Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 5-6 / 2018

ŽIJÍ MEZI NÁMI - Milan Hübl

obrázek k článku

Náš redakční kolega Milan Hübl (*20.7.1938) ? se dožívá 80 let. Narodil se v Pardubicích v Karlově ulici čp. 340. Maturoval v roce 1957 na Střední škole elektrotechnické v Pardubicích. Po škole nastoupil do n.p. TESLA Pardubice do vývojového oddělení (speciál ? vojenské radiostanice). Toto zaměstnání bylo přerušeno vojenskou základní službou (1957-59). Po vojně pokračoval dále v Tesle na speciálu až do roku 1968. V letech 1968-1973 byl zaměstnán jako školník na ZDŠ Polabiny II. V letech 1974-1988 pracoval jako požárník ? specialista u Veřejného požárního útvaru Pardubice na Dukle. V letech 1979-1981 absolvoval Pomaturitní studium Požární ochrany u Ministerstva vnitra (Frýdek-Místek). V letech 1988-1991 byl zaměstnán v sociálních službách v Pardubicích jako bezpečnostní a požární technik a v letech 1991-1993 pracoval znovu v n.p.…


STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ - 27.díl -Kamenná vila - ul. U Kamenné vily čp.144

obrázek k článku

Stojíme před vilou známou z detektivního filmu J.Stracha /scénář A.Vašíček), ale i barbarským vandalským útokem na tepaná vrata, jak o tom svědčí i naše fotografie č.1. Tuto novorenesanční vilu postavil v letech 1913-23 zřejmě pro svého přítele hradeckého biskupa Josefa Doubravu (zemřel v únoru 1921) známý pardubický architekt Boža Dvořák (1864-1954), rodák z Valů u Přelouče. Jako docent dějin církevního umění na biskupském semináři v Hradci Králové pojal tuto vilu sevřenou v prostoru mezi Matičním jezerem a železniční tratí v tomto stylu.


Obrázky ze starých Pardubic - Veselka

obrázek k článku

Staveniště Veselky vzniklo spojením tří gruntů, které roku 1639 vyhořely. Roku 1684 Marie Procházková prodala grunty Kryštofu Justovi. Ten na spojeném spáleništi zdvihl ?dům hostinský jménem Veselka?, který pak vystřídal řadu majitelů.


HROB BOŽENY VIKOVÉ - KUNĚTICKÉ EXISTUJE

obrázek k článku

Otázka místa posledního odpočinku Boženy Vikové ? Kunětické zůstávala (minimálně v pardubickém prostředí) dlouhá léta zahalena rouškou tajemství. Všeobecně bylo známo pouze to, že urna s jejím popelem byla svého času uložena na hradě Kunětická hora, odkud v blíže neurčené době po 2.světové válce zmizela neznámo kam.


SMBS - Stavba mladých budovatelů socialismu a OMBS

obrázek k článku

OMBS byla osada mladých budovatelů socialismu ve Vratimově. Byl to shluk přízemních dřevěných baráků. Osada sloužila jako ubytovna mládeže při stavbě Nové huti.Klementa Gottwalda. Alena Novotná-Michaličková (nar. 1931), Karel Müller (nar. 1931) , Hana Richterová-Faltysová (1933)? všichni tři jsme pocházeli z Holic, válečná léta jsme prožili v Holicích, kde jsme v květnu 1945 zažili i bombardování Holic . Vlakem jsme v roce 1950 mířili do stejného místa ? do Vratimova na Ostravsku, na Stavbu mladých budovatelů socialismu.


Letecký den v Lázních Bohdaneč

obrázek k článku

Letecký den byl zahájen dne 28. 7. 1929 ve tři hodiny odpoledne na paměť výročí prvního vzletu Ing. Jana Kašpara. Leteckého dne se zúčastnilo 7 letounů leteckého pluku 1 a jeden letoun Moravského Aeroklubu z Brna. Před zahájením produkcí učinil jednatel M. L. L. z Pardubic přednášku o prvním vzletu ing. J. Kašpara. Nato byl obecenstvu podán informativně výklad o letounech. Zároveň byla na letišti instalována výstava památek na ing. J. Kašpara. U této výstavy byly ukázány dvě vrtule, výškoměr, kompas a další součásti prvního Kašparova letadla a 25 obrazů z prvních pokusů létání a prvního vzletu. Portrét Ing. J. Kašpara byl převázán červeno ? modro ? bílými stuhami s věnováním místní skupiny M. L. L. z Pardubic.


Odborné komentáře k tvrzením uvedeným v otevřeném dopise, který byl adresován primátorovi města

obrázek k článku

Komentář k otevřenému dopisu (text dopisu je podbarven, je dělen tak, že je přímo pod konkrétním tvrzením uvedena reakce na něj: Vážený pane primátore, městská rado i zastupitelé, po skončení architektonické soutěže na úpravu Národní kulturní památky ? NKP Zámeček a po prostudování studie k Larischově vile od arch Hudáka se otevřela možnost porovnání vítězného návrhu soutěže (atelier Žalský - Podráský) se studií arch. Hudáka.


Z NOVÉ LITERATURY

obrázek k článku

ANOTACE Z trojice pardubických bratří Vokolků, mimořádného zjevu české kultury 20.století, byl po dlouhá desetiletí znám především nejmladší z nich ? spisovatel Vladimír Vokolek. Teprve nedávná doba, a zvláště kniha Jméno Vokolek, připomněla, že šlo o trojici tří osobností srovnatelného významu: vynikajícího tiskaře a nakladatele Vlastimila, grafika, sochaře a básníka Vojmíra a nejmladšího ? básníka Vladimíra. Trojici bratří doplňuje jejich sestra Květa, mimořádně vzácná duchovní osobnost. Přítomná kniha přináší všechny dochované dopisy, jež si tři bratři a jejich sestra napsali během svého dlouhého života. Jde o jedinečný vhled do umělecké dílny všech tří osobností, ale i nenahraditelné svědectví o celém jednom proudu novodobé české kultury. Dopisy jsou plné mnoha kulturních odkazů a citací , jsou psány s nasazením,…


JEŠTĚ O A.VOLKOVI

obrázek k článku

Podle sdělení P.Hardyho Alois Volek byl za 2.světové války cvičen v Anglii spolu s Jaroslavem Švarcem, který zahynul v kryptě chrámu sv.Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Připojujeme fotografii uliční tabulky v ulici A.Volka v Praze (Černý most ? Praha 9).


PROJEV DR. J.KOTYKA PŘI ODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY F.MESSANYHO 15. února 2018

obrázek k článku

Vážení přítomní, paní ředitelko, paní vychovatelky, milé děti. Chci tu velmi poděkovat městu Pardubice, paní ředitelce D.Jičínské a paní MUDr. A.Žákové za dnešní den, kdy vzpomínáme na původního majitele této krásné vily ? 1.primáře pardubické nemocnice, významného chirurga a obětavého lidumila MUDr. Františka Messanyho (1870-1936).


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem