Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 5-6 / 2019

Pardubičtí studenti herci a muzikanty

obrázek k článku

In: Národní listy č. 349, 18.12.1912 2. část ? dokončení Ale nový svět otevřel se hochům muzikantům a před veřejnost směli předstoupiti bez ostychu a obav teprve roku 1875, kdy dovoleno bylo studentům ?na vyšší? kouřiti a jíti jednou za týden, a to v sobotu do Měšťanské besedy na pivo. První návštěva byla slavná. V besedních místnostech, jejichž okna byla do Kostelní ulice, shromáždilo se hodně členů, vzpomínám jen na starostu Bubeníka, doktora Cibulku, kupce Pospíšila, cukráře Tošku, z profesorů na Heše, Kocha, Malého a Sovu, z nichž dnes (roz. 1912 ? pozn. J.K.) jen Cibulka a Sova jsou ještě na dobrém zdraví.


Rozvoj dopravy po válce

obrázek k článku

Díky daru naší členky ? přeloučské rodačky paní Stanislavy Klapkové - přibyl do naší knihovny velmi zajímavý dokument ze srpna roku 1945. Je to dopis tehdejšího Místního národního výboru v Pardubicích ministru dopravy ? generálu Antonínu Hasalovi. 1/ V dopise vedení města nastínilo své záměry v oblasti rozvoje regionální dopravy a požádalo vedení státu o pomoc a podporu v realizaci těchto plánů. Dopis má 6 stran a po krátkém historickém představení města je popsán význam železnice pro příchod průmyslových podniků a rozvoj dosavadních podniků živnostenských, které se usadily při silnicích vedoucích od nádraží. Díky železnici dostalo město nový charakter střediska průmyslového a obchodního. Autoři dopisu zdůrazňují příznivou polohu města a poukazují na potřebu dokončení splavnosti Labe a projektu zaústění Labsko-oderského…


DOPRAVNÍ UZEL PARDUBICE - propojení dopravních oborů

obrázek k článku

Publikaci s tímto názvem dostala Společnost pro rozvoj Pardubicka od p. poslance M.Kolovratníka. Místo autora je jen značka 2017 movisio. Tyto plány tu byly již před rokem 1960 za 2. Pardubického kraje. Odbor Klubu pro výstavbu a životní prostředí se o tu vizi soustavně zajímal. Připomínal dopravní stavby nutné k vytvoření ?Dopravního uzlu?, zahájené či naplánované před rokem 1960, bohužel pak zřejmě vlivem Vč. kraje zastavené, nedokončené dodnes: dokončení nové trati do Chrudimi, dosplavnění Labe, prodloužení Rychlodráhy na západ přes přístav, most přes Labe na obchvat L.Bohdanče na I/36 a D 11. M. j. otiskl ve Zprávách roku 1979 tehdejší konkrétní návrh přístavu Pardubice. Ovšem na civilní letiště nebylo tehdy pomyšlení. Na ty snahy navázala roku 1990 Společnost pro rozvoj Pardubicka. Její zástupce se účastnil jednání o civilním…


PŘEŠLAPY HISTORIKA V.KYNCLA také v Pardubicích?

obrázek k článku

V návaznosti na svou recenzi v ZKPP č. 1-2/2019, s. 71-72 na starší práci V.Kyncla ?Bez výčitek? Genocida Čechů po atentátu na R.Heydricha? (vyd. HÚ AV ČR Praha 2012) chci občany Pardubic seznámit s recenzemi PhDr. Vojtěcha Šustka, archiváře hl. m. Prahy, na novější práci V.Kyncla, ?zhotovitele díla?, tj. chystané expozice na NKP popraviště Zámeček v Pardubičkách.


VÁCLAV KINDL - přežil svou smrt? 2.část

obrázek k článku

Václav Kindl měl zemřít ?nešťastnou náhodou? u Nasavrk 20.května 1944. Zemřel ale opravdu? Existuje hodně materiálů k tomu, že přežil. Josef Frolík ve svých pamětech popisuje ?operaci Dana? 1/, což byl Kindlův případ. Otázka 1. Koho operoval lékař v Chrudimi? Na straně 138 píše, že byly lékaři předloženy fotografie. Na nich Kindla poznal, ale tvrdil, že to nebyl ten člověk, kterého operoval. Takže kdo byl na operačním stole. Údajně blondýn? Kindlův řídící orgán byl W. Leimer. Po válce předán Smerš. Tvrdí se, že byl ilegálem Rusů v hodnosti plukovníka. Vysadil Kindla do Anglie? Tady by asi vše končilo, kdyby se mi nedostala do ruky kniha Olina Jurmana ?Dvojitý agent? 2/. Tři knihy, které popisují život agenta Zbytka. Ve třetím díle jsem narazil na ?Případ Donáth?. Takže další označení operace, již druhé. Zde dopodrobna popisuje…



BLAHOPŘEJEME ČESTNÉMU OBČANU PARDUBIC

obrázek k článku

Zakladatel našeho klubu z roku 1965 pan Jiří Paleček se 8.černa t. r. dožívá neuvěřitelných 90 let (nar. 8.6.1929). Jak je vidět ze stránek našeho časopisu (i z tohoto dvojčísla) stále uvažuje nad minulostí i současností našeho města a přeje si, aby rozkvétalo i v budoucnosti. Kvůli tomu založil i Společnost pro rozvoj Pardubicka, jež by tomu měla napomáhat. Svými často až kontroverzními, ale vždy dobře míněnými názory rád čechrá názorovou hladinu veřejného mínění ve městě a někdy i adrenalin některých jeho ?otců?. To však bylo vždy ? i v minulosti ? motorem každého pokroku.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem