Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Pardubice

Z výletu do arboreta Křtiny

obrázek k článku

V sobotu 20. července uspořádal Klub přátel Pardubicka turistickou vycházku spojenou s komentovanou prohlídkou arboreta ve Křtinách. Celkem 25 účastníků pod vedením Jaroslava Bendy ušlo v horkém počasí trasu delší než 5 km.


IKONOU REVOLUČNÍCH DNÍ V PARDUBICÍCH BYL VLAJKONOŠ Z GRANDU

obrázek k článku

Vzpomínáte na vlajkonoše, který nechyběl na žádné demonstraci před divadlem, kdy stál s československou vlajkou na střeše někdejšího hotelu Grand? Tím vlajkonošem byl Jiří Kubík. Ten zavzpomínal, jak se na střechu Grandu dostával: "Na střechu jsem chodil zadním vchodem schodištěm u trolejbusové zastávky. V posledním patře jsem zaměstnance kanceláří přesvědčil, že musím jít na střechu monitorovat situaci, vymyslel jsem si, že mě tam někdo z Občanského fóra poslal s vlajkou." Nejhorší podle něj bylo, že na střeše Grandu byla neskutečná zima. Ale vydržel tam chodit denně po celou dobu revolučních.


STŘEDA 22. LISTOPADU 1989 - V PARDUBICÍCH SE ZAČÍNÁ PROMÍTAT VIDEO ZE ZÁSAHU NA NÁRODNÍ TŘÍDĚ

obrázek k článku

Ve středu 22. listopadu dorazila do Pardubic první videokazeta se záznamem událostí ze 17. listopadu. Okamžitě byly vytvořeny kopie v prostorách Střední průmyslové školy elektrotechnické a její projekce hned započala před vchodem do budovy VŠCHT, v prodejně Supraphonu ve Smilově ulici a ve výloze sídla Československé strany lidové. Jak se však zanedlouho ukázalo, stala se právě projekce této videokazety ?trnem v oku? mnohým lidem. Problémy s promítáním byly ve výloze Supraphonu, ale i před vchodem do VŠCHT. Ve středu večer na demonstraci před divadlem k přítomným promluvili mimo jiné i herečka Národního divadla Jana Hlaváčová nebo herec Boris Rösner.


ÚTERÝ 21. LISTOPADU 1989 - PRVNÍ DEMONSTRACE PŘED PARDUBICKÝM DIVADLEM SE ÚČASTNILO NA 2 TISÍCE LIDÍ

obrázek k článku

V předchozím příspěvku jsme popsali začátek Sametové revoluce v Pardubicích. V úterý 21. listopadu se do protestu proti zásahu na Národní třídě v Praze a tehdejšímu režimu aktivně zapojilo také pardubické gymnázium. Studenti školy se spolu s pedagogy vydali krátce před polednem na průvod městem přes třídu Míru s peticí k areálu VŠCHT na tehdejším Leninově náměstí (dnes Legií) v čele s tehdejším ředitelem gymnázia Josefem Kubátem. Průvod největší střední školy ve městě způsobil zájem nejen veřejnosti, ale i příslušníků StB, kteří z chodníku jeho účastníky pozorně sledovali. Téhož dne večer se pak opět uskutečnila demonstrace, tentokrát již před divadlem. Okolo devatenácté hodiny se zde shromáždilo na dva tisíce lidí, nyní již nejen studenti. Okolo dvacáté hodiny se pak vydal od divadla do pohybu průvod okolo budovy OV KSČ (dnes Domu…


PŘED PŮL STOLETÍM SE V PARDUBICÍCH OTEVŘELY MĚSTSKÉ LÁZNĚ

obrázek k článku

V pátek 7. listopadu tomu bylo přesně 50 let ode dne, kdy byly v Pardubicích dány do provozu Městské lázně na Olšinkách s 25-ti metrovým bazénem. Lázně měly bazén 15x25 m o objemu 910m3 se třemi skokanskými můstky, parní, vanové lázně, léčebné koupele, masáže sál pro gymnastiku, bufet, kadeřnictví, pedikůru aj.rehabilitační a rekreační vybavení. U bazénu byl venkovní balkon z něj bylo možno sestoupit na travnatou pláž s lehátky, hřištěm pro děti. Lázně byly po otevření sousedního Plaveckého areálu roku 1991 uzavřeny. Dnes areál slouží jako výstavní centrum Ideon.


Představitelé Klubu přátel Pardubicka si prohlédli areál Tesly v Kyjevské ulici

obrázek k článku

Možná jste zaznamenali aktivitu Klubu přátel Pardubicka ohledně areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Klub přátel Pardubicka vyjádřil názor, aby byla alespoň část areálu, který je spjat s historií elektrotechnické výroby ve městě, zachována. Nyní byli někteří naši členové součástí organizované skupiny, která měla možnost si tento velmi zajímavý a cenný areál prohlédnout.


Prohlášení k navrhované dopravní obsluze MHD na třídě Míru po skončení její rekonstrukce v roce 2015

obrázek k článku

V souvislosti se zahajovanou rekonstrukcí třídy Míru si dovolujeme vyjádřit svůj postoj k tomu, jak je po dokončení prací a vzniku pěší zóny navrhována organizace městské hromadné dopravy v této oblasti. Jak vyplývá z informace vydané Dopravním podnikem města Pardubic, je navrhováno po dokončení rekonstrukce třídy Míru zajištění dopravní obsluhy zastávky MHD Třída Míru ve směru k Zelené bráně (tedy zastávky před prodejnou Rossmann - dříve Baťa) pouze linkou číslo 27. Chápeme, že k tomuto opatření dopravní podnik vede zrušená zastávka před pekárnou Hrubý a také plánovaná existence pouze jednoho jízdního pruhu na třídě Míru mezi lékárnou a Grandem.


Poslední fotografie třídy Míru před rekonstrukcí - již zítra budou historické

obrázek k článku

Sobota 1. března byl poslední den, kdy projížděly trolejbusy třídou Míru před rozsáhlou rekonstrukcí celé ulice. Za rok zde vznikne zčásti obytná zóna, v části mezi lékárnou a Grandem pak pěší zóna s částečně zachovaným provozem trolejbusů. Již nikdy však nebude po třídě Míru jezdit takové množství, jako jím jezdilo od 20. ledna roku 1952 do 1. března 2014. Právě z třídy Míru totiž vyjela slavnostně vyzdobená kolona trolejbusů 20. ledna roku 1952 do Bohdanče. Byla tak zahájena trolejbusová doprava v Pardubicích. I proto byl první březen roku 2012 tak historickým mezníkem v historii trolejbusové dopravy v Pardubicích.


Jak bude vypadat Přednádraží? Povede na Duklu lanovka nebo metro?

obrázek k článku

Ve středu 19. února uspořádal Klub přátel Pardubicka besedu s ing. Arch. Vladimíre Lavríkem z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu. Hovořilo se mimo jiné také o návrzích na budoucí podobu Přednádraží. Všechny 4 návrhy, které "jsou nyní ve hře", jsou smysluplné a je až k neuvěření, že původní naprosto zpackaný návrh pardubická radnice ještě před rokem bezmezně podporovala.


Na besedě s arch. Lavríkem se hovořilo i o trolejbusové zóně na třídě Míru

obrázek k článku

Ve středu 19. února uspořádal Klub přátel Pardubicka besedu s ing. arch. Lavríkem z odboru hlavního architekta Magistrátu města Pardubic. Debata byla vedena mimo jiné i budoucí podobě třídy Míru. Největší reakce vyvolalo budoucí uspořádání hlavní třídy z hlediska trolejbusové dopravy, kdy dojde ke zrušení zastávky MHD před prodejnou pekárny Hrubý a trolejbusové linky 2, 11 a 13 tudy budou po dokončení rekonstrukce projíždět třídou Míru jednosměrně ve směru od Zelené brány k Domu služeb. Obousměrný provoz bude zachován pouze u linky 27. I díky tomu, že bude zachován provoz trolejbusů, bude na třídě Míru daleko méně zeleně a míst k posezení a také menší možnost pro předzahrádky a oživení tohoto hlavního pěšího bulváru. A právě kvůli trolejbusům tak třída Míru nebude moct lákat lidi k odpočinku a večernímu posezení v předzahrádce restaurace…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem