Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Říjen 2018

Petici proti demolici kaple je možné podepsat již na čtyřech místech

obrázek k článku

Petiční archy s peticí proti demolici kaple Nejsvětější Trojice nyní můžete podepsat nyní také ve Státním okresním archivu na Bělobranském náměstí. Petiční archy jsou tak nyní již k dispozici na čtyřech místech. Kromě již zmíněného okresního archivu také v Ekocentru Paleta na břehu Chrudimky nebo v prodejně Bio-Farm v Jindřišské ulici na Karlovině a také v sídle Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ul. 54 na Starém městě. Petice je k dispozici také v elektronické podobě na adrese https://www.petice24.com/kaple-sv-trojice Za Vaši podporu předem děkujeme. Klub přátel Pardubicka zároveň chystá na sobotu 24. listopadu komentovanou vycházku pro veřejnost do oblasti Přerovska a sv. Trojice včetně kaple Nejsvětější Trojice. Sraz zájemců z řad veřejnosti bude 24. listopadu ve 14 hodin před budovou hlavního nádraží.


Podpořit záchranu kaple Nejsvětější Trojice můžete svým podpisem

obrázek k článku

Jak jsme již informovali, Klub přátel Pardubice nesouhlasí se záměrem na demolici kaple Nejsvětější Trojice v Pardubicích. Chceme docílit zastavení přípravy demoličních prací a zahájit diskusi o budoucím možném využití kaple a zpracování odborného studie, která by posoudila její stav. Z těchto výše uvedených důvodů jsme iniciovali vznik petice, jejímž smyslem je pozastavení chystané demolice kaple Nejsvětější Trojice v Pardubicích. Budeme rádi, když tuto myšlenku svým podpisem podpoříte. Petiční archy jsou k dispozici k podpisu v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, dále také v prodejně Bio Farm v Jindřišské ulici na Karlovině nebo v Ekocentru Paleta na břehu Chrudimky. K dispozici je také elektronická podoba petice, kterou můžete podepsat na stránce https://www.petice24.com/kaple-sv-trojice. Uvítáme i zájemce, kteří by byli ochotni zřídit…


Pohřeb starého Rakouska

obrázek k článku

V pořadí již 298. Hovory o Pardubicku budou věnovány událostem souvisejícím se vznikem Československa v říjnu roku 1918, jejímž součástí byla i událost nazvaná Pohřeb starého Rakouska. Přednáška historika Dr. Jiřího Kotyka se koná ve středu 31. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


KLUB PŘÁTEL PARDUBICKA NESOUHLASÍ S CHYSTANOU DEMOLICÍ KAPLE SV. TROJICE

obrázek k článku

V místech mezi rafinerií Paramo a železniční tratí stojí zchátralá kaple sv. Trojice postavená v roce 1860. Ta byla v minulosti cílem ať již náboženských poutí nebo jen nedělních odpoledních výletů Pardubáků. Dnes je objekt v majetku Statutárního města Pardubice a ačkoliv v roce 1990 kaple dostala novou střechu, dnes je již v dosti zchátralém stavu.


Výsadba lípy Klubu přátel Pardubicka k výročí založení republiky

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v předvečer 100. výročí vzniku samostatného Československa výsadbu lípy. Ta se bude konat v sobotu 27. října od 14 hodin v prostoru před sídlem obvodního úřadu Pardubice 4 v Pardubičkách. Poté bude následovat krátká komentovaná vycházka do prostoru někdejšího vojenského cvičiště zvaného Červeňák v doprovodu dendrologa Vítězslava Haupta. Široká veřejnost zvána.


Z výletu Kam dráty nevedou

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 20. října akci s názvem ?Kam dráty nevedou?. Jednalo se o výlet historickým autobusem z roku 1990 po zajímavých místech na okraji Pardubic, kam není možné dojet trolejbusem. Na čtyři desítky účastníků tak navštívili např. kapli Panny Marie ve Svítkově, pomník Jana Žižky v parčíku ve Svítkově, kapli Andělů Strážných v Dražkovicích, absolvovali komentovanou prohlídku po Nemošicích a navštívili kapli sv. Václava v Mněticích.


Kam dráty nevedou

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 20. října výlet historickým autobusem Karosa z roku 1990 po zajímavých místech v okrajových částech Pardubic, kam nevede trolejové vedení a tudíž se tam nedá dojet trolejbusem. Účastníci akce tak navštíví např. Svítkov včetně kaple P. Marie, následně pak kapli v Dražkovicích, ale i zajímavá místa Nemošic a Mnětic. Odjezd bude ve 14 hodin ze zastávky MHD Třída Míru, jízdné ve výši 20 Kč za dospělou osobu se platí při nástupu do autobusu. Veřejnost je zvána.


Pardubice za první republiky - 2. část

obrázek k článku

V pořadí 297. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude věnováno 100. výročí vzniku samostatného Československa. Hovořit se bude o tom, jak vypadaly a jakými problémy žily Pardubice od doku 1931 do okupace 15. března 1939. Řeč tak bude například o vzestupu fašismu, o přípravách na válečný konflikt nebo o tom, jaký byl život v Pardubicích v období pomnichovské druhé republiky. Akce se koná tentokrát ve čtvrtek 18. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. V Pardubicích. Pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Z pochodu pod Kunětickou horu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli dopoledne v rámci Městských slavností turistický pochod pod Kunětickou horu. Akce byla připomínkou k nadcházejícímu stému výročí vzniku samostatného Československa, jelikož pochod na Kunětickou horu se konal před sto lety dne 28. října 1918 ve večerních hodinách.


Klub přátel Pardubicka v rámci Městských slavností

obrázek k článku

V rámci nadcházejících Městských slavností pořádá Klub přátel Pardubicka celkem tři akce. Ve čtvrtek 11. října se můžete v 17 hodin vydat na komentovanou vycházku po zajímavých místech Pardubic spojených s pardubickými bájemi a pověstmi. Sraz účastníků je před Zelenou bránou, průvodkyní je Mgr. Helena Řehounková. V sobotu 13. října pořádáme od 14 hodin komentovanou vycházku s názvem Finské domky, která připomene historii zajímavého fenoménu Pardubic v Ohrazenicích. Tato prohlídka je náhradou za akci z jarních měsíců, která byla předčasně ukončena z důvodu nepříznivého počasí. Sraz účastníků je u točny trolejbusu č. 13 v Ohrazenicích. V neděli 14. října od 9 hodin pak pořádáme pochod pod Kunětickou horu, který má být připomínkou události, ke které došlo před sto lety 28. října 1918. Sraz zájemců je u pardubického zámku.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem