Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 11-12 / 1999

Krajané ve světě

obrázek k článku

Není jich málo, vzpomínají i po desítkách let na svoji starou vlast a zažili i nejednu pozoruhodnou historku. Tak se mně také ozval Bohumil J. Moravec z Ontaria v Kanadě. Rodák z jihočeského Protivína - narodil se roku 1913 - narukoval v polovině 30. let ke slavnému pardubickému dragounskému pluku č. 8. Sloužil u eskadrony olympijského jezdce škpt. Františka Statečného. Na Pardubice dodnes vzpomíná a už se zde také byl podívat.


Gaudeumus igitur Vzpomínka na 5O. výročí maturity oktavánů šk. r. 1948 - 49

obrázek k článku

S trochou nadsázky se dá říci, že naše třída se na stránkách Zpráv KPP zabydlela. Její tři členové František Laštovička, František Lojda a moje maličkost pod dívčím jménem Steinitzová se mihli jako svědkové v článku o uvěznění Mirko Janečka, nyní vydavatele Kanadských listů, na začátku padesátých let. Aby nedošlo k omylu, svědčili jsme v jeho prospěch, ne naopak.


Z mé kroniky - 6. část

obrázek k článku

Nikdy nezapomenu na den 22. července 1944, kdy došlo k prvnímu náletu na Pardubice. Předmětem útoku byla východní část města, Vilová čtvrť. Většina obyvatel při tomto náletu zůstala ve svých domcích, protože nikoho nenapadlo, že čtvrť, která sestává výhradně z domků, vilek a zahrádek, může být předmětem leteckého útoku.


Jiří Kraus, mistr republiky (* 10.1.1945)

obrázek k článku

Už od celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu v roce 1931 jsou Pardubice spojovány s titulem "město sportu". Máme světoznámé hokejisty, byla období, kdy na výsluní popularity byla kopaná, košíková, cyklistika, kanoistika... Málo se hovoří o tom, že v našem městě jsou také šachisté, jimiž se můžeme pyšnit. V Polabinách, v Brožíkově ulici, žije mistr Československé republiky v šachu - družstev Jiří Kraus.


KUNĚTICKÁ HORA Pamětní deska

obrázek k článku

V roce 1990 objevil tuto pamětní desku pan Mil. Šimek se spolupracovníkem na hromadě odpadu v areálu Kunětické hory. Deska je mramorová, nemá kotevní otvory a byla zapuštěna do zdiva. Deska byla osazena na zdi pod kaplí Sv. Kateřiny (viz foto)


Firemní papíry pardubických firem (1870 - 1949)

obrázek k článku

Firemní papíry byly neodmyslitelnou součástí většiny firem a jako takové se podílely na každodenní činnosti, kontaktu mezi jednotlivými firmami. Prostřednictvím firemních papírů probíhala komunikace s jinou firmou (firmami) a ostatními institucemi, případně kontakt neúřední s jednotlivými soukromými osobami. Firemní papíry jsou tedy důležitými písemnými (provozními) prameny, jak po stránce svého grafického vzhledu, tak i obsahem textu.


Průmyslová škola strojnická

obrázek k článku

Koncem minulého století radní Pardubic, které měly tehdy jen kolem 10 tisíc obyvatel, věnovaly velkou pozornost zřizování a výstavbě škol. R. 1854 byla založena dvoutřídní reálka, rozšířená r. 1861 na čtyřtřídní. Pro tu byla postavena r.1865 nová budova na Starém městě. Později vznikly v sousedství nové budovy pro staroměstské obecné a měšťanské školy chlapecké a dívčí. Prostor byl pojmenován Komenského náměstí.


NÁŠ ROZHOVOR

obrázek k článku

Dnes hovoříme s paní Nadějí Mandysovou z Pardubic, vedoucí tajemnicí Ekumenické rady církví ČR. 1) Pracujete již několik let v ekumenickém hnutí jako vedoucí tajemnice Ekumenické rady církví v České republice, byla jste náměstkyní synodního kurátora českobratrské církve evangelické. Jak z pohledu těchto významných funkcí vidíte perspektivy ekumenického hnutí v České republice i ve světě na konci 20. století?



JAK JSEM TO PROŽIL

obrázek k článku

Stejně jako mnoho lidí jsem v průběhu roku 1989 intenzivně pociťoval blížící se konec komunistického režimu. Nikdy by mě ale nenapadlo, že bude tak, rychlý a stejně tak bych nevěřil, že i já se ocitnu ve víru následujících událostí, i když jenom lokálních. Za těch minulých deset let bylo prakticky vše důsledně rozebráno a zhodnoceno, fakta zařazena, proto moje vzpomínky mají spíše osobní povahu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem