Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

ŽILI MEZI NÁMI - Jan Evangelista Jirásek

obrázek k článku Dne 16.12.2019 zemřel ve věku 90let významný vědec, pardubický rodák profesor MUDr. Jan Evangelista Jirásek (*29.7.1929).

Profesor Jirásek představuje již třetí generaci jedné pardubické rodiny. Jeho dědeček byl praktickým lékařem v Humpolci a od roku 1912 pracoval jako internista v Pardubicích. Tatínek byl porodník – gynekolog. Rodina bydlela nejprve v Hronovické ulici a v roce 1936 se přestěhovala do Sladkovského. Na reálce byli jeho spolužáky Erna Košťál – syn popraveného hrdiny protinacistického odboje, dále známý malíř Vladimír Kopecký nebo Zdeněk Jičínský – pozdější autor československé ústavy. Maturitu složil v roce 1948. Poté Jan studoval na lékařské fakultě v Hradci Králové. Již jako student se stal asistentem v historicko – embryologickém ústavu. Sbíral a zkoumal ptačí vejce. Dostudoval v roce 1953 v Praze. Od roku 1954 až do roku 1960 pracoval v Embryologickém ústavu lékařské fakulty. V roce 1960 obhájil disertační práci a stal se kandidátem věd. V témže roce nastoupil do ústavu pro matku a dítě v Praze – Podolí. Byl u nás jedním z prvních, kdo si objednával a studoval americké odborné časopisy.

            Mimořádný význam pro medicínu mají jeho objevy nových diagnostických postupů, které umožňují ještě v prenatálním stadiu rozpoznat problémy a vývojové vady a tím otevírají nové možnosti, jak na ně včas reagovat. Jeho objevy jsou uznány ve světě a profesor Jirásek je v Americe nejčastěji citovaným vědcem v oboru embryologie. V letech 1968 – 1971 profesorsky hostoval na lékařské fakultě univerzity v Mineapolis a na gynekologicko – porodnické klinice v Memphisu, přednášel i v Detroitu, a to především o prenatální diagnostice.

            V roce 1983 publikoval jako první na světě atlas lidského embrya a plodu. Od té doby je uznáván za světovou špičku ve fotografování embryí. Jeden výtisk jeho atlasu získala též naše pražská pobočka do své knihovny, kde je k dispozici našim členům. Za svoji knihu                 o vývojových mechanizmech lidských embryí byl profesor Jirásek v Americe vyznamenán titulem Muž roku 2004. Už od roku 1971 pracoval také na výzkumu umělého oplodnění. Ovšem tehdy nebyla u nás (ba ani v Americe) společenská objednávka pro takový výzkum. Bylo mu doporučeno, aby raději bádal nad problémem kapavky. Prof. Jirásek byl první, kdo vyřešil otázku rozpoznávání pohlaví analýzou plodové vody.

            O panu profesorovi se málo ví, že byl též nadšeným ornitologem. Na bohdanečských rybnících nafotil tolik krásných fotografií ptáků a jejich hnízd, že nakladatelství Artia vydalo jeho  krásnou knížku.

            Pan profesor Jirásek byl světovým vědcem, ale nikdy nezapomínal na své rodné Pardubice. Byl aktivním členem našeho Klubu přátel Pardubicka a často se zapojoval do našich besed a diskuzí. O své vědecké práci dokázal velice poutavě a srozumitelně vyprávět. Své výklady doplňoval promítanými obrázky a posluchači jej sledovali s velkým zájmem                      a pozorností a někdy i se zatajeným dechem. Některé jeho fotografie jsou dodnes světovými unikáty. V archivu pobočky jsme našli, že první besedu pro nás přednášel již v dubnu 1975         a poté – po třiceti šesti letech – v říjnu 2011 a pak ještě v květnu 2013 vyprávěl své vzpomínky na přírodu na Pardubicku a na svoje milované ptactvo.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem