Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Listopad 2014

70 let od spojeneckých náletů na Pardubice

obrázek k článku

V letošním roce si připomínáme 70. výročí od tří spojeneckých náletů, kterými byly v roce 1944 postiženy Pardubice. Klub přátel Pardubicka si toto výročí připomene přednáškou doplněnou projekcí dobových fotografií. Ta se bude konat ve středu 26. listopadu od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma.


POZNEJ HISTORII ROSIC, OHRAZENIC A TRNOVÉ

obrázek k článku

Další přednáškou pokračují ve středu 19. listopadu Hovory o Pardubicka. Tentokrát bude tématem historie městských čtvrtí sedmého pardubického obvodu. Přednáška doplněná projekcí historických fotografií se bude konat od 18 hodin v prostorách restaurace U Skalů v Rosicích nad Labem. Vstup zdarma, všichni jste srdečně zváni. Pořadatelem je Klub přátel Pardubicka.


IKONOU REVOLUČNÍCH DNÍ V PARDUBICÍCH BYL VLAJKONOŠ Z GRANDU

obrázek k článku

Vzpomínáte na vlajkonoše, který nechyběl na žádné demonstraci před divadlem, kdy stál s československou vlajkou na střeše někdejšího hotelu Grand? Tím vlajkonošem byl Jiří Kubík. Ten zavzpomínal, jak se na střechu Grandu dostával: "Na střechu jsem chodil zadním vchodem schodištěm u trolejbusové zastávky. V posledním patře jsem zaměstnance kanceláří přesvědčil, že musím jít na střechu monitorovat situaci, vymyslel jsem si, že mě tam někdo z Občanského fóra poslal s vlajkou." Nejhorší podle něj bylo, že na střeše Grandu byla neskutečná zima. Ale vydržel tam chodit denně po celou dobu revolučních.


STŘEDA 22. LISTOPADU 1989 - V PARDUBICÍCH SE ZAČÍNÁ PROMÍTAT VIDEO ZE ZÁSAHU NA NÁRODNÍ TŘÍDĚ

obrázek k článku

Ve středu 22. listopadu dorazila do Pardubic první videokazeta se záznamem událostí ze 17. listopadu. Okamžitě byly vytvořeny kopie v prostorách Střední průmyslové školy elektrotechnické a její projekce hned započala před vchodem do budovy VŠCHT, v prodejně Supraphonu ve Smilově ulici a ve výloze sídla Československé strany lidové. Jak se však zanedlouho ukázalo, stala se právě projekce této videokazety ?trnem v oku? mnohým lidem. Problémy s promítáním byly ve výloze Supraphonu, ale i před vchodem do VŠCHT. Ve středu večer na demonstraci před divadlem k přítomným promluvili mimo jiné i herečka Národního divadla Jana Hlaváčová nebo herec Boris Rösner.


ÚTERÝ 21. LISTOPADU 1989 - PRVNÍ DEMONSTRACE PŘED PARDUBICKÝM DIVADLEM SE ÚČASTNILO NA 2 TISÍCE LIDÍ

obrázek k článku

V předchozím příspěvku jsme popsali začátek Sametové revoluce v Pardubicích. V úterý 21. listopadu se do protestu proti zásahu na Národní třídě v Praze a tehdejšímu režimu aktivně zapojilo také pardubické gymnázium. Studenti školy se spolu s pedagogy vydali krátce před polednem na průvod městem přes třídu Míru s peticí k areálu VŠCHT na tehdejším Leninově náměstí (dnes Legií) v čele s tehdejším ředitelem gymnázia Josefem Kubátem. Průvod největší střední školy ve městě způsobil zájem nejen veřejnosti, ale i příslušníků StB, kteří z chodníku jeho účastníky pozorně sledovali. Téhož dne večer se pak opět uskutečnila demonstrace, tentokrát již před divadlem. Okolo devatenácté hodiny se zde shromáždilo na dva tisíce lidí, nyní již nejen studenti. Okolo dvacáté hodiny se pak vydal od divadla do pohybu průvod okolo budovy OV KSČ (dnes Domu…


SAMETOVÁ REVOLUCE DO PARDUBIC DORAZILA V PONDĚLÍ 20. LISTOPADU

obrázek k článku

Blíží se 25. výročí Sametové revoluce. Ta sice začala v pátek 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do Pardubic však revoluce dorazila v pondělí 20. listopadu ve večerních hodinách. Na večerním shromáždění ve Východočském divadle nehráli a přečetli návštěvníkům prohlášení: "My, pracovníci Východočeského divadla jsme byli vždy přesvědčeni, že náš příspěvek k celospolečenskému dialogu probíhá prostřednictvím uměleckého díla. V tom je také smysl naší práce. Vážnost společenské situace, která vznikla na základě událostí 17. listopadu 1989, nás nutí připojit se k prohlášení českých divadelníků. V brutálním zásahu Veřejné bezpečnosti a vojsk Ministerstva vnitra proti klidné demonstraci studentů v Praze spatřujeme neschopnost vedoucích představitelů řešit situaci dialogem, vyslovujeme jim nedůvěru a navrhujeme jejich odstoupení. Svědomí herců…


Poznej historii Popkovic, Svítkova, Starých Čivic, Opočínku a Lánů na Důlku

obrázek k článku

Další přednáškou pokračují ve středu 12. listopadu Hovory o Pardubicku. Tentokrát se bude jednat o pokračování cyklu přednášek o historii jednotlivých pardubických částí. Tématem přednášky budou tentokrát čtvrti šestého pardubického obvodu. Přednáška doplněná projekcí se bude konat od 18 hodin v sále penzionu Fajn ve Svítkově. Vstup zdarma, všichni jste srdečně zváni. Pořadatelem je Klub přátel Pardubicka.


PŘED PŮL STOLETÍM SE V PARDUBICÍCH OTEVŘELY MĚSTSKÉ LÁZNĚ

obrázek k článku

V pátek 7. listopadu tomu bylo přesně 50 let ode dne, kdy byly v Pardubicích dány do provozu Městské lázně na Olšinkách s 25-ti metrovým bazénem. Lázně měly bazén 15x25 m o objemu 910m3 se třemi skokanskými můstky, parní, vanové lázně, léčebné koupele, masáže sál pro gymnastiku, bufet, kadeřnictví, pedikůru aj.rehabilitační a rekreační vybavení. U bazénu byl venkovní balkon z něj bylo možno sestoupit na travnatou pláž s lehátky, hřištěm pro děti. Lázně byly po otevření sousedního Plaveckého areálu roku 1991 uzavřeny. Dnes areál slouží jako výstavní centrum Ideon.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem