Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2016

ÚĆASTNÍCI DNE ZEMĚ OBDIVOVALI "PODKOVU" I ČERVEŇÁK

obrázek k článku

Na sedm desítek účastníků přilákala středeční akce, kterou uspořádal Klub přátel Pardubicka v rámci Dne Země. Všichni nejprve obdivovali umění záchranářských psů, kteří předvedli nejen například to, jak dokáží nalézt ztracenou osobu nebo jak zvládnou uklidit odpadky např. po nepořádných turistech. Následovala komentovaná procházka jednou ze dvou přírodních památek Pardubic - Nemošickou strání. Všechny pak překvapilo nově zrevitalizované slepé rameno zvané pro svůj tvar Podkova. Velkému zájmu se pak těšila komentovaná procházka vojenským prostorem podél Chrudimky zvaným Červeňák. Účastníci si měli možnost prohlédnout nejen oba dva mosty překlenující v tomto prostoru tok řeky Chrudimky, dozvěděli se také mnohé podrobnosti o činnosti železničního pluku a měli možnost navštívit pilíře cvičného mostu.


Den Země na Nemošické stráni a v parku Červeňák

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 20. dubna v rámci oslav Dne Země vycházku Nemošickou strání, kde bude k vidění česnek medvědí a jarní flora. Následovat bude prohlídka zrevitalizovaného slepého ramene Chrudimky spolu s ukázkou výcviku záchranářských psů. Trasa bude pokračovat přes vojenský prostor Červeňák, kde se účastníci dozvědí více nejen o přírodních zajímavostech, ale také o historii území spojeného s činností železničního pluku. Zakončení je plánováno u kostela sv. Jiljí v Pardubičkách, tedy v místě, které je spojeno s nejstarší historií Pardubic. Sraz účastníků vycházky je ve středu 20. dubna v 16 hodin u zastávky MHD u Foxconnu.


Chcete si připomenout oslavy 50. výročí vzniku Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka si po celý rok 2015 připomínal kulaté 50. výročí svého založení. V průběhu celého roku se konalo množství přednášek, výletů historickým trolejbusem, komentovaných procházek po městě, členové Klubu přátel Pardubicka mohli navštívit podzemní prostory pod kostelem Panny Marie, navštívili jsme radiační kryt pardubického zámku, zákoutí zdymadla na Labi, navštívili jsme pardubické letiště, pardubický pivovar, v Pardubičkách jsme vysadili pár dubů, uspořádali společenský večer, předali ocenění významným členům Klubu, uspořádali výlety do Litomyšle, Železných hor, do Prahy a mnohé další akce. Video připomínající všechny tyto akce jsme prezentovali v rámci Společenského večera Klubu přátel Pardubicka 6. listopadu v sále restaurace Na Rozkoši a nyní se na toto video můžete podívat také na adrese https://www.youtube.com…


Genealogická přednáška v Krajského knihovně

obrázek k článku

Ačkoliv Klubu přátel Pardubicka nemá s chystanou akcí nic společného, přeci jen si dovolujeme upozornit na přednášku RNDr. Daniela Vaňka, Ph.D. o genetické genealogii, která se bude konat ve čtvrtek 14.4. od 17 hodin v sídle Krajské knihovny na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.


Problematika památkové péče ve východních Čechách

obrázek k článku

Další pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude věnováno památkám. A to nejen těm, jejichž rekonstrukce právě proběhla nebo se jejich rekonstrukce chystá, hovořit se bude také o chátrajícím novogotickém loveckém zámečku v obci Rohoznice. Přednáška ing. Oldřicha Vaňury se koná ve středu 13. dubna v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích, začátek je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Jak hodnotíte Klub přátel Pardubicka a jeho činnost?

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vyhlašuje anketu, jejímž smyslem je zjistit názory členů, ale i příznivců tohoto spolku na činnost KPP. V průběhu dubna a května je tak možné sdělit svůj názor například na Hovory o Pardubicku nebo na časopis Zprávy Klubu přátel Pardubicka. Ze všech došlých odpovědí pak budou vylosováni dva šťastlivci, kteří obdrží ceny od Klubu přátel Pardubicka. Anketa osahuje 14 otázek a vyplnit ji můžete buďto na webu Klubu přátel Pardubicka kppardubicka.cz, naleznete ji také na adrese http://www.anketovnik.cz/bdff7988e73168d5


Karla IV. připomene v muzeu unikátní cyklus přednášek význačných historiků

obrázek k článku

Východočeské muzeum v Pardubicích (VČM) připravilo v roce 700. výročí narození Karla IV. cyklus historických přednášek s názvem (Ne)známý Karel IV. Celkem pět přednášek vycházejících hvězd české historiografie i renomovaných historiků bude v období od dubna do října hostit unikátní prostředí goticko-renesančního Zámku Pardubice. "Návštěvníci se dozvědí dosud neznámé skutečnosti o životě Karla IV., který byl nejen velkým panovníkem, ale také člověkem z masa a kostí se silnými i slabšími stránkami. Poznají jeho duchovní inspirace, myšlení, filozofický rozhled nebo vztah k odkazu předků. Dostane se i na Karlovo spojení s prvním českým arcibiskupem Arnoštem z Pardubic či zakladatelskou činnost včetně budování hradu Karlštejn," zve ředitel VČM Tomáš Libánek.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem