Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2014

Klub přátel Pardubicka nesouhlasí s prodejem Příhrádku

obrázek k článku

Vedení Klubu přátel Pardubicka se rozhodlo poslat dopis náměstkyni ministra kultury JUDr. Kateřině Kalistové, kde požaduje zastavení prodeje Příhrádku. Dle nás je nedůstojné, když je za cenu 1 260 000,- Kč nabízena gotická věž připomínána již roku 1602, která pamatuje slavnou éru Pernštejnů. Není bez zajímavosti, že z tohoto období se dochovala na stěnách uvnitř objektu čp. 6 renesanční podoba českého lva. Nesouhlasíme s tím, aby takto cenné objekty, které jsou často zobrazovány na pohlednicích města, byly nabídnuty soukromému majiteli, který pak bude moci průchod touto gotickou bránou uzavřít a tím uzavřít průchod celým Příhrádkem.


Dle ing. Vebra bychom se po severovýchodním obchvatu města mohli svézt již v roce 2018

obrázek k článku

Hostem posledních předprázdninových Hovorů o Pardubicku byl ing. Bohumil Vebr z ředitelství silnic a dálnic. A řeč byla ? jak také jinak ? o chystané výstavbě silnic na Pardubicku. Jak z jeho slov např. vyplynulo, léta chystaný tzv. jihovýchodní obchvat města, který měl propojit Dražkovice a Černou za Bory, asi nikdy nevznikne. Důvodem je jednak nízká intenzita dopravy v tomto směru, ale také změna územního plánu v oblasti Pardubiček, kvůli které byly práce na přípravě tohoto obchvatu zcela zastaveny. Naopak tzv. severovýchodní obchvat města, který by měl propojit Dubinu s Ohrazenicemi, se realizace dočká již brzy. Bude budován jako čtyřproudá komunikace v celé délce a mohli bychom se po něm svézt již možná v roce 2018. Obchvat bude začínat na kruhové křižovatce u Globusu, povede po stávající komunikaci směrem k restauraci U Kalvodů,…


Budoucnost výstavby silnic na Pardubicku

obrázek k článku

Hostem v pořadí 222. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude ing. Bohumil Vebr z ředitelství silnic a dálnic. Tématem posledního předprázdninového povídání bude budoucnost výstavby silnic na Pardubicku. Hovořit se tedy bude o možných obchvatech nejen Pardubic, ale i o dalších silničních stavbách. Hovory o Pardubicku pořádá Klub přátel Pardubicka ve středu 28. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána.


Představitelé Klubu přátel Pardubicka si prohlédli areál Tesly v Kyjevské ulici

obrázek k článku

Možná jste zaznamenali aktivitu Klubu přátel Pardubicka ohledně areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Klub přátel Pardubicka vyjádřil názor, aby byla alespoň část areálu, který je spjat s historií elektrotechnické výroby ve městě, zachována. Nyní byli někteří naši členové součástí organizované skupiny, která měla možnost si tento velmi zajímavý a cenný areál prohlédnout.


Historickým trolejbusem nejen za přírodními krásami Bohdanče

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 24. května již tradiční výlet historickým trolejbusem Škoda Sanos doplněný odborným výkladem pro veřejnost. Trasa výletu je tentokrát naplánována do Lázní Bohdaneč. Součástí bude prohlídka interiéru kostela sv. Máří Magdaleny, vycházka k Bohdanečským rybníkům doplněná odborným výkladem zahradníka Františka Hlubockého a také prohlídka lázeňského parku taktéž doplněná odborným výkladem. Odjezd je ve 14 hodin ze zastávky MHD Dubina, sever nebo ve 14:15 hodin ze zastávky MHD Zimní stadion. Jízdné ve výši 20 Kč za dospělou osobu se platí při nástupu do trolejbusu. Široká veřejnost je srdečné zvána!


Klub přátel Pardubicka podporuje přeměnu části areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici na muzeum techniky a pardubického průmyslu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka bude podporovat, aby při revitalizaci areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici v Pardubičkách byla alespoň hlavní administrativní budova zachována a využita v přeměnu v muzeum techniky a průmyslu. ?V Pardubicích má tradici zejména elektrotechnická výroba. Již v roce 1922 zde byla zahájena výroba telegrafů firmou Telegrafia, později se elektrotechnická výroba rozšířila a firma Tesla Pardubice byl pojem,? upřesnil Jan Řeháček, jednatel Klubu přátel Pardubicka. Nejen elektrotechnická výroba je však spjata s našim městem. Např. roku 1871 založil Josef Prokop továrnu na výrobu mlýnských strojů. A jeho firma měla věhlas v celé Evropě. Velmi tradiční je tu také chemický průmysl. Roku 1889 založil David Fanto rafinerii minerálních olejů (dnes Paramo), roku 1920 byla založena firma Explosia na výbušné látky a roku 1928 vznikla…


Uvítal(a) byste, kdyby Klub přátel Pardubicka pořádal pro své členy cyklistické výlety?

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uvažuje o rozšíření svých aktivit o cyklistické výjižďky do okolí města. Zjišťujeme, jaký zájem by tato činnost u členů Klubu přátel vzbudila. Pokud jste členem Klubu přátel Pardubicka, zúčastnil(a) byste se takovýchto výletů? Jaká by byla podle Vás ideální délka cyklovýletu? Mělo by se jednat spíše o kondiční vyjížďky nebo poznávací výlety doplněné výkladem o zajímavých místech? Nebo byste uvítal(a) organizované cyklovýjižďky pro rodiny s dětmi? Pokud by Vás tyto aktivity zajímaly, jak často by se měly cyklovýlety konat? A ve který den v týdnu by měly probíhat? Za Vaše názory předem děkujeme. Posílat nám je můžete na emailovou adresu info@kppardubicka.cz Klub přátel Pardubicka


Cestopisné putování po Hong Kongu. Macau a Pekingu

obrázek k článku

V 221. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku budeme cestovat po Asii. Přijďte si poslechnout vyprávění Martina Adámka z Asociace průvodců ČR, které bude doplněno projekcí fotografií. Hovory o Pardubicku pořádá Klub přátel Pardubicka ve středu 14. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Vyšly Zprávy KPP číslo 5-6/2014

obrázek k článku

Vyšlo další číslo Zpráv Klubu přátel Pardubicka. V novém čísle si mimo jiné přečtete další příspěvky o budoucí podobě pomníku aviatika Jana Kašpara v Pardubicích, pokračovat bude seriál Pavla Svitáka o osobnostech leteckého dávnověku Pardubic, zajímavý je také článek o činnosti Jana kašpara za první světové války, součástí je také poslední díl seriálu Petra Borovce o hříšných lidech města Pardubic. Druhou částí pokračuje také seriál Dr. Brože o historii pardubické juniorky, dr. Kotyk pak do tohoto čísla Zpráv přispěl článkem o domě F. Potěšila v ulici Bratranců Veverkových


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem