Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 1-2 / 2014

OSOBY A OSOBNOSTI LETECKÉHO DÁVNOVĚKU PARDUBIC - VII. část

obrázek k článku

Do roku 1920 FRANC Josef Činný člen Aviatického družstva v Pardubicích od jara roku 19111) přinejmenším do roku 1913.2) Číslo členské legitimace 33.3) V dokladech Družstva uváděn jako ?železník?. Velkoobchodník se železářským zbožím, komerční rada. V červnu 1911, kdy Družstvo pořádalo veřejnou leteckou produkci Ing. J. Kašpara ve Vysokém Mýtě, pomáhal zajišťovat prodej vstupenek.4) Více o jeho činnosti v Družstvu nevím. V únoru 1928 byl zván na valnou hromadu Aviatického družstva5), zda se jí zúčastnil, nevím. Zemřel 6. dubna 1929.6)


KDYŽ LÉTAL JAN KAŠPAR

obrázek k článku

IV. DÍL: ÚSTUP ZE SLÁVY KAP. 89. GAUDEAMUS IGITUR Nedělní ráno dne 20. července 1913 se v Pardubicích probouzelo zcela nezvykle. Schlemmrův hudební sbor procházel ulicemi, probouzel občany Pardubic a zval je k velkým oslavám padesátiletého výročí založení pardubických reálných škol. Od samého rána se město hemžilo studenty a absolventy reálky, kteří jednotlivě i v hloučcích přicházeli ze všech směrů na seřadiště slavnostního průvodu městem, jež bylo u Bubeníkova pomníku v parku za kostelem Jana Křtitele. Po létech se zde znovu scházeli bývalí žáci reálky. Srdečně se vždy mezi sebou vítali, potřásali si rukama a jejich hovory byly plné vzájemných vyznání, obdivu a dotazů. Do tohoto shluku hlučících studentů se zařadil také inž. Jan Kašpar. Kdysi neznámý student pardubické reálky na sebe rázem upoutal pozornost mladých, ale i těch starších…


STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ - DŮM JAKO KAŽDÝ JINÝ

obrázek k článku

Přísloví "Stkví se jako Pardubice", které se v Čechách vžilo ve druhé polovině 16. století, není náhodné. V roce 1491 je koupil Vilém z Pernštejna (1436?1521) a připojil k rozlehlému panství, nad nímž se tyčí hrad Kunětická hora. Zároveň byly Pardubice povýšeny na město, staly se rodovou rezidencí rodu Pernštejnů a převzaly od Arnošta z Hostýně (otec Arnošta z Pardubic) dodnes užívaný znak - přední bílou půlku koně se zlatou uzdou na červeném štítě. Kromě Viléma z Pernštejna bývá z tohoto rodu připomínán právě Arnošt z Pardubic (1297-1364), první pražský arcibiskup a diplomat císaře Karla IV. a jeho synovec, spisovatel Smil Flaška z Pardubic (1350-1403). DŮM č. p. 61 Na pardubickém Pernštýnském náměstí se nachází renesanční dům čp. 61, o kterém by se dalo říci, že je to dům jako každý jiný. Stejně jako ostatní zdejší domy má však svou…


Pardubické kulatiny leden - únor 2014

obrázek k článku

Před 20 lety: 10. 1. 1994 - Bylo dáno v pardubické nemocnici do provozu dialyzační středisko, vybudované nákladem 11 mil. Kč. Před 110 lety: 13. 1. 1904 - Byl prodán Krudencův palác na Královské třídě v exekuční dražbě Vinohradské záložně. Před 30 lety: 14. 1. 1984 - Byl vypraven z Pardubic u příležitosti 100. výročí znovuotevření Národního divadla zvláštní vlak, kterým přijelo do Prahy téměř 1 000 diváků, kteří shlédli Dvořákovu Rusalku. Před 90 lety: 15. 1. 1924 - Byla na dnešní Dukle v Pardubicích zrušena válečná vojenská nemocnice.


Fórum čtenářů: Nová radniční naučná stezka

obrázek k článku

Do Pardubic nejezdí moc turistů. Jedním z řešení mohou být i naučné stezky. Navrhuji proto zřídit stezku, která by se mohla jmenovat ?Stezka Magistrátu.? Prvá zastávka je navržena u vlakového nádraží. Návštěvníci města tu mohou obdivovat současnou podobu přednádraží, včetně unikátní jednoduché informační tabule o spojích MHD. Magistrát se zasloužil o to, že tento zajímavý prostor bude zachován příštím generacím. Další zastávka je na autobusovém nádraží. I v jeho případě zvítězila správná myšlenka zachovat jej na dnešním místě a podobě. Pro přestupující cestující je přece zdravé protáhnout si tělo po cestě vlakem přesunem na autobusové nádraží. Zájemci o adrenalinové zážitky mohou navštívit i přístupový podchod. Doporučujeme využít pro tento zážitek dobu po setmění. I tam zůstane zachován stávající informační systém o spojích. V…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem