Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 5-6 / 2012

Téměř zapomenutá priorita Pardubicka

obrázek k článku

Co je pro Pardubice typické? Snad každý odpoví: perník, koně, motocyklové závody. Pomineme-li ovšem průmysl, nevyřešenou dopravu a spoustu dalších věcí, které většinu obyvatel buď živí, nebo trápí anebo oboje. Rád bych se však zmínil o jedné prioritě, o které, krom zasvěcených, málokdo ví. Od samého počátku bylo její poslání zdobit a těšit svojí krásou oko i ducha. Ti, kteří si pamatují v současné době velmi smutný park Tyršovy sady z dob dřívějších, mě dají za pravdu, že park doslova vzkvétal a hýřil barvami rozkvetlých jiřin, kterých zde byly vysázeny velké plochy. Ano, tou prioritou našeho regionu jsou ony jiřinky od samého příchodu do Čech. Vezměme to však po pořádku. Jejich historie počíná v letech 1794-95 v Mexiku. Ředitel tamní botanické zahrady je jakožto objevené a nadějné květiny poslal do Madridu. Tam byly…


KAŠPARŮV FOND a různé KAŠPAROVY nadace

obrázek k článku

Nedávný vznik „Společnosti Jana Kašpara“ mi připomněl, že fondů, nadací či společností nesoucích jméno našeho prvních aviatika vzniklo v průběhu desetiletí několik. Některé z nich jsou dnes již zcela zapomenuty. Meziválečné československé letectví se hlásilo k odkazu Ing. Jana Kašpara, zvláště pak po jeho předčasné smrti. A tak například ve třicátých létech uspořádal VAP – Východočeský aeroklub Pardubice pět či šest ročníků letecké soutěže „Memoriál Ing. Jana Kašpara“.


JUDr. Josef Štolba - významná pardubická postava

obrázek k článku

FEUILLETON. Zesnulý dramatik dr. Josef Štolba a jeho význam pro kulturní Pardubice. Jak naši čtenáři zvěděli z denního tisku, zesnul v Praze v tyto dny pan notář Štolba. Odešel v něm representant klassického realismu ve veseloherní divadelní tvorbě, jehož dílo literární historie ocení snad výstižněji a s větším pochopením, než doba nynější, zatížená chorobnými sklony po analyse duše lidí, uchýlivších se s cesty pravidelného, zdravého života lidského. Štolba byl celým svým založením člověkem jadrného; lidového humoru a neobyčejně bystrých postřehů. Nehledal nikdy zjevy vyjímečné, neb úchylné, ale sáhl vždy doprostřed toho lidského hemžení, shánění, malicherného škorpení, směšných ctižádostí a slabostí, jak kolem něho plynuly, aby odtud vytáhl pokaždé šťastnou rukou figury takové životnosti, že se v nich objevil výsek života,…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem