Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2024

Z nemošické stráně

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 11. května přírodovědnou vycházku Nemošickou strání. Tu připravil a vedl Jiří Rejl. Vycházky se zúčastnila asi dvacítka účastníků, kteří se v jejím průběhu dozvěděli mnohé informace nejen o historii Nemošické stráně jako chráněného území, ale také o přírodě, která se v tomto vzácném území vyskytuje. Nemošická stráň je hnízdištěm slavíka, kterého účastníci vycházky měli možnost v i slyšet, shlédnout mohli např. kvetoucí árón plamatý nebo dymnivku dutou. Z dřevin zde pak účastníci vycházky poznali např. javor babyku.


Z jarního autobusového výletu do Jeseníků

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal ve středu 8. května autobusový zájezd do oblasti Jeseníků, jehož cílem byla přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně a také ruční papírna ve Velkých Losinách. Výletu, kterého se zúčastnilo více než pět desítek účastníků, skvěle připravila a vedla Kateřina Stryková, která si tak získala obdiv všech. V rámci tříhodinové exkurze do přečerpávací elektrárny se účastníci výletu dozvěděli, že se zde nachází největší reverzní turbína v Evropě nebo, že tato elektrárna by byla v případě black outu, tedy totálního výpadku elektrické energetické soustavy, první, která by zajistila opětovnou obnovu elektrické energie. Součástí byla také prohlídka jak vnitřních prostor elektrárny, tak obou vodních nádrží. Zejména od té horní vodní nádrže pak všichni obdivovali výhledy např. na Praděd či Králický Sněžník, při dobré…


Z trolejbusového výletu do historie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 4. května nejen pro své členy, ale i pro širokou veřejnost výlet historickým trolejbusem, jehož námětem byla pardubická náměstí. Další z tzv. Výletů do historie trolejbusem Škoda 9Tr z roku 1979 zavedl návštěvníky na dvanáct pardubických náměstí a na jedno námětí v Lázních Bohdaneč. V rámci výletu se účastníci například dozvěděli, že pomník na Zborovském náměstí, který je dnes označován za pomník obětí 1. a 2. světové války původně neměl ani s jedním z těchto konfliktů nic společného, jelikož jeho původní určení bylo na připomínku obětí železničního vojska při bojích na jižním Slovensku v roce 1919.


Nemošická stráň

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka chystá na sobotu 11. května přírodovědnou vycházku Nemošickou strání s odborným výkladem Jiřího Rejla. Sraz účastníků je v sobotu v 9 hodin na zastávce MHD Zámeček (u Foxconnu). Možná doprava trolejbusem č. 2 s odjezdem v 8:43 za zastávky náměstí Republiky. Zakončení je předpokládáno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Letní turistické soustředění Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Také na letošní rok chystá Klub přátel Pardubicka pro své členy Letní turistické soustředění. To letošní se bude konat od 1. do 8. září 2024 v krásné krajině mezi Krušnými horami a Českým středohořím v lázeňském městě Teplice. Ubytování je zajištěno v hotelu Panorama v Teplicích ve dvou a třílůžkových pokojích. V ceně ubytování jsou snídaně a večeře bufetového typu. Cena za ubytování s polopenzí činí 7.007 Kč/osobu. Přihlásit se k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek v čase 10-12 a 14-17 hodin nejpozději do 27. června 2024 (rezervováno máme 35 míst). Při přihlášení se vybírá záloha ve výši 4.000 Kč. Turistické vycházky v rámci soustředění budou připraveny jak pro členy týmu A, tak kratší vycházky pro členy týmu B. Vedoucím turistického soustředění bude pan Zdeněk Řehák.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem