Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Březen 2014

Informace o zrušení genealogické přednášky

obrázek k článku

Dovolujeme si upozornit, že přednáška genealožky Martiny Hlouškové, která se měla konat v pondělí 31. března, z důvodu onemocnění odpadá. Děkujeme za pochopení. Výbor Klubu přátel Pardubicka


Projekce filmů o Pardubickém kraji

obrázek k článku

V rámci 217. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku budou promítnuty filmy o Pardubickém kraji, které vznikly v loňském roce. Těšit se můžete na filmy: Hrad Svojanov v pěti minutách, Orlicko-Kladské pohraničí: Krajina koní, Města a obce Sdružení obcí Orlicko. Akce se koná v rámci Výroční členské schůze Sdružení přátel Pardubického kraje ve středu 19. března od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Pozvánka na Výroční členskou schůzi Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na výroční členskou schůzi Klubu přátel Pardubicka, která se bude konat ve čtvrtek 13. března od 17 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Program: Zahájení Vystoupení hostů Zpráva o činnosti v roce 2013 Plán činnosti na rok 2014 Volba výboru KPP na období 2014 - 2017. Volná debata Všechny členy a příznivce zve výbor Klubu přátel Pardubicka.


Prohlášení k navrhované dopravní obsluze MHD na třídě Míru po skončení její rekonstrukce v roce 2015

obrázek k článku

V souvislosti se zahajovanou rekonstrukcí třídy Míru si dovolujeme vyjádřit svůj postoj k tomu, jak je po dokončení prací a vzniku pěší zóny navrhována organizace městské hromadné dopravy v této oblasti. Jak vyplývá z informace vydané Dopravním podnikem města Pardubic, je navrhováno po dokončení rekonstrukce třídy Míru zajištění dopravní obsluhy zastávky MHD Třída Míru ve směru k Zelené bráně (tedy zastávky před prodejnou Rossmann - dříve Baťa) pouze linkou číslo 27. Chápeme, že k tomuto opatření dopravní podnik vede zrušená zastávka před pekárnou Hrubý a také plánovaná existence pouze jednoho jízdního pruhu na třídě Míru mezi lékárnou a Grandem.


Na Hovorech o Pardubicku se mluvilo o plánovaném prodloužení trolejbusových tratí

obrázek k článku

Středeční přednáška ing. Ladislava Podivína z pardubického dopravního podniku v rámci Hovorů o Pardubicku nabídla připomenutí některých zejména trolejbusových projektů, které nebyly v minulosti zrealizovány. Hovořilo se například o tom, že trolejbusová linka číslo 3 měla původně jezdit až ze sídliště Dukla, hovořilo se také o trolejbusové trati přes Dražkovice do Mikulovic, ale také o kdysi plánované tramvajové trati do Sezemic.


Poslední fotografie třídy Míru před rekonstrukcí - již zítra budou historické

obrázek k článku

Sobota 1. března byl poslední den, kdy projížděly trolejbusy třídou Míru před rozsáhlou rekonstrukcí celé ulice. Za rok zde vznikne zčásti obytná zóna, v části mezi lékárnou a Grandem pak pěší zóna s částečně zachovaným provozem trolejbusů. Již nikdy však nebude po třídě Míru jezdit takové množství, jako jím jezdilo od 20. ledna roku 1952 do 1. března 2014. Právě z třídy Míru totiž vyjela slavnostně vyzdobená kolona trolejbusů 20. ledna roku 1952 do Bohdanče. Byla tak zahájena trolejbusová doprava v Pardubicích. I proto byl první březen roku 2012 tak historickým mezníkem v historii trolejbusové dopravy v Pardubicích.


Neuskutečněné dopravní projekty - ing. Ladislav Podivín

obrázek k článku

Pozvání na 216. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku tentokrát přijal Ing. Ladislav Podivín z pardubického dopravního podniku. Hovořit se bude např. o nerealizovaných trolejbusových tratích do Mikulovic, ke krematoriu nebo do Černé za Bory, ale třeba i o změnách v MHD v souvislosti s rekonstrukcí třídy Míru. Přednáška doplněná projekcí se bude konat ve středu 5. března, začátek je v 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem