Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2019

STRUČNÁ HISTORIE LABSKÝCH MOSTŮ V PŘELOUČI

obrázek k článku

Východočeské město Přelouč obtéká od nepaměti na severní straně řeka Labe. Chce-li našinec vyjet či vyjít z města severním směrem k Hradci Králové, musí překonat labský most. Mosty se zde za více jak pět set let vystřídaly postupně celkem čtyři, jejich umístění se však průběžně měnilo. Pro současné obyvatele města může být překvapivým zjištěním, že některé z nich vycházely z dnešní Hlávkovy ulice. V tomto článku se proto pokusíme shrnout jejich historii.


Pardubický Slavín - Boža Dvořák

obrázek k článku

Ostatky stavitele Bohumíra Jindřicha Dvořáka byly přestěhovány z rohu nové části Městských hřbitovů v Pardubicích do sousedního hrobu vlevo (viz foto). Na původním místě je t. č. hrob rodiny Piklovy (majitelů pohřebního ústavu) a úplně zmizel anděl smrti Asrael, dílo akademického sochaře M. Baše, Dvořákova zetě.


K RODOPISU RODIN MACHOŇOVY A HRSKOVY

obrázek k článku

Ve Východočeském republikánu, ročník 1931, č.9 z 27.února t.r. našel p. Miloš Kejzrlík z české abilympijské asociace nekrolog ředitele reálky v Praze-Vršovicích Václava Machoně a jeho smuteční oznámení. Oboje mi dal velmi laskavě k dispozici pro náš časopis, za což mu srdečně děkuji.


STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ - Husův sbor

obrázek k článku

První bohoslužba Církve československé (CČS ? od roku 1971 zvané husitská) se konala v Pardubicích 11.března 1921 v kapli pernštejnského zámku. Protože tato ?národní? církev postrádala ve městě svou modlitebnu, dohodla se s arch. Ferdinandem Potůčkem na výstavbě Husova sboru. Stavba začala 17.května 1926, 13.června t.r. sepsal řídící učitel F.K.Potěšil pro radu starších CČS ?Pamětní spis ke kladení základního kamene?, jenž byl uložen do měděné schránky za mramorovou desku před modlitební síní nazvanou po ThDr. Karlu Farském, prvním patriarchovi církve. Základní kámen sboru pochází z Kunětické hory.


Z KORESPONDENCE J.KAŠPARA 2. část

obrázek k článku

Datum: patrně 20.dubna 1910 (toto datum odpovídá středě), číslice 6 patrně znamená údaj hodiny v razítku Poznámka: fotografie je ona údajná ze 16.dubna 1910. Pohlednici patrně Ing. Kašpar posílal, když se jel do Plzně podívat na letadlo Českého aviatického družstva. Do Prahy přijel snad téhož 20.dubna 1910, přes den se pravděpodobně setkal se sportovním redaktorem Kalvou, Heinzem nebo oběma. Pokud jde o cestu do Plzně, její účel nám přibližuje uvedená zpráva Národních listů (kde sportovní rubriku, v níž byla zpráva otištěna, redigoval Vilém Heinz) ze čtvrtka 21.dubna 1910 na straně 4.:


V KRÁLOVSTVÍ ŘÍČNÍCH NAJÁD

obrázek k článku

Úvod: Studánka (též vodní svatyně nebo jen krátce svatyně, též světice či svěcenka) je vodní dílo. V zásadě jde o výtok vodního pramene, čili původně vývěr (vyvěračka) podzemní vody na zemský povrch. Ve většině případů (kromě tzv. nedostupných pramenů ? označovaných v NRP žlutou barvou) je pramen upraven k nabírání vody. Studánky vznikaly již v nejstarších dobách, zcela jistě výtoky pramenů upravovali již lidé v pravěku. Ve starověku se věřilo, že takto upravená vodní díla navštěvují éterické bytosti ? nymfy (u Slovanů víly), jako např. v nejslavnější řecké (a vůbec starověké) věštírně v Delfách, kde vytékal pod Apollónovým chrámem posvátný pramen Castilio.


ZAJÍMAVOSTI A KURIOZITY KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA V PARDUBICÍCH aneb historie maličkostí - 1. část

obrázek k článku

Úvod: V minulých letech vycházely ve ZKPP dva mé seriály, které se vztahovaly ke kriminálním událostem v Pardubicích (Hříšní lidé města Pardubic, Pardubický pitaval v době protektorátní). Nový seriál, který předkládám, je svým způsobem pokračováním, volně navazujícím na předchozí články. Nejedná se však, jak je patrné již z názvu seriálu, jen o kriminální události, které nebyly zařazeny do předchozích seriálů, ale o události a příběhy, které můžeme zařadit do ?přihrádky? zajímavostí a někdy až kuriozit, úsměvných, či naopak smutných. Historie se neskládá jen z velkých událostí a příběhů, životů velkých slavných osobností. Tvoří ji i skromné, nenápadné a ve starém regionálním tisku snadno přehlédnutelné události. Zapadají do historie jako jednotlivé ?střípky? puzzle a dotvářejí tak víceméně obraz každodenních…


ODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY KARLA JANA ZÁKOUTCKÉHO V HEŘMANOVÉ MĚSTCI

obrázek k článku

Ze Síně slávy české turistiky. Námět k turistickému výletu. Dne 7.4.2018 na výroční konferenci KČT v Praze převzal starosta Heřmanova Městce, kde se K.J.Zákoutcký narodil a téměř celý život působil, z rukou čestného předsedy KČT Ing. J.Havelky diplom, který uvedl K.J.Zákoutckého do Síně slávy české turistiky. Nezůstalo však jen u tohoto aktu. Město Heřmanův Městec se rozhodlo svému rodákovi odhalit pamětní desku. K odhalení došlo 29.9.2018 v rámci podzimních celodenních městských slavností na budově školy, kde tento významný propagátor a organizátor turistiky na Chrudimsku, Pardubicku a v oblasti Železných hor jako pedagog a ředitel školy působil.


Rozhovor s Vladimírem Martincem

obrázek k článku

1/ Na který okamžik své skvostné hokejové kariéry vzpomínáte nejvíce? Svoji kariéru bych rozdělil do dvou období. Jedno je jako hráč, kdy jsme třikrát vyhráli mistrovství světa v letech 1972, 1976 a 1977 a pak jsme se chystali na čtvrtý titul na mistrovství světa do Prahy, kde nám to ale nevyšlo o jednu spornou branku. Na mistrovství světa v Katovicích v roce 1976 jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem celého mistrovství. Nechtěl bych ani zapomenout na Olympijské hry v Innsbrucku ve stejném roce, kdy jsme byli šest minut od zlaté medaile, ale nakonec jsme prohráli a získali stříbro. Jako asistent trenéra jsme spolu se skvělým týmem vyhráli olympiádu v Naganu v roce 1998 a na to navázali hattrickem z mistrovství světa v letech 1999, 2000 a 2001. Jsem rád, že jsem mohl být v tomto týmu a pracovat s výbornými hráči.


Larischova vila - Zámeček - Vyjádření k článkům uveřejněných v časopisu ZPRÁVY KPP číslo 11 - 12

obrázek k článku

V uvedeném vydání časopisu jsem si se zájmem přečetl dva články, které se týkaly Larischovy vily - Zámečku (Ing. Eduard Beck - "K chystaným stavebním úpravám na Zámečku", Milan Zlinský - "Larischova vila by měla být národní památkou", převzato z MF Dnes ze dne 23. 8. 2018). Velmi mě těší, že projektu revitalizace Larischovy vily - Zámečku je věnována permanentní pozornost ze strany médií, ale i spolků, v tomto případě Klubu přátel Pardubicka


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem