Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2009

Oslavte první máj s ptačím zpěvem u Bohdanečských rybníků

obrázek k článku

V pátek na prvního máje můžete přivítat ptačí zpěv. JIž od ranních hodin se totiž koná tradiční akce pořádaná Klubem přátel Pardubicka. V čase mezi 7 a 12 hodinou přijďte navštívit Polákův poloostrov v Lázních Bohdaneč, kde se můžete nejen zaposlouchat do ptačího zpěvu, ale vyslechnout také odborný výklad ornitologů. Pokud chcete současně udělat něco pro své zdraví, turistický odbor Klubu přátel Pardubicka pak pořádá vycházku z Polákova poloostrova naučnou stezkou Pernštejnské rybníky. Turisté z Klubu přátel Parudbicka mají společný sraz před hlavním nádražím v Pardubickcích, odkud pojednou trolejbusem linky 3 v 7:20 do Lázní Bohdaneč. Polákův Poloostrov naleznete na samotném konci Lázní Bohdaneč po pravé straně za benzinovou pumpou.


Rosické MUSEUM zahajuje devátou sezónu

obrázek k článku

Na prodloužený víkend 1. až 3. května 2009 připravil Pardubický spolek historie železniční dopravy zajímavý program u Musea Rosice n.L. u příležitosti zahájení již 9. sezóny. Zároveň s tímto budou probíhat oslavy Pardubicko-liberecké dráhy, která se letos dožívá 150 let. Rozjedou se historické motoráčky spolku do okolí Pardubic V pátek 1. května pojede okružní vlak z Pardubic do Rosic přes Moravany, Chrudim, H.Městec a Přelouč. V sobotu to pak budou zvláštní vlaky. které pojedou po trase Pardubice - Slatiňany a zpět. V neděli pojede zvláštní vlak po trase Pardubice - Jaroměř a zpět. Program bude doplněn také jízdami historického trolejbusu. Pro návštěvníky MUSEA bude připravena zahradní železnička LGB, parní stroje pana Malinovského, v prodeji bude pamětní list vydaný u příležitosti oslav 150. výročí zahájení provozu na trati…


Co čeká dostihové závodiště v letošním roce?

obrázek k článku

V rámci 124. Hovorů o Pardubicku pohovoří Ing. arch. Miroslav Petráň z Dostihového spolku Pardubice o pardubickém dostihovém závodišti, jeho historii, chystané revitalizaci a nadcházející dostihové sezóně. Hovořit se bude také o tom, že pardubické dostihové závodiště neslouží pouze příznivcům a koní, ale i celé řadě dalších aktivit. Spolupořadatelem je informační centrum Pardubice Region Tourism. Hovory o Pardubicku se konají ve středu 22. dubna od 17 hodin v přednáškovém sále Pardubického kraje v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány.


Letní turistické soustředění bude letos na Králicku

obrázek k článku

Tak jako každý rok i letos se uskuteční letní turistické soustředění Klubu přátel Pardubicka. To letošní proběhne v malebném prostředí v králické oblasti ve dnech 12 . - 19. září 2009. Ubytování pro zájemce z řad členů Klubu přátel Pardubicka bude zajištěno v penzionu Agrosystem Mladkov. K dispozici zde budou pouze čtyř a pěti lůžkové pokoje se společným sociálním zařízením vždy pro dva pokoje. Cena bude činit 200 Kč za osobu a noc. Přihlášky se přijímají v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v přízemí Evropského spolkového domu každý čtvrtek mezi 10 a 12 hodinou u paní ing. Timarové a to až do konce dubna.


V Hovorech se mluvilo o perspektivě splavnění Labe

obrázek k článku

V dalším pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá pravidelně Klub přátel Pardubicka, se hovořilo o perspektivě vodní dopravy u nás. Jak se přítomní dozvěděli, zbudování tolik diskutovaného vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe, který by měl propojit povodí všech tří řek a tvořil by evropsky významnou vodní cestu, s sebou nese celou řadu úskalí. Zatímco výstavba kanálu propojujícího povodí Dunaje s povodím Odry na Moravě má jistou perspektivu, všichni diskutující se shodli, že myšlenka výstavby z dnešního pohledu pochybného vodního kanálu propojujícího Olomouc a Pardubice, tedy labská větev kanálu, je v dnešní době již pouze utopií a jako taková se přežila. Realizace této části vodní cesty by byla totiž natolik nákladná a perspektiva využití této vodní cesty tak nejistá, že nemá šanci na zbudování. Hodně se diskutovalo také o…


Dočkáme se dosplavnění Labe a přístavu?

obrázek k článku

V rámci 123. Hovorů o Pardubicku se bude hovořit o historii vodních cest na našem území, o evropských vodních cestách či o perspektivách budování kanálu Dunaj – Odra – Labe. Hovořit se bude i o splavnění Labe a vybudování říčního přístavu v Pardubicích. Hovorů se bohužel nezúčastní ing. Michael Skalický, předseda představenstva Přístav Pardubice, a.s. jak bylo původně avizováno. Spolupořadatelem je informační centrum Pardubice Region Tourism. Hovory o Pardubicku se konají ve středu 8. dubna od 17 hodin v přednáškovém sále Pardubického kraje v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány.


Vyšlo druhé letošní číslo Zpráv KPP

obrázek k článku

V těchto dnech vyšlo druhé číslo Zpráv Klubu přátel Pardubicka v roce 2009. Obálku čísla tvoří historická pohlednice Krausova domu na dnešní třídě Míru. Zadní stranu obálky pak tvoří současný pohled na Krausův dům. V časopise se mimo jiné dočtete například více o tom, že přeměna třídy Míru na pěší zónu potrvá deset let, stěžejním materiálem čísla je pak studie PhDr. Kotyka o organizaci Sjednocení v Parubicích v letech 1945 - 46. Jak se čtenáři z textu dozvídají, jedná se o organizaci, která sdružovala pozůstalé po obětech nacismu. Z dalších článků zde pak najdete materiál připomínající 105. výročí školy v Dolních Ředicích, i tentokrát si můžete přečíst pokračování seriálu PhDr. Petra Borovce o Hříšných lidech města Pardubic, RNDr. Miroslav Vostatek pak vzpomíná na prof. MUDr. Jaroslava Hlavu, který byl jedním z lékařů ve válečné…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem