Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 2011

Filatelistická zajímavost

obrázek k článku

Jsou filatelisté, jejichž sběratelským zájmem jsou záležitosti týkající se poštovnictví z Pardubic. Nejde jen o poštovní známky, na nichž jsou Pardubice či výjevy z města, ale např. i Eva Neugebauerová – Haňková. Ta jako malé děvčátko v národním kroji je v náručí prezidenta Masaryka. Jde o dvě známky (POFIS 333, 334) z roku 1938. Předmětem sbírání jsou také poštovní razítka na dopisech a jiných dokumentech a spousta dalších záležitostí. Tedy i zveřejněné gumové fialové razítko z doby okupace. Popravdě řečeno, právě podobná okupační razítka jsou dnes velice vzácná. Hned v prvním řádku je Frei durch Ablösung. V překladu Výplatné (v hranicích) říše paušalizováno. Daleko zajímavější je skutečnost, který okupantský úřad dopis vypravil. Text v razítku je následující: Heeresbauamt Pardubitz, Briefstempel. V překladu – Armádní…


K pardubick ým firmám

obrázek k článku

Sběratel známek a poštou prošlých dokladů občas narazí na zajímavosti, které se zachovaly do dnešních dnů. Tou první je dopisnice z 29. března 1886. Sluší se dodat, že v předminulém i minulém století nahrazovaly korespondenční lístky – dopisnice s přitištěnou známkou – telefon. Tedy sloužily ke sdělení krátkých zpráv, objednávek, potvrzení příjmu atd. Odesílatelem uvedené dopisnice byla firma ERSTE PARDUBITZER SPIRITUS – RAFFINERIE LIQUER – & ESSIGSPIRIT – FABRIK.


Z NOVÉ LITERATURY

obrázek k článku

V době 69. výročí tragických událostí HEYDRICHIÁDY vychází v Pardubicích kniha Jiřího Kotyka HANA A VÁCLAV KRUPKOVI, pardubičtí spolupracovníci SILVER A – POD KOLY DĚJIN – Legenda a skutečnost aneb Co unese lidský život. (Vydalo Evropské nakladatelství s.r.o., Pardubice, e-mail: new@ev.cz) Kniha se prodává v HELIOSU a v restauraci MARINA v Bubeníkových sadech. O heydrichiádě na Pardubicku bylo už napsáno mnoho knih i odborných studií. Mezi pracemi kvalitními najdeme však do listopadu 1989 i práce pomlouvající záměrně t.zv. západní odboj. Při hodnocení postav spolupracujících s výsadkem SILVER A doposud přežívalo rozpačité a často i podezírající hodnocení manželů Hany a Václava Krupkových, ubytovatelů a spojek tohoto výsadku.


Za Josefem Horákem

obrázek k článku

Podle informace MF Dnes zemřel před několika měsíci v nedožitých osmdesáti letech hokejista a mecenáš umění Josef Horák. Pohřeb se konal bez jakékoliv publicity, bez předchozího smutečního oznámení a jen v okruhu jemu blízkých lidí. Z výborného hokejisty (hokejová přezdívka „Papunda“), který se v osmnácti letech podílel na postupu Pardubic do první ligy, se z něho stal znalec a především pak velký mecenáš umění. Podle jeho vlastních slov se k umění dostal až po vojně, protože mezi „pétépáky“, s kterými se stýkal, byli samí vzdělaní lidé, kteří ho ovlivnili. Věnoval se studiu historie a postupně začal získávat první obrazy. Seznámil se s řadou malířů a sochařů, navštěvoval antikvariáty, hledal u známých i na jiných místech. Pochopitelně to vše znamenalo i velká finanční vydání a tak rodina žila jen z manželčina platu…


750. výročí povýšení Přelouče na město

obrázek k článku

18. května tohoto roku vyrazila naše pražská pobočka KPP společně s Klubem rodáků a přátel Přelouče autobusem do Přelouče. Výlet organizoval Ing. Jan Závodský, CSc. ve spolupráci s Městským úřadem v Přelouči. Ing. Závodský nás cestou informoval o zajímavostech kraje. V Přelouči jsme shlédli významné památky, všude byl odborný výklad: evangelický kostel, Masarykův dům, rodný dům Františka Filipovského, katolický kostel a další budovy na hlavním náměstí. Na obědě jsme byli v restauraci krásné budovy Záložny. Bylo to velmi milé posezení, kde jsme měli možnost si navzájem pohovořit. Byli jsme přijati p. starostkou Bc. Irenou Burešovou a p. místostarostou Ing. Ivanem Moravcem v nádherném prostředí Záložny. Paní starostka nás informovala především o současné Přelouči. Každý dostal dárkovou taštičku se suvenýry připomínajícími město…


Pardubické kulatiny - září - říjen 2011

obrázek k článku

Před 60 lety: 1. 9. 1951 – V budově někdejší nové reálky zahájila svou činnost Střední průmyslová škola elektrotechnická. Před 20 lety: 2. 9. 1991 – Do užívání byla dána budova polikliniky na Masarykově náměstí v Pardubicích. Před 80 lety: 4. 9. 1931 – Zahájilo svou činnost Bio Sport v hotelu Grand. Prvním filmem byl snímek Fidlovačka. Před 80 lety: 13. 9. 1931 – V rámci výstavy tělesné výchovy a sportu se uskutečnil velký letecký den na letišti v Popkovicích. Před 170 lety: 15. 9. 1841 – V Pardubicích se konal první parforsní hon. Před 60 lety: 18. 9. 1931 – František Karel Potěšil byl jmenován čestným občanem města Pardubic. Před 70 lety: 19. 9. 1941– V pardubické Telegrafii v Kyjevské ulici proběhla jednodenní stávka. Policie zatkla 16 organizátorů, kteří byli odsouzeni k ročnímu vězení. Před 80 lety: 19. a…


Pardubice III. obvod - Studánka - 1. část

obrázek k článku

Kousek dávné historie V archivních záznamech se dočteme, že již v r. 1588 existoval na území dnešního obvodu rybník zvaný „STUDÁNKY“. Je více než pravděpodobné, že označení tohoto rybníku se stalo i podnětem pro stejnojmenný název pozdějšího označení obce. V letech 1777–1778 – po zrušení nevolnictví – byl rybník vysušen a půda byla přidělena 22 poddaným. V r. 1785 bylo již ustaveno první zastupitelstvo, v jehož čele již stál i starosta obce STUDÁNKA. Je pochopitelné, že po dlouhé době poddanství byla samostatnost obce obrovským darem. Škoda jen, že se záznamy z této doby nezachovaly. Záznamy z jednání zastupitelstev obce se zachovaly až od r. 1910 do r. 1943. Tyto protokoly jsou uloženy v Okresním archivu ve 4 knihách s čísly 1–4. Kroniku obce vypracoval v r. 1935 starosta obce p. Vohralík. Bohužel, tato kronika se nenašla.


Hrobku Jana Kašpara čeká brzy celková rekonstrukce

obrázek k článku

Místo posledního odpočinku prvního českého aviatika Jana Kašpara by mělo brzy být důstojnou památkou na slavného letce. Při příležitosti včerejšího 128. výročí Kašparova narození se na tom shodli zástupci vznikající Společnosti Jana Kašpara a Pardubického kraje. „Účelem pietního shromáždění bylo nejen uctít památku Jana Kašpara, ale také upozornit veřejnost na špatný stav hrobky prvního českého aviatika. Občanské sdružení Společnost Jana Kašpara si dává za cíl propagovat aviatiku a jméno Jana Kašpara v České republice i v zahraničí. Zároveň chceme v souvislosti s plánovanou revitalizací Kašparovy hrobky oslovit veřejnost i volené zástupce, abychom tak získali finanční prostředky na opravu hrobu,“ uvedl jeden ze zakladatelů Společnosti Jana Kašpara historik Jiří Kotyk.


Projev Dr. J. Kotyka, PhDr. u hrobu J. Kašpara 20.5.2011

obrázek k článku

Vážená paní doktorko Perrová, vážený pane náměstku, vážení zástupci sdělovacích prostředků, dámy a pánové, je mi velkou ctí, že mohu zahájit dnešní pietní shromáždění k uctění památky prvního českého aviatika Ing. Jana Kašpara právě v den výročí jeho narození. Byla neděle 20. května 1883, kdy se na Zeleném předměstí v dnes již zbouraném hotelu Veselka čp. 76 hoteliéru Františku Kašparovi a jeho ženě Marii, rozené Řezáčové narodil syn, o 7 dní později (27. 5.) pokřtěný Jan Křtitel František po svém dědovi a otci.


Poznatky k identifikaci technického vývoje Kašparova jednoplošníku JK

obrázek k článku

Ač se Kašparovo letadlo, proslavené přeletem z Pardubic do Prahy dostalo do sbírek Technického muzea již v roce 1913, nutno říci, že se jeho technickou historií v té době nikdo nezabýval. V meziválečném období byl Ing. Kašpar leckdy připomínán, avšak Kašparovy monografie, s výjimkou brožury Karla Vrány z roku 1928, se objevily až po roce 1950. V různých, většinou časopiseckých publikacích byly po léta používány fotografie s nesprávným časovým zařazením, a tak se například opakovaně letová fotografie z podzimních měsíců roku 1911 publikovala jako snímek z letu do Prahy. Odstranit tyto chyby mohl umožnit pouze rozbor technického vývoje letadla, který bohužel aktéři pardubického aviatického dění v létech 1911–1912 sice dokumentovali fotograficky, avšak bez odpovídajících přesných popisů.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem