Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 2018

NAŠE JARNÍ PROCHÁZKA

obrázek k článku

V posledních letech se dostává do popředí zájmu mnoha lidí den 22. dubna. Je nazýván ?Den Země?. Svátek je to poměrně mladý, teprve od roku 1970. Původně bylo jeho posláním vysvětlovat otázky ekologie. Jelikož v přírodě všechno se vším souvisí a je propojené v jeden úžasný celek, patří tento den zároveň všem ochranářům. Každému je samozřejmě jasné, že ochrana přírody nemůže být pouze v jeden určený den a tudíž akce ji popularizující je možno pořádat kdykoliv. Letos jsme se sešli 24. března a vydali se na procházku Studáneckým lesem, kterému se také říká ?Ptačí les?. Cílem bylo přiblížit si trochu život našich opeřených spoluobyvatel matičky Země. Mají také svůj svátek ?Den ptactva? 1. dubna. Úvahy o tom, že je nutné ptáky a přírodu chránit jsou starší víc jak 100 let. Již v roce 1900 se povedlo učiteli a přírodovědci Otu Hermannovi…


HISTORIE OFTALMOLOGIE V PARDUBICÍCH A V NEMOCNICI PARDUBICE DO ZALOŽENÍ PRIMARIÁTU ( do roku 1941)

obrázek k článku

Ve 20. letech minulého století bylo mimo Prahu a Brno očních oddělení málo. V Hradci Králové měl svoje oddělení bývalý klinický asistent prof. Schöbla dr. Saska, v Olomouci byl známý dr. Zirm. Celkem bylo v českých zemích asi 10 oddělení. Když zemřel v Praze prof. Dr. Deyl a na jeho místo nastoupil prof. Dr. Lešer, rozhodl se odejít z pražské kliniky rodák z Rohovládovy Bělé dr. Josef Svoboda. Tehdy se mu naskytl pěkný byt v Pardubicích, a zde také 1.11.1926 zahájil svoji soukromou praxi. V městě působil další oční lékař dr. Šedivec. Bývalý vojenský lékař se zde usadil po zrušení vojenské nemocnice. Byl pokladenským lékařem. Domluvili se tak, že dr. Svoboda se bude zajímat o nemocnici, a ne o pokladnu a stali se dobrými přáteli.


Dnes hovoříme s předsedou KPP ing. Janem Linhartem

obrázek k článku

1. V čem vidíš smysl existence a činnosti KPP, který dlouhodobě řídíš jako předseda? Jaké jsou Tvoje vize? Smysl existence našeho Klubu vidím zejména ve dvou rovinách. Tou první je jeho sdružovací funkce. Sdružuje patrioty nejen Pardubic, kteří rádi chodí na vycházky, rádi si čtou v našich Zprávách nebo rádi chodí na pravidelné Hovory. Každý, kdo má chuť si může v činnosti Klubu najit svoji pozici. Tou druhou funkcí, která je stejně důležitá, je dle mého názoru, poskytovat zpětnou vazbu těm, co řídí naše město, reagovat na jejich rozhodnutí, případně jim i radit. Pokud o to stojí....


O SRPNU 1968 - k 50.výročí

obrázek k článku

Příjemný rozhovor jsme vedli s paní Bohumilou Pavlišovou 4. dubna 2018. Níže je uveden přesný přepis výpovědi, který odpovídá otázkám, položeným tazateli (PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D. a PhDr. Michal Benda) a odpovědím paní Pavlišové.


KALENDÁRIUM 1918 (září - říjen)

obrázek k článku

Září roku 1918 bylo již ve znamení blížícího se rozuzlení. Při hraní c. a k. hymny ?Zachovej nám, Hospodine? věřící odcházeli předčasně z kostela, při divadelním představení ?Fidlovačky? J.K.Tyla na sv. Václava (28.září) byla nadšeně zpívána píseň ?Kde domov můj?, téhož dne žačky měšťanské staroměstské školy zpívaly při mši sv. (zřejmě v arnoštovském kostelíčku Zvěstování P.Marie) i druhou, dnes takřka neznámou sloku této národní hymny a katecheta P.Vincenc Halama se modlil nahlas ?Modlitbu za vlast? vlasteneckého kněze a spisovatele V.Beneše-Třebízského, známého svým obdivem k husitské minulosti národa. V neděli po sv. Václavu byla oznámena kapitulace Bulharska a prolomení této jižní fronty.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem