Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 11-12 / 2018

2. PARDUBICKÁ MLADÁ LÉTA

obrázek k článku

V Karlově ulici a u Zelené brány Aby mně nikdo vytknouti nemohl, že paměť má počíná ochabovat, povím, že jsme dříve než u Lernetů bydleli v Karlově ulici a u Zelené brány. Na epochu v Karlově ulici vzpomínám nerad. Ulička, po obou stranách zahradní zdi ? a po těch jsem někdy chodíval. Vozívali tamtudy obilí na fasuňkách a já sbíral klásky, jež uvázly na stromech zahradních. Pro dítky chudých. Sport. Mamince se nezamlouval. Šaty prý tím trpěly. A já bych byl raději oběd obětoval, jen abych nemusel ze zdí. Já vůbec nerad chodil po rovině. Jednoho dne mne máti přistihla, zvolala na mne prudce, já prudce seskočil a zlámal si levou nohu. Radili, aby mne poslali do Hořiček. Otec usoudil jinak. Nohu do desek a lískovou mast. A vyhojil mne! Tantalova muka ? chodění kol těch zdí?


NOVÉ DĚJINY PARDUBIC STÁLE NEJSOU, AČ NAZRÁL ČAS?

obrázek k článku

Roku 1990 Pardubice slavily 650.výročí první zmínky o Pardubicích jako městě. Oslavy byly chudší, ve srovnání s 600. výročím roku 1940 za okupace. Ale bylo řečeno a napsáno: ?Nazrál čas, kdy již uplynulo 70 let od vydání pětidílných dějin středoškolského profesora Josefa Sakaře, aby byly vydány nové.? Vyšel 1.díl nových jen třídílných Dějin Pardubic a dál nic. Autorem byl dr. František Šebek a kolektiv. Uplynulo dalších téměř 30 let, připomeňme si aspoň něco z PŘEDMLUVY toho dosud jen 1.dílu:


K CHYSTANÝM STAVEBNÍM ÚPRAVÁM NA ZÁMEČKU

obrázek k článku

V Pardubičkách na Zámečku slibně pokračují práce na opravě Larischovy vily poté, co tento objekt v roce 2014 nabyla do vlastnictví Československá obec legionářská. Jde doslova o záchranu vily, neboť za posledních vlastníků jen chátrala. Přitom jde o historickou stavbu, od roku 2008 zařazenou do seznamu městských kulturních památek, která úzce souvisí s dobou heydrichiády a II. stanného práva v roce 1942. V té době na Pardubicku projevilo statečnost mnoho našich občanů, když pomáhali v těžké situaci těm, kteří se postavili na odpor okupantům. Stalo se tak v důsledku operační činnosti paradesantní skupiny Silver A. Půlroční úspěšné působení výsadku Silver A na našem území mělo tragické následky. Nacisté nemilosrdně trestali i nevinné lidi a neušetřili ani děti. Památným místem, kde si tento hrdinný odboj a početné oběti…


HISTORIE OFTALMOLOGIE V PARDUBICÍCH A V NEMOCNOCI PARDUBICE OD ZALOŽENÍ PRIMARIÁTU - 2. část

obrázek k článku

Oční oddělení za primáře doc. MUDr. Jana Iserleho, CSc. (1961?1984) Doc. MUDr. Jan Iserle, CSc., druhý primář očního oddělení od roku 1961, pardubický rodák, přišel z kliniky profesora Vanýska v Brně. Přinesl na oddělení nové léčebné a operační metody, které progresivní brněnská klinika vypracovala a zaváděla. Byl členem týmu, který v tehdejší ČSR implantoval první umělé nitrooční čočky. Jako výborný učitel vychoval řadu lékařů, z toho 3 primáře. V letech 1975?1984 se podílel na výuce studentů stomatologického směru Lékařské fakulty v Hradci Králové. Za jeho éry se provádělo celé spektrum očních operací včetně operace katarakty, glaukomu, transplantací rohovky a operace odchlípené sítnice. Obr. 5 až 7.



prof. Ing. MIROSLAV LUDWIG, CSc.

obrázek k článku

Nový nositel ?Ceny za zásluhy o PK? Prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc se narodil 7.4.1956. Je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích, kterou ukončil roku 1980. O 5 let později obhájil dizertační práci na V 1. 1984-87 působil jako vědecký pracovník ve Společné laboratoři chemie pevných látek VŠCHT Pardubice a ČSAV. Od roku 1987 přešel ve funkci odborného asistenta zpět na katedru organické chemie, kde byl roku 1993 jmenován docentem. Profesorem pro obor Organická chemie byl jmenován roku 2001. V současnosti (roku 2018) působí na Ústavu organické chemie a technologie Fakulty chemicko- technologické. Profesor Ludwig je autorem 60 vědeckých publikací a autorem a spoluautorem 120 vystoupení na zahraničních a domácích konferencích. Absolvoval stáže na univerzitách ve Švédsku, Německu a Japonsku. Zabývá se syntetickou…


HISTORIE CÍRKVE BRATRSKÉ V PARDUBICÍCH A 20 LET POLABINSKÉ ARCHY

obrázek k článku

Historie Církve bratrské sahá svými kořeny do 2. poloviny 19. století a jsou to jakoby dva pramínky, které se po krátké době spojují v jednu velkou duchovní řeku. V roce 1868 byl v Bystrém v Orlických horách založen sbor Svobodné evangelické církve české, který svým vyznáním navazoval na tradici Komenského Jednoty bratrské. V roce 1880 vznikl v Praze sbor Svobodné církve reformované (SCR), jejíž vznik podporovali misionáři z Bostonu a který měl prakticky stejnou věrouku jako bysterský sbor. Proto se v roce 1892 oba sbory spojily do jediné Svobodné církve reformované. Po roce 1918 se název změnil na Jednotu českobratrskou a v roce 1967 na dnešní Církev bratrskou.


PŘÍBĚH SITULY POKRAČUJE?

obrázek k článku

Odborné analýzy odhalují některá tajemství unikátní bronzové nádoby Pozornému zájemci o kulturní a archeologické dění ba Pardubicku jistě neunikl důležitý objev bronzové situly, který byl učiněn na konci měsíce září 2017 na Pardubicku. Po provedení archeologické prospekce již můžeme informovat o místě nálezu. Je jím Kladina ? malá ves blízko městečka Sezemice.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem