Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Soutěž o hodnotné ceny již jen do 26. února

obrázek k článku Již pouze do 26. února máte možnost zúčastnit se soutěže o hodnotné ceny. Ze správných odpovědí budou vylosováni tři výherci, kteří obdrží hodnotné ceny v podobě volných vstupenek do divadla, na koncerty filharmonie, CD, vstupenek do Východočeské galerie nebo voucheru na nákup publikací z Klubu přátel Pardubicka. Vyplněné soutěžní kupony je možné odevzdávat buďto ve Východočeské galerii na zámku nebo do sídla Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ulici. Mimo úřední hodiny je možné soutěžní kupon vhodit do schránky Klubu přátel Pardubicka v chodbě sídla v Klášterní ul. 54 v Pardubicích. Je možné využít také elektronické verze soutěže na webových stránkách Klubu přátel Pardubicka.

Stačí vyplnit soutěžní kupon obsahující desítku otázek zabývajících se životem Pardubic v období první republiky. Odpovědi na většinu z nich je možné nalézt např. v elektronické encyklopedii www.parpedie.cz. Soutěžní otázky se věnují například přídělovému systému obyvatelstva, který byl zrušen až tři roky po skončení první světové války. Otázky se věnují také architektuře, zejména osobnosti arch. Ladislav Machoně. Vždyť v roce 1925 byly dokončeny obchodní dům Pasáž a ředitelství pošt jako první stavby tohoto architekta ve městě. Soutěžní otázky se věnují také návštěvám prezidenta Masaryka. Ten navštívil Pardubice během výkonu své prezidentské funkce oficiálně třikrát. Nicméně Masaryk se v Pardubicích objevil ještě jednou a to neoficiálně v roce 1930, kdy si byl mimo jiné prohlédnout vyhořelý areál lihovaru zapálený v červnu téhož roku úderem blesku. Třicátá léta pak znamenala větší radikalizaci, kdy se dokonce do městského zastupitelstva dostal někdejší soudce okresního soudu Vojtěch Vážný, který kandidoval za Národní obec fašistickou. Pardubice také navštívil druhý československý prezident Edvard Beneš. Stalo se tak v srpnu 1936, kdy navštívil vojenské manévry, které se na Pardubicku konaly. To byly jen některá z témat soutěže ze znalostí života Pardubic v období první republiky.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem