Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2011

Cestopisné putování po Kubě

obrázek k článku

V posledních předprázdninových Hovorech o Pardubicku se vydáme až na Kubu. Ve středu 1. června se totiž bude v rámci tohoto cyklu určeného pro širokou veřejnost konat promítání cestopisného dokumentu o Kubě, které by tak mohlo být inspirací pro letní dovolenou. Akce se koná od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky, pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma.


Klub přátel Pardubicka požaduje u zamýšleného dopravního terminálu upřednostnění MHD

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka, občanské sdružení, které sdružuje 800 členů, převážně pardubických patriotů, se na své výborové schůzi zabýval připravovanými investicemi, které by měly rozhodujícím způsobem ovlivnit vzhled Pardubic. Výbor potvrdil své předchozí stanovisko a konstatoval, že nesouhlasí s navrženým masivním kácením v Tyršových sadech, kterému by měly padnout za oběť i spousty krásných a cenných stromů. Výbor má rovněž zásadní výhrady k navržené úpravě prostoru přednádraží v současné formě. Členové výboru vítají vytvoření multimodálního prostoru před nádražím ale s tím, že zde musí být jednoznačně upřednostněna městská hromadná doprava před vybudováním nástupních hran pro dálkové autobusy. Zásadně nesouhlasí, s likvidací zeleně a vodotrysku před nádražím, ale především s vybudováním silnice za lihovarem, která je směřována v…


Obrázky ze starých Pardubic – Bílé předměstí, Židov

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil další přednášku z cyklu Hovory o Pardubicku. Tentokrát se bude hovořit o oblasti Bílého předměstí, někdejšího Vystrkova či Židova. Chybět nebude projekce více jak stovky historických a mnohdy i unikátní ch fotografií. Akce se koná ve středu 18. května 2011 od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Městské řeky, mlýny a mosty

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech další publikaci z edice AB-Zet Pardubicka. Tématem již v pořadí 57. sešitu jsou zejména vodní toky, které dotvářely z dnešního pohledu v minulosti malebný vzhled města. Publikace Josefa Hrstky a Jana Řeháčka ?Pardubické městské řeky, mlýny a mosty? se věnuje pernštejnským kanálům Halda, Městská řeka či Městská strúha, jejichž voda poháněla mnohá zařízení a vodní díla. Před sto lety se však ráz města zcela změnil a tak zcela zanikl například mlýn Valcha, hamr, Císařský mlýn či hned několik mlýnů podél toku Chrudimky, jejíž okolí dostalo regulací toku před sto lety zcela jinou podobu. Publikace se na 40-ti stranách věnuje také historii vybraných pardubických mostů, které překonávaly či dodnes překonávají vodní toky. To vše je na 40-ti stranách doplněno zajímavými historickými fotografiemi.


Vyšlo třetí letošní číslo Zpráv KPP

obrázek k článku

Zajímavým článkem tohoto čísla je například studie, jak bylo prostranství náměstí Republiky v minulosti zneužito totalitními režimy. Pokračuje i seriál o výstavě tělesné výchovy a sportu v roce 1931. Z dalších článků pak upozorňujeme na článek o oboustranném radiovém provozu Libuše a VRÚ v Londýně, nechybí ani článek Mgr. Štěpánka o pardubickém Zámečku, věnujeme se i pardubickému poštovnictví za druhé světové války, ředitelka holickému muzea Marcela Jeřábková dodala článek o historii vzniku Památníku Dr. Emila Holuba, ing. Novotný pak článek o stém výročí povýšení Horního Jelení na město. Celé číslo možnou zakoupit v kanceláři KPP nebo v E-shopu Klubu přátel Pardubicka za 30 Kč.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem