Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

NOVÝ EPOCHÁLNÍ VÝLET PANA BROUČKA, TENTOKRÁT DO LIDIC

obrázek k článku podnikl redaktor Lidových novin P. Zídek 6. června na stránkách přílohy Orientace. V článku s názvem „Lidice – mýtus a pravda“ totiž přisoudil „epochální význam“ tvrzením V. Kyncla o „udání židovské ženy Š. Mikešové v Lidicích“ a porovnal toto tvrzení vycházející až z poválečného zápisu četníka E. Ressla ke sporu o Rukopisy (RKZ)! Každé přirovnání, jak známo, kulhá, ale toto určitě na obě nohy, protože by pak byl V. Kyncl v tomto sporu zřejmě Masarykem a všichni jeho odpůrci z řad historiků a archivářů jen Hanky a Lindy vytvářejícími falešný mýtus o Lidicích.

Článek P. Zídka bohužel ve své závěrečné části sklouzl až do denunciační podoby vůči řediteli Památníku Lidice E. Stehlíkovi. Zídek je totiž jeho „úhlavním nepřítelem“ již z dob, kdy E. Stehlík řídil na ministerstvu obrany ČR oddělení pro válečné veterány. Památník Lidice je podle Zídka pod Stehlíkovým vedením „rukojmí lidí, kteří odmítají nezávislé vědecké bádání“ a stát by prý neměl zmíněný památník z tohoto důvodu financovat. Osobně si myslím, že tato „úroveň debaty“ není hodna Lidových novin, jež v témže čísle uctily památku velkého českého novináře a disidenta J. Hanáka.

 

Historik Kotyk kritizuje účelovost nákladů na Památník Zámeček

6. 6. 2020 - by šéfredaktor

 

O podivných investicích na Památníku Zámeček – zveřejňujeme názor našeho zastupitele, kterému se na projektu nezdá být v pořádku hned několik věcí. Názor nechť si každý čtenář utvoří sám, přivítáme i komentáře ke článku.

 

Zastupitel Kotyk: Kolego Kyncle, vzdejte se dvoumilionové odměny!

“Za koronavirové krize šokoval pardubickou veřejnost Magistrát města Pardubic oznámením (mj. v Radničním zpravodaji č. 5 – RZ), že začal „rekonstrukci“ Památníku Zámeček za více než 29 milionů korun. V témž čísle RZ najdete titulek „Město hledá úspory“ Domnívám se, že tyto dvě skutečnosti se navzájem popírají.

Předražený projekt „bunkrotunelu“ z betonu na bývalém nacistickém popravišti z roku 1942 je podle mého názoru zcela zbytečný, protože 300 metrů odtud vzniká v Larischově vile péčí Československé obce legionářské také muzeum heydrichiády. Původní cena památníku na popravišti měla čítat 20 milionů korun. Zvýšení ceny město zdůvodňuje technologicky náročnou stavbou v podzemí. Varující je to i proto, že běžný roční provoz chystané expozice má stát dalších 6,5 milionů korun (4 pracovníci na 2 místnosti!)             a odměna za její scénář má činit 1,995 mil. Kč.

 

Tuto odměnu požaduje historik Vojtěch Kyncl, jenž na sebe nedávno upoutal pozornost médií nactiutrháním lidické ženy a rozpoutáním krize v Památníku Lidice, kterou musel řešit až ministr kultury! Město Pardubice se pustilo riskantně do projektu na popravišti navíc v době, kdy ztratilo provozovatele expozice, protože nové vedení Památníku Lidice odmítlo na projektu participovat, kvůli nedostatku financí.

Za těchto okolností jde skutečně o ekonomický hazard! Navíc použití těžké stavební techniky v pietním areálu je velmi problematické, protože půda je tu doslova „prolita“ krví 194 českých vlastenců, kteří tu byli za heydrichiády popraveni. Městský projekt počítá                             i s odstraněním plotu areálu, což ve svých důsledcích nutně povede ke zřízení kamerového systému, tedy k vícenákladům.

Řeči o nadčasovém památníku, který nebude mít v evropském kontextu obdoby,               a vrácení obsahu pojmu „vlastenectví“ mne vedou k tomu, abych vyzval kolegu Kyncla, aby se jako správný vlastenec alespoň vzdal své dvoumilionové odměny. Je třeba dodat, že roku 2013 mu architekti Žalský a Podráský (roku 2017 vítězové soutěže na Památník Zámeček) pořídili přístavbu k jeho rodinnému domu ve Šťáhlavech, což vidím jako evidentní střet zájmů!

 

 

Protože jsem byl od počátku tvrdým kritikem projektu, chtěli mne „ideoví otcové“ myšlenky vtáhnout do děje jako člena výběrové komise, ale bez hlasovacího práva! Jsem velmi rád, že jsem to rázně odmítl.

Z hlediska cenových relací se mi také zdá podivné, že strategickému projektu – letišti Jana Kašpara v Pardubicích – dá město podporu jen 16 milionů korun, přičemž je ochotno investovat čtyřicet a více milionů na objekt bez provozovatele. Areál popraviště nebyl tak zdevastovaný, aby musel projít tak radikální proměnou. Běžná sadovnická úprava by postačovala.

Je mi velmi líto, že moje rodné město v době kovidové krize nepřemýšlí více ekonomicky a v souvislostech. Rozhazuje tak zbytečně peníze i z dotací ze státního rozpočtu   a Evropské unie. Berme v úvahu, že rozpočty měst a obcí budou kráceny o padesát miliard korun!

Oni stateční, kteří položili na Zámečku životy za naši svobodu, by si jistě nepřáli podobná betonová „mauzolea“. Dotační tituly státu a EU nebyly zřízeny proto, abychom si za ně stavěli „největší trpaslíky a betonová monstra, jako chystané pardubické! “

 

PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D. – historik a člen zastupitelstva MO 1 Pardubice


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem