice ozdobena nápisy na přivítanou Rudé armády.     O půl dvanácté se však městem rozlehl poplach a bylo voláno „Všichni do krytu!“ Byla hlášena německá letadla. Po dvaceti minutách byl poplach odvolán. Lidé se dozvěděli, že byl napaden Mělník, Nymburk a Kralupy.

    Po poplachu pokračoval průvod německých vojáků přes město.

    Po 15. hodině se odehrála v Přelouči na Labském mostu tragédie. Most hlídala menší skupina našich lidí. Z města přijela na most zbloudilá skupina Němců, dva motocykly a pět nákladních aut, plných vojáků. Naši lidé je zastavili a chtěli odzbrojit. Začala střelba, při které byli zastřeleni František Hrobař ze Břehů a Josef Zeman z Mělic. Němci ujeli.

    Časně ráno 10. května kolem 4. hodiny bylo spící obyvatelstvo Bohdanče vyburcováno střelbou. Ozbrojení lidé se sbíhali do Hradecké ulice. Městem se šířila zpráva, že od Ždánic jednou směrem do Bohdanče německé tanky. Ukázalo se však, že se jedná o dva velké traktory a dlouhý transport uprchlíků. Byl to poslední transport, který prošel naším městem v době války. Dopoledne projížděla městem Rudá armáda. Proud sovětských vojáků z Pardubic se spojil s proudem z Chlumce a směřoval na Přelouč. Od Hradce se zvolna táhly zbytky německých armád. Na bohdanečském náměstí se obě armády potkaly v klidu bez boje. Tu a tam některý sovětský voják zvolal na Němce „Kaput!“ Několik ruských vozů s koňmi zajelo na velký dvůr u Veselých aby si tu vojáci odpočinuli. Mezi vojáky byly               i dívky a některé z nich měly hodnost důstojníků.

    Na Revoluční Národní výbor přišel přípis z Okresního úřadu, aby byl proveden soupis mužů narozených v letech 1914-1916 pro vojenskou službu. V Bohdanči bylo těchto mužů celkem 31. Dále bylo nařízeno zajistit všechny říšské příslušníky. Vlajkaři byli sepsáni ale zatím ponecháni na svobodě.

    11. května odstranili němečtí zajatci, ubytováni dosud v kasárnách, silniční uzávěry. Tento den daleko v Německu zemřel v Ambergu známý bohdanečský lékař MUDr. Rudolf Průcha. Ve stejný den byla bohdanečská křižovatka osvětlena pomocí silných žárovek.

    Dne 12. května byla na radniční průčelí vsazena opět deska padlých z první světové války. Večer vysílal rozhlas z Národního divadla Smetanovu Libuši.

    V neděli 13. května vrcholily místní oslavy vítězství nad fašismem velkým průvodem, který se již od osmé hodiny řadil na hřišti U Haldy. Průvod zahájil strážník. Většina průvodu byla oblečena do národních krojů, uprostřed jel alegorický vůz. Na vysokém podstavci stála Marie Endersová oblečena do dlouhých bílých šatů s červenou čapkou jako symbolická postava svobody. Za vozem postupovali muži se zelenými páskami, Pořádková služba. Manifestace prošla celou Pardubskou ulicí a vracela se přes náměstí, kde byl před radnicí vytvořen velký čtverec. Za zvuku hymny byly vytaženy vlajky a řečník MUDr. F. Picek vedl slavností řeč.

    14. května se život začal zvolna vracet do normálních kolejí…

 

Použité zdroje: Městské kroniky Lázní Bohdanče, deponováno tamtéž.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem