Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2007

Žili mezi námi - Páter Petr Eliáš

obrázek k článku

PÁTER PETR ELIÁŠ * 19. 10. 1935, Pardubice >+ 18. 7. 1993, poblíž Plzne Arcidekan Ing. Páter Petr Eliáš pocházel z vlastenecké rodiny. Jeho otce, Vladimíra Eliáše, mestského technického úredníka a nadporucíka cs. armády v záloze, zastrelilo gestapo v Pardubicích v kvetnu 1945. Po jeho smrti se rodina, manželka s peti detmi, odstehovala do Liberce. Po skoncení základní školy studoval na arcibiskupském gymnáziu v Praze, avšak to bylo v padesátých letech komunisty zavreno.


100 let AC Pardubice

obrázek k článku

Atletický klub AC Pardubice je pokračovatelem tradic pardubické atletiky, která byla úředně založena v roce 1906, ale která pořádala první závody na cyklistické dráze již v roce 1894 a při Východočeské výstavě v roce 1903 dokonce první oficielní vystoupení České atletické amatérské unie mimo Prahu. Tyto závody na provizorní dráze SK Pardubice již na Olšinkách přinesly i řadu českých rekordů.


Ohniví kohouti v Přelovicích

obrázek k článku

Podle Pamětní knihy obce Přelovice, založené roku 1919, vznikl místní dobrovolný hasičský sbor v roce 1904. První akcí byla účast přelovických hasičů na likvidaci požáru v nedalekých Živanicích roku 1905 (31. 11.). Tehdy začal hořet dům pana Lejhance a oheň se rázem rozšířil na sedm stavení.


Hostovice dnes a v minulosti

obrázek k článku

Obec Hostovice s necelými 300 obyvateli se stala po podzimních komunálních volbách v r. 2006 a na základě schváleného výsledku občanského referenda součástí krajského města Pardubice ? jako další městský obvod VIII.


Karel Moor a Pardubice

obrázek k článku

Motto: Prožil jsem mnoho doma i v cizině, dobré i zlé, život mnou cloumal sem a tam, dožil jsem se úspěchů i zklamání... K. Moor I. část V ročníku 2004 našich Zpráv KPP jsme zveřejnili několik zajímavých studií Miroslava Hanuše o hudebním skladateli Karlu Moorovi (1873?1945), rodákovi z Lázní Bělohradu, jehož nezanedbatelná část života je vázána i na Pardubice.


Kapitoly z dějin českého fašismu v Pardubicích 33. část

obrázek k článku

29. ledna 1937 napsal sociálně demokratický ?Východočeský obzor? (č. 5) s titulkem ?Konce gajdovského fašismu?: ?Na předvolební schůzi fašistů v Pardubicích referoval pan Bidlo1), který konstatoval v neděli na sněmu fašistických pracovníků 3. volebního kraje v České Skalici, že kdyby NOF neměla v parlamentu 6 poslanců, byla by na tom líp. Mladý náčelník junáků z Prahy na téže konferenci obvinil vůdce Gajdu, že je namočený v aféře Fénixu a že bral od žida Berlinera peníze (prý 10 tisíc Kč měsíčně).? 2) V České Skalici se sešel generální sněm delegátů NOF z celé republiky (230?250 lidí) v hotelu Exner. Svolavatelem byl redaktor Josef Nyč z Náchoda. R. Gajda byl v České Skalici od 22. ledna, objížděl funkcionáře a varoval je před účastí. Těsně před zahájením odjel. V jeho nepřítomnosti se rokovalo o jeho koncepci NOF.


Pomáhal pronásledovaným

obrázek k článku

Od přítele Dr. Františka Dosoudila jsem nedávno dostal publikaci nazvanou Kniha obětí nacistického násilí a druhé světové války z okresu Pardubice. Pracoval na ní několik let. Byla vydána koncem roku 2005 Východočeským muzeem v Pardubicích, ve spolupráci se zdejším OV ČSBS. Mezi 1174 jmény zahynulých je také jméno Františka Černého, s jehož osudem bych rád vaše čtenáře seznámil blíže. František Černý, vedoucí a spolumajitel výrobního družstva strojařů a nástrojařů Jiskra v Pardubicích, na jaře roku 1941 dostal zakázku na výrobu velkého množství moderních radiopřijímačů. Podařilo se mu získat povolení všech příslušných protektorátních a německých úřadů, aby družstvo při této výrobě mohlo použít židovské zaměstnance. A tak začátkem léta pan Černý najal asi šedesát nebo sedmdesát pardubických Židů, většinou mladých, umístil je ve zvláštní…


Odešel Jaroslav Khail

obrázek k článku

Do příprav dvou nedělních Vánočních koncertů J. K. Bandu zasáhla tragická událost úmrtí zakladatele orchestru Jaroslava Khaila (na snímku).



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem