Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

PERNEROVKOU A SMILOVKOU

obrázek k článku Táňa Hladěnová stojí na rohu Pernerovky a rozdychtěně se rozhlédne. Přeběhne ulici a vskočí do domu, kde žijí Hana a Václav Krupkovi. Pernerova 1607, starý šedivý dům. Nasaje jeho vůni a stoupá rychle po schodech. Dveře jsou již pootevřené. Vstoupí. Václav Krupka kouří, ruce za zády. Na pohovce leží Alfréd Bartoš, odpočívá. Táňa trochu zrudne. Hovoří se o cestě do Prahy, k Moravcovým. Děvčata se těší. Dychtí po tom, udělat něco pro vlast,

K večeru cizí muž vyfotografuje Hanku se psem, před pardubickým zámkem, líbí se mu, je krásná. Taková osudová… Je polovina května 1942 a je krásný jarní den.

            „Nezapomeň, že jsi Češkou!“ píše před koncem školního roku královéhradecká učitelka Marie Korábová své žákyni do památníku. Poslední, co za několik dní uvidí, budou tři popravčí kůly na Zámečku.

Po nebi přeletí vyděšený pták a zem zrudne krví. Je červen 1942 a nebe se zatahuje.

Z pardubické pasáže vyjde Táňa Hladěnová, pan Hebký zase nebyl doma. Musí být velmi opatrná. Zamává přes ulici na svého manžela, František se již těší domů. Ona se k němu schoulí, on dá ruce lehce kolem jejích ramen. Cestou nahoru po schodech ji zkusmo políbí. Je polovina června 1942 a připozdívá se. Nebe tmavne, po slunci ani památky.

O mnoho let později jedno malé děvče otevře doma obrovskou knihovnu. Objeví Miroslava Ivanova – Nejen černé uniformy, Atentát na Heydricha… Čte jako o závod. Je fascinována hrdinstvím. Ve svých dětských snech není ani princeznou či herečkou, ona vaří parašutistům jako paní Moravcová.

Jsme zcela tvoje literaturo faktu! Navždy a FOR EVER!

To malé děvče je již žena dávno dospělá, stojí na rohu Pernerovky a vidí, kde stával Mléčný bar – mlíčňák. Jahody se šlehačkou, koktejly, nanukové dorty a teplé kakao. Tam vzadu v ulici bydleli Vlastníkovi, vedle rodina prof. Wanky, naproti Pepík a Irča Novákovi. Vedle vzadu stále stojí dům č. 1607, kde žili Krupkovi. Po těchto schodech běželi při útěku do hotelu Pejskar, tudy bral schody po třech Fred Bartoš…

Smilovka, další pěkná pardubická ulice. Malé domy, na sebe natěsnané, se zajímavými fasádami. Génius loci zde nezapřete. Zde žila rodina Bartoňova, zde je místo posledního výdechu Freda Bartoše. Smilovka, po léta stejná, tichá, uprostřed centra. Smilovka plná velkých osudů.

Kousek od Pernerovky sedí ve svém pokoji starší dáma. Otevře dívčí památník z hradecké školy a čte: „Nezapomeň, že jsi Češkou!“

Je podzim 2018 a dny se již trochu krátí…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem