Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj
Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.
typ akce: Turistické vycházky
Zřícenina hradu Rýzmburk
Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.
typ akce: Turistické vycházky
Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie
Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč
Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.
Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).
A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.
Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.
typ akce: Výlety do historie
Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice
Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.
typ akce: Turistické vycházky
Rozhledna Milíř
Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.
typ akce: Turistické vycházky
ZAHRADNÍ SLAVNOST
Rád bych zavzpomínal na jednu vydařenou akci v září roku 2013. Sešli jsme se za krásného počasí pozdního léta na místě, které je sice v současné době louka, ale kdyby mohla vyprávět? Pouze jihozápadní rozkopaný cíp nám napovídá, že je tady archeologické naleziště. Jsme v Pardubičkách, v těsném sousedství hřbitova. Archolog Dr. Čurda nám povyprávěl o průběhu vykopávek a o zdejších nálezech, které dokazují osídlení tohoto místa již koncem 13.století, ale možná i dříve. Zde možná začínaly vyrůstat naše Pardubice, dříve Pordobice. Mně připadl úkol zjistit a následně seznámit přátele s tím, co asi naši předkové ve středověku pěstovali. Takže jsem se vyptával a vyptával, botaniků, historiků, archeologů. Archeologové ke svým závěrům mají pevné artefakty. Botanikové to mají dost těžké. Nálezy rostlin jsou nemožné, semena se nacházejí občas. Pak už jen zbývají staré obrazy a překlady textů. S těmi je však problém, protože tenkrát nebylo žádné jednotné názvosloví. Nechci vydávat svoje zjištění za jediná možná. Tak co tady ASI rostlo. To slůvko ?asi? jsem úmyslně zdůraznil.Naši předkové se v tuto dobu povětšinou živili zemědělstvím a znali už toho poměrně hodně. Pole obhospodařovali trojhonným způsobem. Součástí jejich potravy byly jak obilniny, tak ovoce a zelenina. Odrůdy samozřejmě nebyly tak výnosné jako dnes. Přesto však se někde v tuto dobu dají dohledat počátky šlechtění. Zatím jen pozitivním výběrem. Není však také bez zajímavostí, z jak velkých dálek se sem některé kulturní rostliny dostaly. Jejich domov byl často ve Středomoří, někdy i v Asii. Svá políčka osívali nám známými obilovinami: pšenicí, ječmenem, žitem a ovsem. Hojně se pěstovalo a konzumovalo proso a pohanka. Luskoviny jako hrách, bob a čočka byly ceněným zdrojem obživy. Konopí a len byly nejen přadné rostliny, ale dávaly i olejnatá semena, rovněž tak mák. Z ovocných dřevin se již pěstovaly třešně, jabloně, hrušně, rybíz. V některých krajích byly známé i meruňky a broskve, zřejmě i švestky. I tady u nás se sklízelo víno a rostl chmel. Pěstovaly se ořešáky. Jako zeleninu bychom našli hlavně zelí, později kapustu, ředkev, vodnici, mrkev, celer, petržel. Běžná byla červená řepa, cibule a česnek. Jako koření se nejprve sbíraly v přírodě kopr a kmín, hořčice, jalovec, či šalvěj i mnohé další druhy bylin a plodů. Některé z nich se později začaly kulturně pěstovat. Je zajímavé, že nějak záhadně sem docestovaly z Asie okurky. Byly však hořké a tak sloužily spíš jako potrava zvířatům a lidem jen v době nedostatku. Do dnešní podoby se začaly přibližovat až koncem 19. století. Jak vidno, jídelníček našich předků byl již docela pestrý a z pohledu dnešních výživářů i zdravý. Mnohé, dnes běžné, plodiny čekaly na své vyšlechtění. Byla to třeba krmná řepa a cukrovka, nebyly tady žluté lány olejky. Dovézt z Ameriky se musely fazole, kukuřice, papriky, rajčata a hlavně brambory. Dokonce i všude zde rostoucí akáty musely doplout z Nového Světa. Také kaštany – jírovce přivezli lidé až v době baroka ze Středozemí. Určitě uznáte, že i svět rostlin má svoji historii a je zajímavé něco o ní vědět. Závěrem bych rád vyslovil přání, aby toto vzácné místo nezaniklo jako nějaký nic neříkající parčík s pravidelně sekaným trávníkem a skupinkami povětšinou cizokrajných keřů. Určitě by stálo za úvahu zde vysázet to, co tady asi mohlo růst v době původního osídlení. Celé místo by dalo možnost nahlédnout do historie nejen zdejším občanům, ale i děti ze škol by se tady mohly mnohému naučit.