Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 2002


Hubert Hanauske k 60. výročí heydrichiády

obrázek k článku

Tento muž působil v době okupace v Pardubicích jako příslušník místní služebny gestapa. Bezesporu nebyl kladnou postavou, nicméně je užitečné si ho po více než padesáti letech připomenout. Ve Státním oblastním archivu v Zámrsku jsou o něm a i o dalších záležitostech válečných let z Pardubic materiály, vzpomínky pamětníků atd. (1).


PARDUBICE A PARDUBICKÝ OKRES V ROCE 1942

obrázek k článku

Do konce června 1942 ukončila v podstatě pardubická služebna německé tajné státní policie (gestapo) zatýkání pomocníků čsl. výsadkové zpravodajské skupiny Silver A z okresu Pardubice, ze které v těchto dnech byl naživu už jen radista Jiří Potůček ? Tolar, užívající také dalšího krycího jména Procházka.1) Dál trvalo stanné právo, dál pokračovaly masové popravy. V průběhu první dekády července 1942 došlo u pardubického Zámečku k popravám ve čtyřech ?popravčích? dnech, tj. prvního, druhého, třetího a devátého července t. r. Poslední den poprav ? 9. 7. 1942 ? znamenal násilné ukončení života patnácti českých lidí z oblasti kolem Červeného Kostelce na okrese Náchod (Bohdašín ? Končiny), kam se po 18. červnu uchýlil J. Potůček ? Tolar ve snaze dál pokračovat ve svém úkolu radisty Silver A. Tato poslední poprava u pardubického Zámečku se…


Přeloučská dominanta po roce jubilejního stého výročí otevření

obrázek k článku

Křiženeckého palác bývalé Občanské záložny na náměstí T. G. Masaryka v Přelouči patří stále mezi nejvýznamnější stavby z přelomu 19. a 20. století v tomto městě, ne-li v celém východočeském regionu. Nepochybně k tomu přispěla i náročná obnova fasády vč. střechy, a to záhy po ?sametové revoluci?. Zvláště nová fasáda jako by prozářila celé náměstí. Budova nyní připomíná spíše mladou nevěstu v krásných svatebních šatech než stoletou pamětnici.


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH - 7. část

obrázek k článku

V červenci 1931 se ustavila též jednota Národní obce fašistické (NOF) v Přelouči. 12. července se v tamním hotelu JELEN, jehož nájemcem byl Josef Kreibich (Přelouč čp. 27) konala od 10 do 11 hodin důvěrná schůze NOF, na níž župní organizátor a jednatel NOF v Pardubicích Kučera agitoval pro založení jednoty v Přelouči. 27) Podle ?Stráže říše? (č. 29) z 22. července 1931 se jeho agitace zdařila, neboť v Přelouči se skutečně ustavila jednota v čele s náčelníkem Josefem Škopkem, poddůlním ve Chvaleticích (bytem Morašice čp. 7). Místonáčelníkem se stal nadlesní z Litošic Václav Hobler (Litošice čp. 1), tajemníkem kancelářský oficiál vojenské správy Václav Hrabaň z Přelouče (Lipinská ul. čp. 744), který schůzi 12. července předsedal, za pokladníka byl vybrán Otakar Růžička (Václavské náměstí čp. 170). Ve výboru NOF v Přelouči zasedli dále…


STUDIO ČESKÉHO ROZHLASU OPĚT V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Uplynulo již více týdnů, kdy se ?Pardubice? opět vrátily do éteru. Dne 4. března 2002 bylo slavnostně otevřeno v Pardubicích v ulici Anežky České nové pracoviště krajového vysílání Českého rozhlasu. Studio má profesionální obsazení a je vybaveno novou moderní technikou. Současné vysílání má zatím jen vymezené určité časové prostory a dělí se o čas i kmitočet se stanicí Hradec Králové. V blízké budoucnosti se však má vše upravit tak, že Pardubice budou mít vlastní frekvenci, a tím i dostatečný časový prostor pro zprávy v plném rozsahu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem