Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Únor 2010

Zpráva o činnosti Klubu přátel Pardubicka za r. 2009

obrázek k článku

V loňském roce pracoval výbor ve složení: předseda - Ing Jan Linhart, místopředseda - Ing Vít Vavřina, jednatel - Jiří Paleček, pokladník - Emilie Procházková , zapisovatelka - Růžena Placková , redaktor Zpráv - PhDr.Jiří Kotyk, vedoucí.turistického odboru - Ing.Marcela Timarová , vedoucí přírodovědné sekce - …


Plán činnosti a návrh rozpočtu KPP na rok 2010

obrázek k článku

Plán činnosti KPP na rok 2010 1. Vydáme 6 dvojčísel Zpráv s barevnou obálkou. 2. Vydáme 4 brožury AB-Zet Pardubicka (zatím schváleny): Kašparovo výročí (p.Sviták), Dopravní podnik-výročí (p. Podivín) fin. spoluúčast DPmP, Malá kronika Pardubicka 20. stol. (p.Paleček), Ze Štětína na Vinici (p.Hrstka), pí. R. Vojtěchové (diplom. práce sl. Velechovské) 3. Turistický odbor kromě pravidelných vycházek uspořádá týdenní soustředění 4. Budeme pokračovat v "Hovorech o Pardubicku“s promítáním obrazových dokumentů v přednáškové síni Informačního centra 5. Dle požadavků zajistíme besedy, prohlídky města a vycházky o prázdninách. 6. Nabídneme městu nejméně jednu akci k Městským slavnostem


Usnesení z výroční schůze

obrázek k článku

Klubu přátel Pardubicka konané dne 25.2.2010 v Domě techniky na náměstí Republiky Výroční členská schůze: a) bere na vědomí zprávu o činnosti KPP za rok 2009 b) schvaluje výsledek hospodaření KPP za rok 2009 c) schvaluje plán činnosti na rok 2010 d) schvaluje rozpočet na rok 2010 e) bere na vědomí zprávu revizní komise o hospodaření KPP za rok 2009 f) volí výbor KPP na období 2010 - 2013 ve složení Ing. Jan Linhart-předseda Ing. Vít Vavřina-místopředseda Jan Řeháček – jednatel Jarmila Skalická – pokladní Bc. Růžena Placková-zapisovatelka Ing. Marcela Timarová – ved. turistického odboru PhDr. Jiří Kotyk PhD. – předseda redakční rady Zpráv Josef Hrstka – ved. přírodovědeckého odboru Naďa Štolovská – ved. pamatkářsko-průvodcovského odboru Libuše Vobořilová – člen výboru, knihovna Dagmar Richtarová – člen…


Z výroční schůze KPP: Zbavme se "slavíků z Madridu"

obrázek k článku

Ve čtvrtek proběhla ve velkém sálu Domu techniky na náměstí Republiky Výroční schůze Klubu přátel Pardubicka. Ta byla letos současně i schůzi volební, protože končilo volební období starého výboru KPP. Jako host se jednání zúčastnil vicehejtman Pardubického kraje ing. Roman Línek. Ten ve svém vystoupení připomněl, že to je letos již 10 let, co existuje Pardubický kraj. Línek dále připomněl nejpodstatnější akce, na kterých se Pardubický kraj za těch uplynulých deset let podílel. V následné diskusi se hovořilo například o splavněné Labe do Pardubic. Línek vyjádřil přesvědčení, že to možná bude ještě několik let trvat, ale dokončení plavebního stupně Přelouč a výstavby koncového přístavu v Pardubicích se určitě nakonec dočkáme. Předseda KPP ing. Jan Linhart pak zhodnotil činnost Klubu za uplynulý rok. Ve svém vystoupení mimo jiné…


Zúčastněte se ankety

obrázek k článku

Posledních několik dní nám ještě můžete posílat své příspěvky do dvou anket, které jsou nyní umístěny na našem webu. Na stránce ANKETY se můžete zúčastnit ankety, ve tkeré se vás ptáme, která místa Pardubic jsou dle Vašeho názoru ostudou města, která jsou nevzhledná a oči by je spíše něměly vidět. Na připravované výstavě chceme právě na tato místa upozornit. Proto uvítáme i Vaše tipy. Hned pod touto anketou naleznete i anketní otázky související s přípravou elektronické encyklopedie Pareubicka, kteoru připravuje pardubický magistrát spolu s Klubem přátel Pardubicka. Vaše příspěvky do obou anket očekáváme do konce února.


Putování po severských zemích

obrázek k článku

Ve 142. Hovorech o Pardubicku se vypravíme do Skandinávie. Projekci filmu z loňského putování po severských zemích doplněnou poutavým vyprávěním všem návštěvníkům nabídne členka Klubu přátel Pardubicka Lenka Čepčářová. Akce se koná ve středu 24. února od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Patrioti budou jednat

obrázek k článku

Ve čtvrtek 25. února se ve velkém sále Domu techniky na Náměstí Republiky v Pardubicích uskuteční výroční schůze Klubu přátel Pardubicka. Pokud jste tedy členové či příznivci KPP, přijďte ve čtvrtek v 17 hodin do Domu techniky. V programu schůze nebude chybět zpráva o činnosti KPP v uplynulém roce, kterou přednese předseda KPP ing. Jan Linhart, účastníci bduou seznámeni také s hospodařením Klubu přátel Pardubicka v loňském roce, ale dozvědí se také něco o tom, co Klub přátel Pardubicka chystá v letošním roce. PhDr. Jiří Kotyk pak seznámí přítomné s tím, co se chystá pro letošní ročník Zpráv KPP, účastníci budou obeznámeni například s edičním plánem edice AB-Zet Pardubica či s plánem přednášek a besed z cyklu Hovory o Pardubicku. Chybět nebude ani kulturní program či diskuse. Na setkání s Vámi se těší výbor Klubu přátel Pardubicka.


Chystá se projekce filmů o Pardubickém kraji

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka ve spolupráci se Sdružením přátel Pardubického kraje chystá projekci několika filmů o Pardubickém kraji. Na programu bude například film o Pohránovském rybníce, další zajímavý filmový dokument přiblíží divákům ve třiceti minutách králickou pevnostní oblast, v šestnácti minutách se v dalším snímku vypravíme za památkami Moravské Třebové, promítnut bude i film o Centru Bohuslava Martinů v Poličce, připraven je i zajímavý animovaný krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Projekce filmů o Pardubickém kraji začíná ve středu 17. února od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Vyšlo první letošní číslo Zpráv KPP

obrázek k článku

V kanceláři Klubu přátel Pardubicka je již k dispozoci první číslo Zpráv KPP ročnku 45. V něm si přečtete zejména rozsáhlé pojdnání Mgr. Tomáše Čurdy o průběhu a výsledcích archeoloického průzkumu v Pardubičkách, který zde probíhal v devadesátých letech. Dále se zde dočtete celou řadu zajímaostí o novém areálu Fakulty hemicko-technologické Univerzity Pardubice. Ze Zpráv KPP se dozvíte také něco více o názorech hlavní pardubické architekty Petry Nau na architekturu a rozvoj města, bez zajímavosti není ani čánek "Knížata z Lobkvicz a Pardubice": Nové číslo Zpráv Klubu přátel Pardubicka si můžete zakoupit spolu s dalšími zajímavýmitituly také v E-shopu Klubu přátel Pardubicka za 20 Kč.


Čím žily Pardubice před patnácti lety? - 2. část

obrázek k článku

Součástí dalších Hovorů o Pardubicku bude tentokrát pokračování projekce videokroniky města z roku 1995. Budete tak mít příležitost si spolu s autorem projektu Jaroslavem Novákem připomenout události, kterými město žilo před patnácti lety ve druhé polovině roku 1995. Chybět nebude reportáž z otevření sluneční pláže u Plaveckého areálu, z návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla v Pardubicích či z otevření nové silnice I/37 z Pardubic do Opatovic. Z kulturních událostí si pak můžete zavzpomínat na několik divadelních premiér Východočeského divadla v roce 1995. Mezi nimi například na hry Divotvorný hrnec, Hra se smrtí nebo Kudlanka v ringu. Hovory o Pardubicku začínají ve středu 10. února 2010 od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem