Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

ZNAKY A VLAJKY OBCÍ OKRESU PARDUBICE PŘIJATÉ PO ROCE 2012 - 2. část

obrázek k článku

V roce 2015 získaly na pardubickém okrese znak a vlajku dvě obce - Třebosice na Pardubicku a Vyšehněvice na Přeloučsku. O rok později k nim přibyly další tři obce z Přeloučska (Hlavečník, Litošice a Poběžovice) a dvě z Chvaleticka (Morašice a Trnávka). HLAVEČNÍK Znak: Ve zlatém štítě pod stříbrně mřížovanou zelenou hlavou mezi dvěma černými borovými šiškami černý vykořeněný pařez hořící třemi červenými plameny. Vlajka: List tvoří zelený žerďový pruh široký třetinu délky listu, bíle mřížovaný dvěma svislými a pěti vodorovnými pruhy, a žluté pole. V něm mezi dvěma černými borovými šiškami černý vykořeněný pařez hořící třemi červenými plameny.


PO STOPÁCH KLASIKŮ PARDUBICKÉ VLASTIVĚDY

obrázek k článku

Z pardubické kroniky V místech, kde dnes stojí mlýn a pekárna, se mezi Chrudimkou, Labem a Ležánkami rozprostírala louka, které se podle písaře Jana Slavíka Kutnohorského říkalo Kutnohorka; roku 1792 patřila manželům Sieberovým, kteří část louky proměnili v park s lázeňskou budovou, podle Vídně ji nazvali Prater. Jejich dědicem byla dcera Josefa, provdaná za rytmistra v. v. Ferdinanda Ugrinoviche, a té povolilo gubernium roku 1823 čepovat v letních měsících pivo; lázně přestavěla a obohatila o „letní sály“ a hospodářská stavení. Tuto tzv. Červenou lázeň koupil roku 1836 purkmistr František Benešovský, ale v době, kdy jeho dcera Bibiana Herieová Prater roku 1852 prodávala, sláva lázní již počala upadat. Roku 1890 si tady Joachim Mischkönig zařídil – patrně obuvnickou – dílnu, ale roku 1894 nemovitost vykoupilo město a při…


STROMY V ŽIVOTĚ LIDÍ

obrázek k článku

Stromů si musíme vážit. Odjakživa nás provázely naším pozemským bytím. Sotva malý človíček spatřil světlo světa, byl uložen do kolébky z lipového dřeva a dodnes, když svět opouští je na poslední cestu uložen do dřevěné schrány. Pojďme se společně podívat, ale z hlediska lidského, ne odborného. Začneme stromem pro nás nejbližším a asi i nejznámějším. Je to lípa, strom pro nás národní. Jím se lípa stala v roce 1848 na Všeslovanském sjezdu v Praze. Byla to doba romantického smýšlení a mnohé národy si začínaly uvědomovat svoji svébytnost. Stromy byly do té doby uctívány také, ale každý měl svůj specifický význam. Lípa malolistá, nebo také srdčitá, pro tvar jejích listů, používala u Slovanů už od dob pohanských mimořádnou úctu. Byla zasvěcena bohyni lásky a jiným ochranitelským božstvům. Stejný význam jí zůstal v křesťanství. Zde je…


Náš rozhovor s biskupem Josefem Kajnkem

obrázek k článku

1/ V roce 2022 jste oslavil 30 let od svého biskupského svěcení. Jak byste toto období dnes zhodnotil? Za 30 let od mého biskupského svěcení jsem jako pomocný biskup byl k dispozici třem hradeckým sídelním biskupům, u každého přibližně dekádu. Všichni byli a jsou mimořádné osobnosti. Otec arcibiskup Karel Otčenášek byl v padesátých letech a šedesátých letech 11 let politickým vězněm. Tuto velikou oběť vložil do vínku své diecézi a od sametové revoluce vedl diecézi svým specifickým stylem – univerzálního přátelství s Bohem a všech se všemi. Biskup Dominik Duka, člen dominikánského řádu a v době normalizace také vězeň svědomí, spolu s budoucím prezidentem Václavem Havlem. A současný biskup Jan Vokál, který studoval v Pardubicích průmyslovku elektroobor a pokračoval na ČVUT. Tím, že ukončil vysokoškolská studia, uzavřel si řádnou cestu ke…


PERNŠTEJNI DORAZILI NA ZÁMEK PARDUBICE V PLNÉ PARÁDĚ

obrázek k článku

Otevření prohlídkového okruhu Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách je pro Pardubický kraj prvním vyvrcholením rozsáhlých rekonstrukcí na Zámku Pardubice, který je více než 20 let v krajském majetku. Dalšími etapami budou společenský sál podle návrhu Evy Jiřičné a návštěvnické centrum podle návrhu Petra Všetečky. Nový prohlídkový okruh je součástí rozsáhlé rekonstrukce interiérů a exteriérů jak v paláci, tak v části hospodářských budov za celkem 157 milionů korun. Další dva zmiňované projekty jsou ve fázi dokončování prováděcí projektové dokumentace a v příštím roce by se mohli soutěžit jejich dodavatelé,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.


PROBLÉM SPALOVNY NEBEZPEČNÝCH ODPADŮ V RYBITVÍ NENÍ STÁLE VYŘEŠEN

obrázek k článku

Zhruba před třemi lety jsme se zde zabývali situací kolem této spalovny. Dnešní pojednání představuje rozšířený a aktualizovaný pohled na celý případ. Do současné doby se nepodařilo tuto záležitost definitivně vyřešit. S ohledem na kvalitu zdejšího životního prostředí ale můžeme být rádi, že od roku 2004 je zařízení mimo provoz. Zastavme se nejdříve u názvu projektu. Záměr česko-rakouské firmy AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Praha se nazývá „Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice“. Je otázka, zda by se jednalo o pouhou „modernizaci“, když za 19 let stavba silně zchátrala. Slovo modernizace je ale důležité, aby nebylo potřeba stavební povolení. Jedná se o „nebezpečné odpady“, ale výraz „průmyslové“, jak je nazvala firma, vypadá možná mírumilovněji. Nejedná se o „provozovnu Pardubice“, protože zařízení je …


Klub přítel Pardubicka vyjadřuje své zklamání z ukončení výroby piva v Pardubicích

obrázek k článku

Výbor KPP vyjadřuje své zklamání z chystaného ukončení výroby v Pardubickém pivovaru. Tradice pardubického akciového pivovaru se začala psát v roce 1872, tedy o dva roky dříve, než tradice Velké pardubické Zejména 19stupňové tmavé pivo Porter získalo svůj věhlas i v zahraničí. Pardubická radnice bohužel nemá v pivovaru žádný podíl, nicméně mnoha obyvateli je existence výroby piva ve městě považována za jednu z tradic a jsme přesvědčeni, že by měla pardubická radnice iniciovat jednání s majitele pivovaru firmou Staropramen a alespoň se pokusit situaci zvrátit. Pardubická radnice v minulosti již bohužel promarnila celou řadu příležitostí v podobě např. možnosti odkupu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví, areálu Automatických mlýnů anebo autobusového nádraží.


80. výročí transportů židovského obyvatelstva do Terezína

obrázek k článku

Začátkem prosince roku 2022 jsme si připomněli 80. výročí transportů židovského obyvatelstva z pardubického regionu do koncentračního tábora v Terezíně. Tyto transporty byly vyvrcholením všech restrikcí, kterým Židé museli čelit hned od vzniku Protektorátu Čechy a Morava. Dva velké transporty Židů z oblasti pardubického oberlandrátu, což byl za okupace správní celek zahrnující politické okresy Pardubice, Chrudim, Litomyšl a Vysoké Mýto, byly do Terezína vypraveny ve dnech 5. a 9. prosince 1942. Prvním transportem s označením Cf bylo do Terezína odesláno 650 osob a do následujícího transportu Cg o čtyři dny později nastoupilo 606 lidí. Dodatečně byla do seznamu Cg doplněna ještě jména dvou dětí narozených až po příjezdu do Terezína. Tato první vlna transportů se týkala pouze občanů považovaných podle tehdejších zákonů za Židy.…


30 LET ŠKOLY SVÍTÁNÍ V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Psal se rok 1992, když skupina rodičů hendikepovaných dětí založila „Svítání – sdružení pro pomoc zdravotně postižených dětem Pardubice“ a v prostoru SOU strojírenského v Průmyslové ulici začala působit Soukromá speciální škola pro děti s více vadami SVÍTÁNÍ. Řízení školy se ujala Mgr. Miluše Horská. V původní škole bylo tehdy 27 žáků.


AKTUÁLNĚ Z DĚNÍ KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA

obrázek k článku

Hovory o Pardubicku se vrací do staré reálky Od ledna letošního roku se vrátil cyklus přednášek a besed s názvem Hovory o Pardubicku zpět do prostor sálu Jana Kašpara ve staré reálce v Pardubicích. Ještě před tím se však v průběhu podzimních měsíců uskutečnila tři pokračování tohoto cyklu v prostorách Institutu Paměť národa na třídě Míru. Zde se uskutečnilo např. promítání první části vyprávění čestné občanky Pardubic Marie Chudé tak, jak jej zachytila před 30 lety televizní kamera, velkému zájmu veřejnosti se těšila také přednáška o historii hotelu Veselka, od jejíhož zboření v loňském roce uplynulo 50 let. Přednášky z cyklu Hovory o Pardubicku se konají každé dva týdny ve středu a jsou přístupné zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem