Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Září 2017

Z Trolejbusového výletu do historie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 30. září Trolejbusový výlet do historie. Na pět desítek zájemců z řad veřejnosti se tak nejen povozilo historickým trolejbusem Škoda Sanos, ale také se dozvědělo mnohé zajímavosti z historie města. Například v rámci zastavení na trolejbusové točně UMA byla i krátká vycházka k pětici domů, které v lese zvaném Horka byly v minulosti postaveny pro vysoce postavené zaměstnance firmy Synthesia, při návštěvě trolejbusové točny na Židově se účastníci dozvěděli, odkud pochází pojmenování Židov či Hůrka, v Polabinách pak zaujala informace, proč výstavba největšího pardubického sídliště mohla začít až v roce 1960.


Trolejbusový výlet do historie

obrázek k článku

V sobotu 30. září se můžete opět povozit historickým trolejbusem a přitom se dozvědět mnohé zajímavosti z historie Pardubic. Klub přátel Pardubicka totiž pořádá pro veřejnost další z Trolejbusových výletů do historie. Odjezd zájemců z řad veřejnosti je ve 14 hodin ze zastávky MHD Třída Míru. Trasa trolejbusu povede postupně na Duklu, dále na Židov, kam trolejbus dorazí ve 14:35, na 15 hodinu je naplánován příjezd na točnu UMA, další zájemci se mohou k výletu připojit v 15:20 hodin opět na třídě Míru a odtud trasa povede dále na Slovany, do Polabin, na manipulační smyčku v ulici Ke Kamenci a k Hlavnímu nádraží. Konec akce je naplánován krátce po půl páté opět na třídě Míru. Na všech konečných zastávkách bude krátký výklad zaměřený na historii dané lokality. Jízdné ve výši 20 Kč za dospělou osobu se platí při nástupu do trolejbusu.


Členové KPP navštívili vodojem na Vinici

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 23. září pro své členy dvě komentované prihlídky vodojemu na Vinici. V jejich rámci se účastníci například dozvěděli, že vodojem postavený přesně před 110-ti lety, sloužil původně pro zásobování vody celých Pardubic, nyní však slouží již jen pouze pro potřeby pardubické krajské nemocnice. Účastníci exkurze do vodojemu na Vinici obdivovali dokonalost architektury, s jakou byla stavba před 110-ti lety postavena. Kapacita vodojemu na Vinici je 600 m3. Není bez zajímavosti, že kapacita každého z vodojemů v Mikulovicích i na Kunětické hoře je 15 000 m3 vody.


Pardubice černobíle

obrázek k článku

První poprázdninové a v pořadí již 279. Hovory o Pardubicku nabídnou sérii několika filmů, ve kterých je zachycena podoba Pardubic v minulosti. Jedním z nich bude např. půlhodinový amatérsky natočený film z roku 1940, který ukazuje vzhled města v období druhé světové války. Hovory o Pardubicku se konají ve středu 20. září od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Zámecké valy a Tyršovy sady

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli komentovanou vycházku na zámecké valy a do Tyršových sadů. Na dvě desítky účastníků se z úst Františka Hlubockého dozvěděly mnohé zajímavosti o historii výstavby opevnění pardubického zámku, výsadby na zámeckých valech, ale i o historii Tyršových sadů a jejich nedávné rekonstrukci. Účastníci se například dozvěděli, že až do první poloviny 19. století byly zámecké valy zcela holé, teprve až poté, kdy bylo odsouhlaseno, že Pardubice již nejsou vojenskou pevností, započala na zámeckých valech výsadba dřevin - původně ovocných stromů.


Vojenským prostorem na Červeňák

obrázek k článku

V rámci Dnů evropského dědictví uspořádal Klub přátel Pardubicka pro širokou veřejnost vycházku od parku Na špici proti proudu řeky Chrudimky až na most zvaný Červeňák. I přes nepříznivé počasí na dvě desítky účastníků obdivovalo například nadjezd, který dodnes stojí v někdejším vojenském prostoru, několik cvičných mostů, vojenskou plovárnu a samozřejmě i samotný obloukový most Červeňák. Součástí vycházky byla i exkurze do objektu Natura parku, největší dřevostavby svého druhu u nás.


Exkurze do vodojemu na Vinici je již zcela obsazena

obrázek k článku

Dovolujeme si upozornit, že obě dvě plánované exkurze do vodojemu na Vinici, které se konají v sobotu 23. září jsou již plně obsazeny a není možné se na jejich účast přihlásit. Nicméně se v rámci Hovorů o Pardubicku bude konat ve středu 1. listopadu přednáška zaměřená na historii pardubického vodovodu, který si letos připomíná 110. výročí svého založení.


Dny evropského dědictví s Klubem přátel Pardubicka

obrázek k článku

Sobota 16. září 2017 ve 14 hodin - PODÉL CHRUDIMKY NA ČERVEŇÁK - Komentovaná vycházka proti proudu řeky Chrudimky až do místa unikátní lokality někdejšího vojenského cvičiště dnes zvaného Červeňák s několika technickými zajímavostmi. Součástí bude komentovaná prohlídka Natura parku na břehu Chrudimky. Sraz účastníků je ve 14 hodin u obloukové lávky u parku Na špici u soutoku Labe a Chrudimky. Neděle 17. září 2017 v 10 hodin - ZÁMECKÉ VALY A TYRŠOVY SADY - Komentovaná vycházka zaměřená na přírodu a historii zajímavých míst v centru města. Koná se v rámci Dnů evropského dědictví. Sraz zájemců je na Přihrádku. Průvodcem bude František Hlubocký.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem