Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 11-12 / 2003

TŘI REKLAMNÍ BETLÉMY Z PARDUBICKA A JEŠTĚ DVA PODOBNÉ

obrázek k článku

Jistě si každý z nás dovede představit betlém jako takový, hlavně v období vánočních svátků. Z této popularity vznikly poprvé v období první republiky betlémy reklamní, kdy četní podnikatelé mezi nejširšími lidovými vrstvami si objednávali hlavně u výtvarníků betlémy, jejichž postavy propagovaly v podobě darů Ježíškovi výrobky firem.



Padesátiny Mgr. Františka JURAČKY

obrázek k článku

Mgr. František Juračka je svébytná osobnost s nepředstavitelnou škálou zájmů a širokým spektrem výtvarných technik. Je obdivuhodné, co v předvečer svých padesátin stačí obsáhnout. Člověk skutečně neví, kde je centrum jeho umělecké činnosti.


Malířka a sochařka Eva Filemonová

obrázek k článku

Malířské a sochařské dílo Evy Filemonové pramení z vlastních namnoze trpných životních zkušeností, z hlubokých kontemplací a upřímného vztahu k přírodě i všem živým bytostem. Neustálé propojení mezi mnohovrstvými vnitřními zážitky a pocity z nejrůznějších dob s vnějšími podněty dalo vzniknout dílu vyznačujícímu se opravdovostí lidské a umělecké výpovědi.


MIKULÁŠ ALEŠ A PARDUBICE

obrázek k článku

In: Vlastivědný sborník Pardubický kraj č. III / 1958, s. 57 ? 58 Všeobecně nejznámější Alšovou prací pro Pardubice je návrh na výzdobu Zelené brány, kolorovaný akvarel speciálně pro Pardubice objednaný, ?Ješek z Pardubic před Milánem?.



Živelné pohromy v obci Litošice

obrázek k článku

První zpráva o požáru v Litošicích je z roku 1912 (24. 6.), kdy vyhořel v sousedství školy (zrušené v r. 1953) dům čp. 3, patřící truhláři Josefu Holečkovi. Tento dům sloužil v letech 1880 ? 1881 jako místo k vyučování. Kdo hledá informace o živelných pohromách, přijde si jistě ?na své? v r. 1929. Téměř každá kronika věnuje tomuto roku mimořádné místo na svých stránkách.


Milé setkání s Oldřichem Novým

obrázek k článku

V letošním roce pardubický Filmový klub vstoupil do své již čtyřicáté sezóny, a v rámci průběžných besed a také připravované výstavy si připomíná významná setkání s herci filmového plátna. V dubnu 1968 k výročí 70 let čs. kinematografie byl uveden film podle románu Félixe de la Cámara pod názvem ?Dívka v modrém? v hlavní úloze s Oldřichem Novým.


Pardubické firmy a jejich firemní značky VI. část

obrázek k článku

Ve své době byl velice známý a oblíbený obchodní dům ?U Merkura?, který patřil firmě Josef Franc a synové v Pardubicích. Firmu založil Josef Franc roku 1899 na dnešní Třídě Míru (naproti železářství). Obchodní dům Merkur byl stavěn na základě půjček, které se splácely až do roku 1938. Merkur byl římský bůh obchodu, obdoba starořeckého Herma.


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH 15. část

obrázek k článku

Pardubice byly stále ?Mekkou českého fašismu?, o čemž svědčí návštěva R. Gajdy ve městě 9. ? 10. září. Přijel vlakem 9. září 1932, navštívil MUDr. Jaromíra Kučeru, u nějž se jako obvykle ubytoval (Smilova ul. čp. 307), večer se pak zúčastnil jednání Krajské fašistické rady v hotelu Palace a 10. 9. zase odcestoval do Prahy. 14)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem