Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

FOTBAL V PARDUBICÍCH PŘED STO LETY

obrázek k článku V poválečném nadšení vznikají po celé nové Československé republice sportovní kluby. V Pardubicích především kluby fotbalové. Dne 20. února vstupuje výhrou nad SK Svítkov 2 ? 0 na scénu pardubického fotbalu SK Slavoj. Dochována je jeho sestava z historického utkání: Diviš ? Netušil, Bárta Fr. ? Kubín, Zavřel, Štumpf ? Jirák, Pitr, Bárta J., Hemerka, Diviš. Současně hrála i reserva a dorost Slavoje. Klub je ustaven na předměstí Jesničánky a sdružuje i hráče z blízkých Dražkovic. Prvním předsedou se stává dražkovický starosta František Zavřel. Klubu je přidělen pozemek na vojenském cvičišti za válečnou nemocnicí, tak zvanou karanténou. Svoje schůze koná v Dražkovicích v hostinci pana Zavřela nebo v Jesničánkách ?U Sůrů?. Ve Svítkově předsedá klubu Josef Pešek a ještě v tomto roce ho střídá Ladislav Zima. Klub otvírá nové hřiště na pronajatém pozemku od pana Berana (v místě dnešní školy) a staví i ?B? mužstvo. Na východním okraji města ve Studánce a Familii se ustavuje z původního kroužku Meteor nový klub Slovan. Hřiště zřizuje ?Na kopci?, na rozhraní obou jmenovaných pardubických předměstí.

A první mužstvo Slovanu? Tady je: Palkoska – Křížek, Hejča, Šimůnek, Mergl, Sokol František, Stejskal, Kubizňák, Fidra, Brabenec, Havránek, Froš, Koubek. Klub má ale dost hráčů i pro B tým. Prvním předsedou je Čeněk Kosina, v jehož hostinci také Slovan schůzuje. Pozadu nezůstávají ani okolní obce. Také od roku 1919 holdují fotbalu v Nemošicích, nejprve na hřišti v hřebčinci, vedeni první předsedou Josefem Brzkem, pak Janem Tichým, kterého brzy střídá Josef Svoboda. Jedenáctka průkopníků v Nemošicích je složena z kvarteta rodiny Matěnových – Karel, František, Josef starší a mladší, dále bratři Antonín a Josef Michálkové, Teplý, Flekač, Mužík, Štěpánek, Vavroušek, Loukota a Svoboda. Úvodní zápas je slavný, tento tým porazí Blato poměrem 8 – 0. Nemošičtí hráli v bílých košilích, na které později dívky našily červené límečky. Na nohách převážně vojenská bagančata. A to není z výčtu klubu zdaleka vše. Jako soupeře nalézáme v kronice Slavoje mužstva SK Olympie, SK Český Lev, SK Dělnická XI. Pardubice a také mužstvo Polabanu Lánů na Důlku. Ve Starých Čívicích stál u kolébky místního SK statkář Emanuel Kokeš a dr. Alois Cibulka. Na hřišti nastupoval brankář Levínský a s ním Huta, Tomiška, Pavlas, Komberec, Wasserbauer, bratři Rabsteinové, Nepovím, Jedlička, Tykvan, Čermák, Martínek, Ryšavý, Adámek, dr. Cibulka a Morávek. V Čívicích nadšeně postaví hřiště, šatny a zřídí klubovou místnost v hostinci v Borku. Činnost obnovují také ve Svítkově, vedeni předsedou Josefem Peškem a v Rosicích nad Labem. Tam je první poválečným předsedou ing. Jaroslav Jarkovský, později vynikající čs. reprezentant v ledním hokeji. V jezdeckých kasárnách hrál vojenský tým SK Letci. Většina mužstev měla samozřejmě záložní týmy a družstva dorostenců. SK dokonce po třech mužstvech mužů, dorostenců a elévů a ještě se uvádí družstvo studentské, obchodní a staří páni (old boys). V rámci emancipace se ve sportu prosadí i ženy. U řady klubů vznikají odbory dámské házené.

   V I. župní třídě hrají stejná mužstva jako v předchozím roce, doplněná postupujícím, Pardubickým teamem. Opět vyhrají SK Pardubice před Hradcem, ale tentokrát jen zásluhou lepšího skóre. V pardubickém okrsku II. třídy (celkem 5 okrsků Východočeské župy) zápolí Sparta Pardubice, reserva SK a Studentská XI. Útok studentů vede student strojní průmyslovky, později vynikající herec Národního divadla Jiří Plachý. K prvnímu a vítěznému mistrovskému zápasu (7 - 1) do Bohdanče odjede na nákladním autě i dvacet fandů.                A Studentská XI., ačkoliv zatím nemá vlastní hřiště, vyhraje II. třídu a slaví postup do třídy I. Doma sehrála jen dvě utkání, zbývajících třicet čtyři na hřištích soupeřů. Počet členů klubu ve všech odborech vzroste na 425. Výbor SK Pardubice s předsedou Josefem Bašem připraví na srpen velkolepé oslavy dvaceti let trvání klubu. Na hřišti na Olšinkách je vybudována atletická dráha, obnoveny tenisové kurty, rozšířena tribuna a postaven byt pro kustoda. Celkem je sportoviště rozšířeno o 4.200 m2. Vrcholem oslav, při nichž proběhly atletické, cyklistické a plavecké závody na Chrudimce, dále pak řecko – římské zápasy, šermířský, házenkářský a tenisový turnaj a vzpírání, je utkání fotbalistů se Slavií Praha, které skončí nerozhodně 1 – 1. V průběhu roku sehrají SK i zápasy s jedenáctkami francouzských               a italských legionářů. Na podzim poznávají hráči SK zatím neznámé Slovensko. V Nových Zámcích, za které nastoupí i pardubický odchovanec Rule, vyhrají vysoko 8 – 0 a 12 – 0.        A první dva hráči SK Pardubice odjedou také reprezentovat novou republiku – Kačerovský na vojenské hry do Říma a Karel Strejček také na armádní Pershingovu olympiádu do Paříže. První poválečným hostem z ciziny je Slovan Vídeň (1 – 1). Klubovnu přesouvá vedení SK do hotelu Sochor. Dne 21. 10. na mimořádné valné hromadě bylo sídlo fotbalové župy poměrem hlasů 21 – 10 přeloženo do Pardubic.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem