Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 11-12 / 2013

Doživotní diskvalifikace

obrázek k článku

(Věnováno všem bývalým pardubickým páskům, kteří rádi vzpomínají na život v Rotundě na konci padesátých let) Rotunda byla pro nás, pardubické pásky, něco jako kostel. Původně vybudována pro jakousi výstavu, ale v době, o které je řeč, sloužila všelijakým účelům. Konaly se v ní dokonce i boxerské zápasy. Na vlastní oči jsem tam viděl boxovat slavného šampiona Tormu. Pro pardubickou mládež bylo ale nejdůležitější, že se v ní konaly nedělní odpolední čaje. Jak jedinečná příležitost pořádně se odvázat! V neděli odpoledne jsem vždy pečlivě vyžehlil svou jedinou slušnou košili a oblékl ji, natáhl na sebe roury s deseticentimetrovými záložkami, pruhované ponožky, obul maďary, tehdy módní boty s vysokou podrážkou, vklouzl do kostkovaného saka a všechno zkontroloval v zrcadle. Udělal jsem na sebe pár světáckých obličejů, ještě jednou…


Ještě k případu J. Jägermanna - Z naší pošty

obrázek k článku

V roce 2010 jsem na výzvu Sunfilmsu a ČT zaslal svůj životní příběh pro natáčení dokumentárního cyklu Děti 50. let. Zde jsem krom všech útrap kterými jsme si prošli v důsledku politické angažovanosti našeho otce i osobní msty J.Jägermanna za nevyrovnaný účet vůči jeho osobě, uvedl v závěru natáčení i jeho jméno.Toto ovšem uvedeno nebylo, byť ve scénáři chtěla původně režisérka osobně se svým štábem J.Jägermanna navštívit. Na můj dotaz, zda bylo při finálním sestřihu toto jméno použito, mě odvětila, že nikoliv, protože by to bylo chápáno jako moje osobní msta. A že já se jí takto osobně nejevím. Tak se stalo. Kdyby soudruh Jägermann nezemřel v demokracii, vyprovázela by jej na jeho poslední cestě Internacionála a Pochod padlých revolucionářů.


Kříž a ornát upomínají na smrt hraběte Stadiona

obrázek k článku

Dolní Ředice – Psal se 5. listopad 1884 a do Sezemic se sjížděli účastníci parforsního honu. Mezi šlechtickými vyznavači štvanice na jelena se na svém ryzáku projížděl i hrabě Eduard Josef Filip Stadion, rytmistr jezdectva a zemský poslanec království Českého, který s chotí princeznou Ludvikou Lobkowicovou pobýval na letním sídle ve vile ve Slatiňanech. Přestože hrabě trpěl dlouhá léta srdeční chorobou a jeho zdravotní stav nebyl nejlepší, hon si odpustit nechtěl. Stadionova poslední štvanice začala vypuštěním jelena, který začal prchat oproti plánu směrem k Ředicícm. Hrabě se pomalu vypravil za ním. „Jakmile byli nasazeni psi, jeli jsme těsně před prvními domy vedle něho. Na mnohé z nás při předjíždění něco volal, ale nikdo mu nerozu- měl a nepřikládal tomu žádný význam,“ vzpomíná kníže Rudolf F. Kinský. Jelen doběhl až k ředické- mu…


Přípravy na vybudování památníku Jana Kašpara pokračují

obrázek k článku

Symbolicky v květnu 2011, kdy jsme si připomínali sté výročí prvního dálkového letu Jana Kašpara z Pardubic do Prahy, jsem navrhl na zasedání zastupitelstva města postavit v centru Pardubic pomník tomuto průkopníkovi českého letectví. Mým záměrem bylo, aby objekt byl umístěn na třídě Míru na pozemku bývalého pozemku hotelu Veselka, kde se letec narodil. Po řadě přípravných jednání se Společností Jana Kašpara, Klubem přátel Pardubicka, Sdružením letců České republiky, primátorkou města a pracovníky odboru hlavního architekta a po projednání návrhu v komisi pro urbanismus a architekturu jsem předložil potřebné písemné materiály Radě a Zastupitelstvu města Pardubic. Po určitých počátečních problémech tyto orgány uvedený záměr výraznou většinou hlasů schválily. Zastupitelstvo uvolnilo potřebnou částku na celostátní uměleckou a…


První pasažér v letadle

obrázek k článku

Společnost Jana Kašpara založená v květnu 2011 dostala v létě t. r. vzácný dar – sedmidílnou literární ságu „Když létal ing. Jan Kašpar“ od zesnulého dr. ing. Theodora Petryšína, dlouholetého člena KPP, jenž ji před listopadem 1989 marně nabízel hradeckému, dnes již zrušenému státnímu nakladatelství KRUH. Společnosti J. Kašpara strojopis na ručním papíře z Velkých Losin s bohatou obrazovou dokumentací věnoval syn T. Petryšína žijící v Jičíně. Chceme mu zde i touto cestou velmi poděkovat. Sága obsahuje 7 dílů s názvy: 1. Pusťte!, 2. Pohádkový rej, 3. Veni vidi vici, 4. Ústup ze slávy, 5. Les a.s., 6. Být či nebýt, 7. In memoriam. Doplňuje ji jako 8. díl bohatá fotografi cká dokumentace. V našem časopise budeme otiskovat některé úryvky tohoto pozoruhodného celoživotního díla. Dnes je to část nazvaná „První pasažér v letadle“. …


Osoby a osobnosti leteckého dávnověku Pardubic - 6. část

obrázek k článku

FEJFAR, Ing., Václav Významný činitel Aviatického družstva v Pardubicích, jeden z těch, kdo stáli u jeho zrodu. Jakýsi Václav Fejfar se narodil v Pardubicích 29. dubna 1887,1 ale v tomto případě se patrně jedná o pouhou shodu jmen. A tak nám prozatím zůstávají základní životopisné údaje neznámé. Katalog studentů České vysoké školy technické v Praze z roku 1918–1919 zaznamenává jakéhosi Václava Fejfara, narozeného v roce 1897 v Krásném Březně, bytem v Pardubicích. Jeho otce Václava katalog uvádí jako inženýra, vrchního kontrolora technické fi nanční kontroly v Pardubicích.2 A tento studentův otec je nepochybně naším Václavem Fejfarem, účastníkem aviatického dění v Pardubicích v létech 1910–1914.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem