Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

KONTAKTNÍ KLUB PARDUBICE

obrázek k článku Kontaktní klub při Domu dětí a mládeže Beta v Pardubicích slouží setkávání zdravotně postižených dospělých lidí. Je to ojedinělá aktivita v Pardubicích. Již v roce 1990 projevilo tehdejší Kulturní středisko, reprezentované paní Janou Línkovou, zájem zřídit Kontaktní klub rodičů postižených i zdravých dětí. Záměrem bylo využití volného času postižených dětí v odpoledních hodinách. Co tomuto lidumilnému záměru předcházelo, to si dnes těžko představíme. Před 30 lety nic takového neexistovalo a dalo hodně práce přesvědčit zástupce tehdejších organizací se sociálním zaměřením, aby tuto aktivitu podpořily. Na základě mnoha výmluvných dopisů, adresovaných např. Výboru dobré vůle, Československému rozhlasu (do pořadu Člověk volá člověka), Československé rehabilitační společnosti Dr. Václava Vojty, Arpidě (Společnost pro rehabilitaci zdravotně postižených dětí a mládeže), paní Marcele Klemové (dětské rehabilitační oddělení fakultní nemocnice v Praze) a mnoha dalším, v neposlední řadě členům rady městského zastupitelstva v Pardubicích se dobrá věc podařila. 18.února 1991 se v kulturních středisku Pardubice v Sukově třídě sešlo více než 40 lidí, z jedné poloviny rodiče a z druhé poloviny veřejnost.

O pořádání pravidelných schůzek pro zdravotně postižené děti projevil zájem Dům dětí                  a mládeže v ulici 17.listopadu. Našlo se několik dobrovolníků, kteří ve spolupráci s pedagogy a zdravotníky vytvořili program této aktivity. Ta byla nejen společenská, ale i sportovní. Tenkrát se velmi aktivně zapojila Věra Žítková a úspěšně několik let vedla tato setkávání.

Později vystřídala ve vedení paní Žítkovou paní Hana Křížková a ředitelkou se stala Mgr. Hana Štěpánková. Počet dětí stoupal a bylo potřeba získat ještě další spolupracovníky. Já jsem v té době ukončila pracovní poměr v Německu, kde jsem v průběhu let pracovala v zařízení pro mentálně postižené dospělé. To bylo opět něco, o čem se nám tenkrát ani nesnilo. Vrátila jsem se domů nabitá elánem a zkušenostmi, které jsem chtěla za každou cenu uplatnit v Česku. Zatím jsem ale přijala pozvání nastoupit jako spolupracovnice do Domu dětí a mládeže. To bylo v roce 1994 a jsem tam dodnes.

 

Během let se měnil počet                 a složení dětí a personálu, ale          i jeho program. Dům dětí, nazvaný Beta (v Pardubicích je ještě Alfa a Delta) se přemístil do Štolbovy ulice, a tak získal prostory k mnoha dalším aktivitám (dnes má prostory            i v bývalém Kulturním domě na Dubině). I my jsme tam měli k dispozici velký sál. Návštěvnost dětí a dospívající mládeže v Kontaktu byla poměrně vysoká. Pravidelně jsme cvičili, ale také jezdili na výlety a každý rok hráli divadlo. Za ta léta jsme odehráli hodně pohádek a jednou také tzv. Indiánskou vesnici. Kostýmy jsme si za pomoci rodičů šili sami          a po divadle jsme je použili na maškarní bál, který se také konal každý rok i s tombolu.

Děti to velmi bavilo, ale pak začaly pomalu dospívat a jejich zájmy se měnily. Změnily se              i podmínky. Velký sál jsme uvolnili sportovním aktivitám a přemístili se do učebny, ve které se nedaly sporty provozovat. V té době se také změnilo vedení Domu dětí, ředitelkou se stala ing. Zora Hrabaňová a vedoucí paní Hana Kudrnová. Program setkávání jsme upravili podle možností. Říká se „změna je život“ a je to určitě pravda. Dnes jsme především návštěvníky muzeí, galerií a všech dostupných výstav, v době svátků vytváříme dekorace, které k nim přísluší. Na závěr školního roku jezdíme vlakem na výlety s kulturní tématikou (hrady, zámky), začátkem prázdnin pořádáme příměstské tábory pro naše členy. Dnes jich máme 12, s rodiči skoro dvakrát tolik. Někteří jsou samostatní, že chodí sami.

Na veřejnosti se o nás moc neví, proto píšu tento článek. Jsou jistě mnozí, kteří setrvávají sami doma, odtrženi od společnosti. S námi by poznali život z druhé, veselejší stránky. Scházíme se každý čtvrtek v 15,30 v Domě dětí a mládeže Beta ve Štolbově ulici (za lázněmi) nebo po dohodě někde jinde. Klubový příspěvek je 80 Kč ročně.

Na internetu nás najdete pod: KLUBY v DDM BETA www.ddmstolbova.com.

Je velmi potěšitelné, že přes různé změny Kontaktní klub stále trvá – již 29 let – a to je kousek historie.

Proto chci za všechny zúčastněné poděkovat vedení Domu dětí a mládeže Beta a velmi též za to, že tento článek můžu zveřejnit ve Zprávách Klubu přátel Pardubicka.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem