Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 2018

DALŠÍ PUTOVÁNÍ TURISTŮ ZA VOJMÍREM VOKOLKEM

obrázek k článku

proběhlo v rámci letošního soustředění turistů KPP na jižní Moravě v Bílých Karpatech, a to mimořádně v červnu. Prvotní záměr byl navštívit místo, kde roste velké množství orchidejí a poté navštívit kostel, kde se nacházejí fresky pardubického malíře Vojmíra Vokolka. Soustředění bylo vyjednáno naši novou vedoucí turistického kroužku Zdenou Heranovou do Bílých Karpat, do hotelu Radějov v Tvarožné Lhotě- Lučina, v termínu od 2.června do 9.června 2018 (sobota-sobota). Lučina je rekreační oblast s vodní nádrží, která slouží jako přírodní koupaliště, na Radějovském potoce v Radějovském údolí pod vrchem Šumárník. Tato oblast se nachází v CHKO na hranicích Moravy a Slovenska, která se dělí na Bílé a Biele Karpaty.


Před padesáti lety se hrála v Pardubicích I. fotbalová liga

obrázek k článku

Fotbalisté VCHZ byli v šedesátých letech obávaným pohárovým mužstvem. V českém poháru postoupily dvakrát do čtvrtfinále, v roce 1968 dokonce do semifinále. Mužstvo postupně vedli trenéři Josef Pajkrt, Jiří Zástěra a Vladimír Ptáčník, všichni bývalí vynikající hráči. O Pajkrtově ?kličce na kapesníčku? psal dokonce Bohumil Hrabal. Jiří Zástěra byl se Spartou Praha 3x mistrem ligy, reprezentoval až po válce. Pak trénoval ATK Praha, prvoligovou Duklu Pardubice a dovedl Hradec Králové k mistrovskému ligovému titulu v roce 1960. Vladimír Ptáčník trénoval fotbalisty ze Semtína celých osm roků (1952 ? 60).


Čepkovy noviny - zajímavé firemní periodikum z Přelouče z předvečera první světové války 1. část

obrázek k článku

Ve východočeské Přelouči vycházelo v letech 1912-1914 velmi zajímavé firemní periodikum ? Čepkovy noviny. V tomto článku se pokusíme o jeho analýzu. Úvodem však musíme stručně představit jejich vydavatele. Čepkova továrna na sušení čekanky1 byla založena roku 1893 ing. Ferdinandem Čepkem (1867-1936). Nacházela se v podstatě naproti budově vlakového nádraží v místech dnešního čp. 403. Roku 1902 byl závod rozšířen na výrobu kávových náhražek z cikorky, podnik se tehdy jmenoval ?Reform?.2 Podnikání se Čepkovi celkem dařilo ? rozšířil objekt o skladiště a obytný dům čp. 403 (dnes již fyzicky neexistuje a nahradila ho pozdější novostavba), dále měl parní pilu a prodával stavební potřeby. Provoz pily ukončil roku 1904.3 V roce 1903 získal podnik dokonce zlatou medaili a diplom na průmyslové výstavě v Gentu v Belgii.4 Roku…


Stručná historie AEH (Svazu zdravotně postižených esperantistů) od počátku v roce 1985 až do dnešních dnů

obrázek k článku

Zakladatelem Svazu zdravotně postižených esperantistů byl pan Josef Vaněček, od jehož smrti letos uplynulo již dvacet let; zemřel v den svých 75. narozenin, 8. ledna roku 1998. Protože mnoho pardubických občanů o životě Josefa Vaněčka ví velmi málo, uveďme si o něm několik základních informací. Při havárii na motocyklu v roce 1961 utrpěl velice těžké zranění holenní kosti, která zůstala otevřená. Následovalo postupně deset operací. Ještě v nemocnici následkem užívání nevhodných léků Josef Vaněček zcela ohluchl.


STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ... -29.díl

obrázek k článku

Vila čp. 655 ? Bulharská ulice Stojíme u Matičního jezera v Bulharské ulici před čp. 655 ? vilou Viktora Kříže či Mikoláškovou (podle posledních majitelů) s krásnou zahradou, v níž letos již v dubnu kvetla růžová magnólie (viz foto).


FRANTIŠEK HLADĚNA, ČLOVĚK A ODBOJÁŘ

obrázek k článku

Motocyklový závodník, zakladatel Zlaté přilby, zástupce Škodovky. Pro gestapo dělal odhad majetku (aut) po židovských obyvatelích. Věděl o nekalých zakázkách gestapáků ze služebny pardubického gestapa. Od roku 1942 (možná už od konce 1941) byl zapojen do spolupráce se skupinou SILVER A. Vedoucí skupiny Alfréd Bartoš bydlel nějaký čas u Hladěnových. František Hladěna nechal Bartošovi k dispozici svou garsoniéru na dnešní Třídě Míru 108. Pátral jsem po této adrese, ovšem bezvýsledně (za informaci děkuji dr. Jiřímu Kotykovi). 1/ Po sporech se Bartoš přestěhoval ke Krupkovým. Co se týkalo názoru na činnost Bartoše a jeho postup v konspiraci a ilegální práci, měl Hladěna, a nejen on, mnoho výhrad. ?To není konspirace, ale opereta. Chodíš ven a už Tě lidé poznali.? Lehkomyslnost? Možná byl mladý, chtěl si užívat života. Také…



Druhá světová válka v bohdanečských kronikách, (III. a IV. část)

obrázek k článku

Dne 28. ledna 1944 byla ohlášena všeobecná pracovní povinnost pro muže od 17 do 65 let, pro ženy do 45 let. V únoru pokračovaly práce bohdanečských na sběru rákosu. Za tuto práci byla vyplácena minimální mzda. Počátkem února proběhla na náměstí prohlídka koní a jejich odvod pro německé armády. 13. února se musel ředitel Honsa přestěhovat do sousední obecné školy a celá budova měšťanské školy byla předána německé branné moci. Na dvoře vpravo před budovou byl postaven vysoký stožár s vlajkou s hákovým křížem. Věci z kabinetů odnosily děti do obecního domu č. 43.


NÁŠ ROZHOVOR

obrázek k článku

Dnes hovoříme s paní Bohumilou Umlaufovou - Pavlišovou, bývalou redaktorkou ?Záře? a sekretářkou dr. Josefa Loskota, předsedy ONV v Pardubicích roku 1968.


Příběh Bílé řeky (vyznání jednoho docela obyčejného Pardubáka)

obrázek k článku

Chce se mi začít téměř čapkovsky. Když se to narodilo, bylo to takové malé bílé nic. Každá řeka má svoji kolébku, kde se narodí. Malý nenápadný pramínek, spěchající v bílých peřejích z vysoké nadmořské výšky do teplomilných nížin. U Bílé řeky (Labe) to jsou vysoko položená rašeliniště, ze kterých vyvěrá malý potůček. Kdopak by si v tu chvíli pomyslel, že se po délce 1054 kilometrů před bývalým hanzovním německým městem Hamburkem rozvětví na Severní Labe a Jižní Labe. V ústí řeky, kde mohutný tok u přístavu Cuxhaven vytváří nálevkovitý estuár v délce 100 kilometrů a šířce 17 kilometrů, můžeme napočítat proměnlivou šířku 300 až 500 metrů. Tady řeka umírá a předává svoji energii Severnímu moři, které je součástí obrovského Atlantiku. Labe vlastně umírá nadvakrát. Poprvé na našem území, kdy se protáhne Portou Bohemicou (Českou bránou) a razí…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem