Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy KPP

SÁGA RODU VRANEŠIČŮ

obrázek k článku

Vinárny a lahůdkářství ?U Vranešičů? představovaly svého času to nejlepší, co v oboru bylo ve městě a možná v celých východních Čechách. Vinárna s obchodem Petra Vranešiče na rohu Wilsonovy třídy a Sladkovského ulice byla ve dvacátých letech místem schůzek nejen milenců, ale i podnikatelů, kteří si sem přicházeli pochutnat na něčem unikátním jako byl marinovaný úhoř z Itálie či speciální francouzský salát, případně tady vynikající vínem zapít dobrý obchod. My si ale možná pamatujeme spíše druhé lahůdkářství a vinárnu toho jména, Petrova bratra Josefa Vranešiče, na náměstí proti radnici, kde je obchod v provozu dodnes, po období ?temna? už zase v rukou členů rodiny. Právě sem do bytu v poschodí domu jsem (po předchozí telefonické domluvě) zašel popovídat si s dcerami Josefa Vranešiče, paní Dragou Součkovou a Jitkou Vranešičovou. Ty mi…


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU na Pardubicku I. ÚVOD

obrázek k článku

Motto: ?Fašismus je anonymní společnost nespokojených a odmítnutých s neomezeným ručením k výrobě politických báchorek a raubířských historek, má ovšem v sobě alespoň trochu idealismu u těch, kteří se dávají ošálit zdánlivým bojem proti korupci. Fašismus je potud vážným problémem, pokud znamená těžký úpadek národního liberalismu. Fašismus je měřítkem lidské dezorientace...? TGM, 1926


PĚTAŠEDESÁT LET OČNÍHO ODDĚLENÍ PARDUBICKÉ NEMOCNICE

obrázek k článku

Všechno to začalo u Zdeňka Bičíka, když moje žena psala před časem vzpomínku k jeho jubileu pro Pardubické noviny. Přišla řeč i na jeho dětství, jak se chodil dívat na hlavní třídě na skříň s meteorologickými přístroji optika Pavla. Ale při přepisu textu článku se ?vloudila chybička? a na místo slov ?optika Pavla? se vytisklo ?Paula?. Na to v telefonickém rozhovoru upozornila ženu optikova dcera paní Alena Mannová. Ta zároveň připomněla, že tatínek byl dodavatelem prvního přístrojového vybavení pro oční oddělení pardubické nemocnice a že má fotografii těch přístojů. To bylo zajímavé téma, bylo jen třeba počkat na vhodnou aktualitu, výročí. Slíbil jsem, že to zjistím a s pomocí Dr. M. Vostatka jsem v kronice nemocnice našel údaj, že v roce 2001 bude mít oční oddělení hned dvě jubilea, 65 let primariátu a 60 let nového očního pavilonu. Ve…


Vzpomínky, poznámky

obrázek k článku

V pěkném sborníku ?Pardubicko? uveřejnil Zdeněk Bičík stať ?Smolné knihy pardubické?, důkladnou a zajímavou práci. Když jsem ji četl, rozpomněl jsem se na dvě podrobnosti, které mně v ní scházely:


PĚVECKÉ AKTIVITY ZIKMUNDA WINTRA V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Dr. Zikmund Winter studoval na pražské univerzitě historii a po absolutoriu působil jako suplent reálky v Pardubicích od 1. října 1873 do 30. září 1874. Učil dějepis, zeměpis, němčinu, v první a páté třídě češtinu a v sedmé třídě logiku, celkem 19 hodin. Byl uznávaným historikem, archivářem, vědcem a spisovatelem. Málokdo ale ví, že měl též krásný školený baryton a svého času se stal oblíbeným pěvcem, kterého milovalo pardubické obecenstvo. V Pardubicích se ubytoval v domě čp. 80, jehož okna vedla na Pernštýnské náměstí na východní stranu. Pilně studoval a připravoval se s přítelem Gustavem Hešem k závěrečné státní zkoušce, kterou vykonal v červnu roku 1874 s prospěchem chvalitebným.



Doc. PhDr. Jaroslav PORÁK, CSc. (23. 5. 1931 - 6. 7. 1985)

obrázek k článku

Tento náš významný krajan by se letos dožil 70 let. Byl předním znalcem historické mluvnice češtiny, zvláště češtiny z období humanismu. Dlouhotrvající nemoc vytrhla J. Poráka z práce ve věku 54 let, kdy se dostával na vrchol své vědecké tvůrčí činnosti, v předvečer jmenování profesorem FFKU v Praze. Bohužel předčasná smrt si vybrala svou daň...


PhDr. Josef JOHANIDES - knihovník a bibliograf

obrázek k článku

Narodil se 21. II. 1931 v rodině úředníka v Holicích v Č., kde také začal chodit do školy. Ještě během II. světové války v roce 1942 uspěl u přijímacích zkoušek do II. třídy humanitní větve RG v Chrudimi. V té době gymnázium v Holicích ještě neexistovalo. Byla doba válečná a rodiče museli zvažovat, kam mají nechat syna dojíždět. Ze dvou alternativ (Pardubice, Chrudim) zvolili tu druhou. Třináctiletý chlapec musel čelit případnému nebezpečí možných náletů. Chrudim byla rozhodně méně exponovanějším městem než Pardubice. Také železniční spojení lokálkou do Chrudimi bylo oproti Pardubicím bez přestupování. RG Johanides úspěšně absolvoval v roce 1950 maturitní zkouškou s vyznamenáním.


Živelné pohromy v obci Jezbořice

obrázek k článku

O živelných pohromách jsou v obou kronikách obce pouze zlomkovité zprávy. První popisuje období po třicetileté válce, kdy udává, že v roce 1651 byly v Jezbořicích tři pusté a vypálené grunty (čp. 2, 12 a 18). Zřejmě nešlo o následky živelné katastrofy, ale spíše o následky ?válečného požáru?. Další údaj o ohni je až z roku 1791, kdy vyhořela stará jezbořická škola. O dva roky později v roce 1793 vyhořelo několik domů (např. čp. 18 a 19) následkem blesku.


Továrny v jediném domě

obrázek k článku

Tisíce chodců nevšímavě míjejí patrový běžný dům. Stojí ve Smilově ulici a dnes nikdo neví, že zde před desítkami let byla továrna. Stovky návštěvníků míří do pivnice firmy Herold zvané ?Taxis?. Vědí, že zde lze koupit snad nejlevnější pivo v Pardubicích. Nevědí, až na velmi staré pamětníky, že i zde desítky let byla továrna známá široko, daleko...


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem