Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy KPP

O Arnoštu Košťálovi, mém tatínkovi

obrázek k článku

Na téma Heydrichiády toho bylo napsáno hodně. Komunistická éra hodnotila výsadek parašutistů a jejich činnost spíše záporně. Pro nás, kteří jsme byli osobně zasaženi tragédií dopadu, znamenaly tyto události národní hrdost v protestu proti násilí.


Živelné pohromy v obci Dražkovice, Horní Jelení, Doubravice, Čepí a Horní Ředice historie Ohnivých kohoutů

obrázek k článku

První záznam o požáru v Dražkovicích je z roku 1820 (20.10), kdy vyhořelo do základů stavení č.1, patřící paní Netušilové. Oheň přeskočil na sousední dům č.2, patřící Janu Rolečkovi. Dále se ohnivé jazyky rozšířily na domy France Machače (č.3), Pavla Růžka (č.4), Bartoloměje Kubaty (č.34) a Matěje Hruše (č.35). Tomuto požáru předcházelo neobvyklé silné krupobití, které zasáhlo obec 3.8.. Většina úrody zůstala ležet potlučena na polích.



Vzpomínky vězně 08121

obrázek k článku

Jsem jedním z Vás, pocházím z horského městečka Skutče, kde jsem prožil kus svého mladého života do svých 26 let. Dnes již patřím k těm dříve narozeným, s kloubovým revmatismem a nemocným srdcem.Za svůj život jsem stačil prožít dva totalitní režimy: Jeden za války ? nacistický, který měl ve své ideologii boj proti rase...vše, co nebylo árijské, bylo špatné a bylo určeno k likvidaci.


Věznice v Pardubicích

obrázek k článku

Stejně těžký byl úděl politických vezeňkyň let padesátých.Počátkem tohoto období bylo ministerstvem vnitra a národní bezpečnosti rozhodnuto, že ženy, které mají trest vyšší než 10 let, budou soustředěny v jednom lágru, aby byly lépe sledovatelné. K tomu byla určena věznice v Pardubicích zvaná B-10.


Karel Moor a Pardubice - IV. část

obrázek k článku

Roku 1904 vydal Karel Moor u J.R.Vilímka v Praze autobiografický román ?Karel Martens?. Pod tímto jménem konal také své některé koncerty. Probral v něm své vztahy k ženám a ukázal dobře život v maloměstských Pardubicích.



Kapitoly z dějin českého fašismu 38. část

obrázek k článku

18. listopadu 1938 byla pravicovými stranami v ČSR vytvořena t.zv. Strana národní jednoty (SNJ). S ní se hned 19. listopadu sloučila NOF, Rudolf Gajda se stal jedním z místopředsedů nové strany. Koncem roku 1938 podal pak Gajda na dr. Edvarda Beneše trestní oznámení s žádostí o jeho vydání Velkou Británií, kam emigroval. 28/ Jednou ze složek SNJ se stalo i bývalé Národní sjednocení (NS), jehož pardubický list ?Východ? přinesl na konci října a začátkem listopadu 1938 články poslance dr. Františka Novotného, bývalého činitele NOF.




O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem