Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2003


Živelné pohromy a katastrofy v obci Hrádek

obrázek k článku

V roce 1856 o Božím Těle zapálil jakýsi tulák dům č. 2. Oheň zachvátil téměř celý Hrádek. Ruční stříkačka na požár nestačila. Lidé nosili vodu i v plátěných pytlích. Shořela všechna stavení kromě č. 13. Požár, který do kroniky převyprávěl Josef Forštík z č. 15, je zároveň prvním zaznamenaným požárem v obci.


František Bíbus 1903-1966

obrázek k článku

Pardubice jsou místem narození nebo působení celé řady slovesných tvůrců různých životních a uměleckých osudů. Náš časopis se snaží po celou dobu své existence všechny významné i méně významné, známé i pozapomenuté literáty, kteří měli s Pardubicemi něco společného, připomínat a jejich přínos reflektovat.


O NÁZVU OBCE RYBITVÍ

obrázek k článku

Nejstarší zmínka o obci pochází z roku 1377, kdy Albrecht z Cimburka, pán na Blatníku, prodal Blatník spolu s městečkem Bohdaneč a vesnicemi Bystřec, Rybitví, Černá u Bohdanče a Lhotkou Blatníkovskou Janovi z Orle, opatovi kláštera Opatovického.



KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH ? 11. část

obrázek k článku

Pro NOF v Pardubicích však přituhovalo?. Došlo na domovní prohlídky. Nařídil je prokurátor dr. Tichý z Krajského soudu v Klatovech. Vyšetřovatelé přijeli 22. března v 16 hodin z Klatov na Okresní úřad v Pardubicích a oznámili, že vykonávají prohlídku v bytě Vojtěcha Vážného (Havlíčkova ul. 1115) a v sekretariátu NOF, protože u Krajského soudu v Klatovech jsou t. č. ve vazbě 4 fašisté, jejichž organizační nitky vedou do Pardubic.


Profesor Dr. Herwig Hamperl ? patolog

obrázek k článku

Význačný německý patolog prof. Dr. H. Hamperl (1899 - ?) se zapsal do našich novodobých dějin vskutku pozoruhodným způsobem. Dne 4. června 1942 v poledne spolu s prof. Dr. G. Weyrichem (1) provedl pitvu právě zesnulého zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (2), který zemřel 8 dnů po známém atentátu.


František Udržal a Pardubicko

obrázek k článku

Úvod František Udržal byl známým českým (nejprve mladočeským a později především agrárním) politikem na říšské radě ve Vídni i na českém zemském sněmu v Praze a patřil také k předním agrárním československým politikům prvorepublikovým. Byl předním činitelem agrární strany, patřil dlouhá léta k jejímu nejužšímu vedení a stal se také průkopníkem meliorací na Pardubicku i iniciátorem mnoha dalších agrárně-pokrokových proměn na českém venkově (zejména na Pardubicku, např. v otázkách regulací vodních toků aj.). Jeho otec a strýc i jeho bratr Václav byli také činnými v zemědělském hnutí ve svém rodném kraji.


Kotorská vzpoura v roce 1918 a pardubičtí námořníci

obrázek k článku

Drama začíná Na počátku roku 1918 byla vojenská situace Rakousko-Uherska velmi složitá. Začal se projevovat kritický nedostatek strategických surovin, vázlo zásobování potravinami a bojová morálka armád byla na bodu mrazu. Válka už trvala příliš dlouho. Stejná situace vládla i v rakousko-uherském válečném námořnictvu.



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem