Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 1999

Bohumil Karel MAREŠ (1851 - 1901), významný husovský editor a bibliograf

obrázek k článku

I. Život Bohumil Karel Mareš se narodil 6. prosince 1851 v Novém Městě na Moravě jako mladší syn evangelického faráře.1) Studoval na gymnáziu a v evangelickém internátě (alumneu) v Těšíně, potom dva roky teologii v Basileji a jeden ve Vídni. Svou profesní dráhu evangelického duchovního začal jako osobní kaplan superintendenta Jana Beneše ve Vranovicích na Moravě, kde pobyl 5 let. Pak se stal farářem ve Džbánově u Litomyšle, kde působil 6 let. Roku 1881 se oženil s Karolínou Benešovou, dcerou superintendentovou. Roku 1886 byl povolán do Přelouče, kde zůstal až do své předčasné smrti roku 19O1.



Dvě medaile k výročí závodu o Zlatou přilbu ČR

obrázek k článku

Závod o Zlatou přilbu ČR, kdysi jeden z největších na světě, určených pro plochodrážní motocykl, má svou zvláštní historii. Ta především zaznamenává tragickou smrt šesti 1) sportovců, kteří zde spolu s jinými soutěžili o tak vytouženou a vzácnou trofej, ne právě běžnou v celém tomto odvětví motorismu. Dále pak připomínáme i smutný okamžik, kdy tento závod byl zrušen a přeložen na pískový ovál do Svítkova. Ze slavné ?Zlaté? tak vznikla obyčejná, běžná plochá dráha.


ROZHOVOR S VLADIMÍREM KALÍKEM

obrázek k článku

Pokojík řadového domku v Pardubicích ?Pod Zastávkou? byl více jak půl století významným vědeckým pracovištěm. Pod tímto titulem přinesly Pardubické noviny loni 27. července velký článek k 80. narozeninám pardubického přírodovědce-amatéra, světově známého sběratele brouků kožojedů, entomologa Vladimíra Kalíka, jednoho z nejstarších žijících členů zdejšího Muzejního spolku, pardubického rodáka a příznivce našeho klubu.



PO SEDMDESÁTI LETECH MAJÍ PARDUBICE NOVOU SAKRÁLNÍ STAVBU

obrázek k článku

Církev bratrská dokončila na pardubickém sídlišti Polabiny nový sborový dům. Nese jméno Archa. Dostal ho od svých tvůrců, architektů Jána Komrsky a Bohumila Kováče z Vysoké školy architektury v Bratislavě. Ti se v roce 1992 zúčastnili architektonické soutěže a jejich studie Archa zvítězila díky nekonvenčnímu řešení a respektování podmínek daných zadáním a místem stavby.


Obnovení pomníku T. G. Masaryka

obrázek k článku

Na dříve narozené občany Pardubic trapně působil prázdný prostor na Legionářském náměstí po odstranění pomníku prvního presidenta, obzvláště po zničení krásně provedeného podstavce s připojenými stupni, kde pod nápisy Zborov, Dos Alto a Arras byla při zbudování uložena prsť z bojišť 1. světové války, kde se vyznamenali naši zahraniční vojáci.


Obnovení pomníku TGM v Pardubicích

obrázek k článku

Dne 28. října 1998 byla v Pardubicích odhalena nová socha T. G. Masaryka. Stojí opět na náměstí Čs. legií, kde byl již před 70 lety, t.j. v roce 1928, umístěn pomník TGM od prof. O. Španiela. Novou sochu vytvořil podle sádrového modelu prof. O. Španiela akademický sochař Jaroslav Brož, pardubický rodák. Dík laskavému zapůjčení sádrového modelu ředitelkou jaroměřského muzea PhDr. O. Mertlíkovou mají dnes Pardubice sochu TGM téměř shodnou se sochou původní.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem