Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Leden 2022

Průvodce Městskou památkovou rezervací

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává v těchto dnech další publikaci z edice AB-Zet Pardubicka. Tentokrát se jedná o Průvodce Městskou památkovou rezervací. Je přepracovaným a doplněným vydáním původní publikace „Staré město – Město – Město v ohradě“, která byla vydána před 20-ti lety a byla již vyprodána. Publikace je sestavena na základě článků, které psal redaktor Zpráv KPP Dr. Pavel Thein. Podrobně je zde popsána Kostelní ulice či Pernštýnské náměstí, je zde popsán vznik Zelené brány, publikace se věnuje také kostelu Zvěstování Panny Marie, Bartolomějské uličce či tzv. masným krámům a přilehlému Wernerovu nábřeží. Nechybí ani stať věnovaná Bílé bráně a věži, která stávala v místě dnešní ulice sv. Anežky České. Publikaci „Pardubice: Průvodce po Městské památkové rezervací“ vycházející v edici AB-Zet Pardubicka je možné zakoupit za 150…


Pernštejnové a Opatovický kanál

obrázek k článku

V pořadí 329. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku pořádaných Klubem přátel Pardubicka nabídne přednášku připomínající působení šlechtického rodu Pernštejnů na Pardubicku. Povídání bude doplněno projekci filmového dokumentu Opatovickém kanálu připomínající o historii jedné z nejatraktivnějších technických památek Pardubického kraje. Akce se koná ve středu 26. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma. Z hygienických důvodů je kapacita sálu omezena. Vstup pouze se zakrytými dýchacími cestami a s dokladem o uplynutí minimálně 2 týdnů od dokončení očkování COVID-19 nebo s osvědčením o prodělání onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících. Účastníci jsou povinni po celou dobu účasti na přednášce mít ústa i nos zakrytá respirátorem kategorie KN95, FFP2 nebo FFP3.


K 70. výročí trolejbusů v Pardubicích

obrázek k článku

V těchto dnech si připomínáme 70. výročí trolejbusové dopravy v Pardubicích. Rádi by jsme však připomněli, že před 10. lety vydal Klub přátel Pardubicka publikaci ing. Ladislava Podivína "60 LET PARDUBICKÝCH TROLEJBUSŮ 1952 - 2012 VE VZPOMÍNKÁCH PAMĚTNÍKŮ". Publikace popisující historii trolejbusové dopravy ve městě je stále k zakoupení v kanceláři Klubu přátel Pardubicka nebo na eshopu Klubu přátel Pardubicka. http://www.kppardubicka.cz/cs/product/detail/17-ab-zet-pardubicka/37-60-let-pardubickych-trolejbusu-1952-2012-ve-vzpominkach-pametniku/


Události dvojkových let na Pardubicku

obrázek k článku

V pořadí 328. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku pořádaných Klubem přátel Pardubicka seznámí účastníky přednášky s událostmi, které mají nějakou souvislost s Pardubicemi a odehrály se v letopočtech končících dvojkou. Například letos je tomu 70 let, co se po Pardubicích vozíme trolejbusy, je to již také 50 let, co již nestojí hotel Veselka.


Nové vydání publikace o Pernštýnském náměstí

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává v těchto dnech druhé upravené a doplněné vydání publikace „Pardubice – Pernštýnské náměstí“, která je průvodcem po domech, architektuře a vývoji hlavního pardubického náměstí a jeho významných budov. Publikace popisuje, jakým způsobem žilo v minulosti náměstí např. v době trhů, kdy dle tržního řádu z roku 1837 bylo přesně stanoveno rozmístění jednotlivých stánků. Kolem morového sloupu se například prodávalo krupařské zboží, domácí chléb, zelenina či ovoce, směrem k Pernštýnské ulici pak prodávali řemeslníci dřevěné nádoby, košíky, koření či semena.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem