Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 1-2 / 2019

Za Jardou Flegrem

obrázek k článku

Ing. Jaroslav Flegr zemřel náhle a zcela nečekaně 10. září 2018. Bylo mu 81 let Narodil se v květnu roku 1937 v Kyjích u Prahy. Oba jeho rodiče ovšem pocházeli z východních Čech ze západního cípu Přeloučska. Tatínek z Trnávky, maminka z nedalekých Spytovic. V roce 1945 se rodina přestěhovala zpět do Přelouče. Jejich nový domov se nacházel nedaleko za železničním přejezdem při silnici na Břehy v mírné levotočivé zatáčce před elektrárnou. Tatínek našel zaměstnání v cukrovaru a Jarda pokračoval v Přeloučí ve školní docházce - to už začal chodit do třetí třídy.


ZAČALA OPRAVA PYLONU ŽELEZNIČNÍHO PLUKU NA ZBOROVSKÉM NÁMĚSTÍ V PARDUBÍCH

obrázek k článku

V předvečer státního svátku 28.září (sv. Václava) začala na Zborovském náměstí v Pardubicích již delší dobu plánovaná oprava 8,5m vysokého pylonu Železničního pluku s okřídleným kolem a velkým státním znakem ČSR. Pylon navrhl zřejmě roku 1938 (k 20.výročí vzniku ČSR) kpt. Železničního pluku akademický sochař František Zuska (1887-1955), absolvent sochařsko-kamenické školy v Hořicích. Základní kámen byl položen 27.března 1938, žulový masív pocházel z Vysočiny. Pylon byl dodatečně opatřen nápisem Obětem za vlast 1918-45, což eliminovalo období Velké války 1914-18. Původně tu byl nápis 1914-18. Pylon je památkově chráněn od 3.května 1958. Opravu nyní inicioval MO V. ? Dukla řízený p. starostou J.Rejdou. Památník byl 28.10.2018 (na státní svátek) již hotov!


Labišťata, pozoruhodné biotopy, připomínky lužních pralesů na území Pardubic

obrázek k článku

Známé je Staré rameno u Polabin odříznuté při regulaci Labe po r.1910. Dříve rozsáhlý krásný oblouk s bohatým stromovým a keřovým lužním porostem na březích, byl bohužel r.1960 zločinně předělen náspem Hradecké ulice, po r.1970 náspem první pěší stezky do Polabin. Hodnotná ukázka původních Polabin, přírodní park, rezervace, bohužel nechráněná, uprostřed města. Léta neprůtočné, silně zabahněné a zarostlé. Sto let probíhalo usazování sedimentů. Šlo o přirozené stárnutí, které by vedlo k jeho zániku. Odbahnění a zprůtočnění požadované opakovaně odborem životního prostředí KPP již od r.1970 bylo pod různými záminkami odkládáno, obavy z nevybuchlých bomb a j. Konečně roku 2015 Povodí Labe přikročilo k revitalizaci. Odtěženo bylo 20 000m3 usazenin a s nimi i značné množství škodlivin. K tomu byl použitý sací bagr, ten byl i v našem návrhu před…


PŘÍBĚH LÁZEŇSKÉHO PARKU

obrázek k článku

Vcházím do lázeňského parku v Bohdanči. Už nespočetněkrát vnímám nad hlavou zelenou klenbu letitých stromů a připadám si jako v chrámu přírody, ve kterém se ozývá ze všech stran štěbetání ptáků. Zde na 17 ha rozlohy roste více než sto druhů domácích i cizokrajných dřevin?lípy, javory, břízy, duby, buky, katalpa, liliovník tulipánokvětý či vzácné živoucí zkameněliny metasekvojí čínských.


RODINA HOSTOVSKÝCH Z PARDUBIC

obrázek k článku

Rodina pardubického židovského velkoobchodníka Zikmunda Hostovského se do Pardubic přistěhovala z obce Veská u Sezemic. Matrika příslušníků města Pardubice eviduje bratry Josefa a Ignáce (Hynka) Hostovských, kteří do Pardubic přišli někdy kolem poloviny 19. století. Oba byli syny rodičů Abrahama a Anny Hostovských z Veské, starší Josef (nar. 1820) se živil obchodem a mladší Ignác (nar. 1828) byl řeznickým mistrem. Právě u této dvojice je také třeba hledat společné kořeny a příbuzenský vztah Zikmunda Hostovského (1866?1944) a spisovatele Egona Hostovského (1908?1973). Zatímco Zikmund byl jedním z Josefových synů, Egon byl vnukem Josefova bratra Ignáce.


HISTORIE OFTALMOLOGIE V PARDUBICÍCH III. část SOUČASNOST OČNÍHO ODDĚLENÍ PARDUBICKÉ NEMOCNICE

obrázek k článku

V období dalšího urychlení rozvoje oftalmologie prosadil s pochopením managementu nemocnice vybudování druhého operačního sálu spolu s do té doby chybějícím sociálním zázemím pro oba operační sály. Obr. 14. Zmodernizoval vybavení celého operačního traktu. Po vybavení celého oddělení počítačovou technikou zavedl používání jednotného nemocničního informačního systému Médea s centrální kartotékou a perimetrickou databází. S cílem zvýšit kvalitu hospitalizace snížil dále lůžkový fond na 20 lůžek (3-lůžkové pokoje ze 4-lůžkových), personálně posílil operační tým a nově byly adaptovány inspekční pokoje pro lékaře a sestry. Pokračuje tak další rozvoj očního oddělení.


Trochu opožděná recenze

obrázek k článku

Kolega R.Skalka, člen KPP, mne upozornil na starší monografii V.Kyncla ?Bez výčitek? Genocida Čechů po atentátu na R.Heydricha? (vyd. HÚ ČR Praha 2012, 332 s.). Autor chystaného libreta expozice v ?podzemním bunkru?, jenž vznikne v NKP popraviště na Zámečku, zde traktuje své oblíbené téma ? pohled na heydrichiádu (1942) z druhé strany, tedy z hlediska nacistického represivního aparátu a jeho ?psychohistorie? (viz kap. 6, s. 188-222) a justičních rozhodnutí po roce 1945 (kap. 7 a 8, s. 228-325). Protože se autor v 5.kapitole Popravy věnuje na s. 172-188 i našemu městu Pardubice, podívejme se zvláště na tyto části jeho knihy.


OSLAVY 100.VÝROČÍ VZNIKU REPUBLIKY V MIKULOVICÍCH A BLATĚ

obrázek k článku

28.říjnem 2018 snad žila celá republika. Slavili jsme neuvěřitelných 100 let našeho samostatného státu. Byl to jedinečný okamžik v životě mnohých z nás a hned na začátku si dovolím konstatovat, že pro velkou většinu z nás se již takový okamžik opakovat nemusí. Leč neubírejme se cestou ponurou a užijme si vzpomínek na dobu, jejíž výroční léta právě přicházejí. Ve všech velkých městech probíhaly mohutné oslavy připomínající vznik Československé republiky, dnes již sice státu neexistujícího, zato v našem povědomí stále žijícího. Význam 28.října si připomněli hned dvakrát i obyvatelé obcí Mikulovic a Blata poblíž Pardubic, přičemž nutno říci, že odkaz na ?První republiku? je v oněch obcích velmi silný a stále zde přetrvává.


Prezentace tří městských projektů

obrázek k článku

2.října 2018 proběhla v Divadle 29 v Pardubicích prezentace tří projektů oznámená v Radničním zpravodaji č.9/2018. Poprvé byl veřejnosti představen projekt ateliéru Žalský-Podráský na úpravu NKP Popraviště Zámeček. Oba mladí architekti hovořili velmi tiše a bez mikrofonu, takže ani ve 2.řadě je skoro nebylo slyšet. Byl to spíše dialog jich dvou. Na dotaz, zdali si jsou vědomi rizik odstranění plotu stávajícího areálu, odpověděli, že vyhověli zadání města! Autor libreta dr. V.Kyncl porovnával v tomto smyslu situaci v Pardubičkách s Ležáky a Terezínem, což je ale zcela jiná situace! Oba architekti přiznali, že autor libreta chce do expozice dostat maximum informací. Když byla promítnuta pracovní verze libreta (spíše nástin), viděli jsme záběry T.G.Masaryka (kdyby to alespoň byly záběry z jeho pardubických návštěv, o nichž psal M.Benda…


STŘEDOVĚKÝ TREZOR PARDUBICKÉHO ZÁMKU

obrázek k článku

Za trojími železnými dveřmi ve sklepení pod kaplí Tří králů ve východním křídle pardubického zámku se ukrývá důmyslná středověká trezorová místnost. Jejím srdcem je téměř čtyři metry dlouhá a metr široká dubová truhla s masívním kováním. Pernštejnská truhla, jak je tento výjimečný ?kus nábytku? označován s ohledem na jeho objednavatele ? Viléma z Pernštejna, je vyrobena z tesaných dubových fošen, které jsou po obvodu zajištěny železnými pásy. Truhla je uzamykatelná dvěma mechanickými zámky se dvěma odlišnými klíči, navíc je víko opatřeno třemi kovanými petlicemi, které umožňují použití dalších visacích zámků.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem