Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 1999

Odešla herečka Valerie Kaplanová

obrázek k článku

Smutná zpráva - Po téměř sedmdestáti letech práce pro divadlo vystoupila naposledy 26. března v představení Jiráskovy Lucerny. Pardubice - Divadelní a filmová herečka Valerie Kaplanová zemřela včera ráno po dlouhé nemoci ve věku nedožitých dvaaosmdesáti let v pardubické nemocnici.


Za Karlem Šmídem

obrázek k článku

Ve čtvrtek 20. května 1999 zemřel po delší nemoci náš redakční kolega a přítel p. Karel ŠMÍD, v letech 1983 - 91 člen redakční rady Zpráv Klubu přátel Pardubicka.


Z mé kroniky - 5. část

obrázek k článku

Ten, kdo prožívá večer života v pohodě a klidu, ten může mluvit o velikém štěstí, zvláště má-li v blízkosti někoho, s kým si může pohovořit, postýskat si na určité neduhy, které stáří málokdy minou. Takové štěstí prožívali plných 18 let dva lidé mně blízcí. Jsou oba mrtvi a vše, co prožili, odešlo do ztracena. Jsem dnes jediná, kdo pamatuje historii, ve které celkem nevinná lež mohla být příčinou k veliké tragedii.


O jednom vojákovi

obrázek k článku

Jméno plukovníka Jaroslava Šustra (*18. 3. 1908) si připomínáme s uplynulým 10. výročím jeho úmrtí v USA. Byl to význačný voják našeho 2. odboje a navíc Pardubice sehrály v jeho životní pouti nezanedbatelnou úlohu.


Stavitel Jaroslav Krupař by se dožil 110 let

obrázek k článku

Pan Jaroslav Krupař byl prvním předsedou Klubu přátel Pardubic, později Pardubicka, od jeho založení r. 1965. Připojil se k záměru mladších iniciátorů s určitou počáteční nedůvěrou. Jeho prvá slova, když jsem se s ním seznámil, byla: ?Jen jestli to k něčemu bude?. Měl své zkušenosti...


Netradiční historická pohlednice Bohdanče okolo r. 1930

obrázek k článku

V přítomnosti starých bohdanečských občanů slyšíme při různých setkáních o tom, jak se dříve žilo, jaká dýchala ze všeho atmosféra, jaká to byla idyla. Doba uplynulého mládí k tomu svádí a zapomíná na těžkosti, které tehdy nesli rodiče. Doba dřívější byla jiná než dnešní, byla jednodušší. Nebyla decimována technikou a informacemi, kterými je bičována doba dnešní. Noviny se sporadicky kupovaly, rádio měl ?jen někdo? a televize nebyla. Chodilo se ?na táče?, na jaře a v létě na lavicové besedy pod štít některého domu, do spolků a hospod. Lidé tehdejší měli k sobě blíž, vzájemně se více znali než nyní. Někdy to bylo dobré, někdy zase ne. Život tehdy běžel v živnostech, obchodech, řemeslech, v zemědělství a malých nebo větších podnicích, které se projevovaly na dálku různými vůněmi a pachy. Toto konstatování není ovšem výsadou Bohdanče, tak…


Vlci na pardubickém panství

obrázek k článku

V posledních létech stále častěji pronikají na naše území divoké šelmy, které již před několika mnoha léty byly u nás vyhubeny. Jedním z těchto zvířat je vlk (canis lupus), který se k nám dostává ze Slovenska a Polska a u mnoha obyvatel vzbuzuje obavy. Vlk je nebezpečný dravec, vyzbrojen výborným čichem i zrakem. Přepadá zvěř srnčí, jelení, zajíce, ale i ovce a dobytek a může se stát nebezpečným i pro lidi, obzvlášť v zimě, kdy se odvažuje i k lidským obydlím. I když vypadá nebezpečně, nebyl u nás zatím zaznamenán případ, že by usmrtil člověka.


Labská ramena a okolí

obrázek k článku

V rámci grantového řízení fondu ekologické výchovy a osvěty, které každoročně vyhlašuje odbor životního prostředí na Magistrátu města Pardubic, byl řešitelským kolektivem z Integrované střední školy v Poděbradské ulici v Pardubicích zpracován projekt zachycující stav slepých ramen Labe v Pardubicích z hlediska kvality vody a stavu fauny a flory. Z výsledků tohoto projektu vybíráme:


Akad. malíř a grafik Josef SALAVEC se narodil před 100 lety

obrázek k článku

4. června 1999 jsme si připomenuli sté výročí narození pardubického rodáka, ak.malíře a grafika Josefa Salavce. Po absolvování zdejší reálky odešel do Prahy, kde byl na UMPRUM žákem profesorů J. Schussera, V.H.Brunnera a J. Schikanedera, podle umělcových slov ?velkého básníka a nenapodobitelného mistra světelných nálad.? Zároveň také studoval na filozofické fakultě UK. Jako středoškolský profesor kreslení působil potom J. Salavec na Kladně, v Lounech, v letech 1926-1928 v Pardubicích a nějaký čas i na Slovensku v Rimavské Sobotě, odkud se brzy do rodných Pardubic vrátil a začal se věnovat tvůrčí umělecké činnosti.



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem