Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 7-8 / 2018

KALENDÁRIUM 1918 červenec - srpen

obrázek k článku

5.července referovali poslanci J.V.Hráský a F.Udržal na pardubické radnici na společné poradě zástupců města i venkova o stavu zásobování. Usnesení mělo 2 body: 1/ zadržet potraviny v Čechách, t. j. zabránit jejich vývozu a 2/ provést sbírku na národní daň.


PREZIDENT MASARYK V PARDUBICÍCH (Třetí a čtvrtá návštěva)

obrázek k článku

V minulém čísle Zpráv byla věnována pozornost pardubickým návštěvám prezidenta Masaryka ve dvacátých letech. Také v následující dekádě se Tomáš Garrigue Masaryk objevil v Pardubicích dvakrát. Tentokráte v letech 1930 a 1931. V prvním případě se o oficiální návštěvu nejednalo, vždyť Masaryk byl pozván na svatbu dcery Františka Udržala, a nechtěl být v Pardubicích poznán. V roce 1931 již byl jeho pobyt oficiální, protože se nesl v duchu slavnostního zahájení Celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu.


NACHÁZÍ SE V OKRESE PARDUBICE SMRČÍ KŘÍŽ?

obrázek k článku

Ve středověku bylo možno při trestání provinilců uplatnit systém tzv. smírčího práva, kdy byl provinilci uložen nějaký úkol, kterým odčinil svůj zločin. Takovým úkolem kromě vyrovnání s postiženou rodinou mohlo být i vytesání a vztyčení kamenného kříže na místě, kde byl zločin spáchán. Podobným symbolem je křížový kámen, což je kříž vytesaný do kamene a nemá tudíž klasický ?křížový" obrys. Smírčí kříže nebo křížové kameny byly stavěny také jako upomínka na pohromy, např. morové epidemie, nešťastné události, např. havárie kočárů se svatebčany, sebevraždy z nešťastné lásky, smrtelné úrazy dřevorubců atd.


ÚSVIT MAMUTŮ (kvartér na Pardubicku)

obrázek k článku

Úvod: (ještě, než se vydáme za mamuty) Čtvrtohory jsou posledním geologickým obdobím, které sahá až do současnosti. Následují po třetihorách (terciéru) a zahrnují do sebe i období kenozoika a fanerozoika. Kvartér zahrnuje posledních 2,2 milionů let a je nejmladší ze tří period kenozoika Dělí se na starší kvartér ? pleistocén a mladší kvartér ? holocén, který trvá do současnosti. Do pleistocénu můžeme zahrnout starší dobu kamennou ? paleolit (doslova v překladu ?starý kámen?). Holocén pak zahrnuje posledních deset tisíc let, kam spadá jednak opět paleolit, dále mezolit, neolit a eneolit.


OKÉNKO PRO HOSTA

obrázek k článku

Dnes hovoříme s Doc. MUDr. Janem ISERLEM, CSc. (15.10.1919), čestným občanem Pardubic, dlouholetým 2.primářem očního oddělení pardubické nemocnice.


ŽILI MEZI NÁMI Zemřel sbormistr a dirigent Vlastislav Novák

obrázek k článku

Smutná zpráva o odchodu další významné a legendární osobnosti našeho regionu přišla počátkem minulého týdne. Ve věku 87 let zemřel v pondělí 16.dubna doc. Ing. Vlastislav Novák. Skonal člověk, jehož život byl dlouhé desítky let neoddělitelně spojen s hudbou a především se sborovým zpěvem, s obětavou organizátorskou a popularizační činností v této oblasti i v dalších oborech kultury. Ve Vlastislavu Novákovi ztrácí svého učitele, mentora a rádce dlouhá řada jeho kolegů a zejména žáků, kterým se obětavě věnoval a které vychoval.


TRADIČNÍ SVÁTKY SBOROVÉHO ZPĚVU V KD HRONOVICKÁ

obrázek k článku

V sobotu 14.dubna 2018 se konal v pardubickém Kulturním domě v Hronovické ulici již XI. ročník festivalu pěveckých sborů. Festival pořádal Spolek pěveckých sborů Pernštýn ? Ludmila ? Suk za podpory Magistrátu města Pardubice a Unie českých pěveckých sborů. Akce se konala pod záštitou 1.místopředsedkyně Senátu M.Horské, poslance Poslanecké sněmovny Marka Výborného, 1.náměstaka hejtmana Pardubického kraje R.Línka, člena Rady města Pardubic Františka Weisbauera a dalších, mezi nimiž je uváděn i KPP.


ZLATO S POSTUPEM, STŘÍBRO A ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY PRO DPS CARMINA

obrázek k článku

Dětský pěvecký sbor CARMINA třídy 4.A, který pracuje pod vedením Mgr. Ivy Bednářové při ZŠ Pardubice -Polabiny 2 v Prodloužené ulici, zaznamenal opět úspěch. Přelom března a dubna je, jako každý rok, ve znamení jarních soutěží ve sborovém zpěvu ? a současná třídní sestava se i tentokrát skvěle zapsala.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem