Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2011

Klub přátel Pardubicka zahájil v rámci Dne Země odkalování Maťáku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka zahájil v rámci oslav Dne Země odkalování Matičního jezera - Maťáku. "Vzhledem k tomu, že jezero nebylo od doby jeho založení čištěno, hrozí jeho postupná přeměna v bažinu a to nechceme dopustit. Doufejme, že naše akce přesvědčí radnici k tomu, aby zvedla hozenou rukavici a v odbahnění daleko efektivněji pokračovala," sdělil předseda Klubu přátel Pardubicka Jan Linhart.


Pojeďte se podívat do Senátu !

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil pro své členy a jejich rodinné příslušníky ve spolupráci se senátorkou paní Mgr. Miluší Horskou jedinečnou možnost návštěvy Senátu Parlamentu ČR s komentovanou prohlídkou prostor Valdštejnského paláce v Praze. Odjezd na exkurzi bude v pátek 27. května 2011 vlakem v 7:00 z hlavního nádraží v Pardubicích, pokud preferujete vlastní způsob dopravy nebo máte bydliště v Praze či okolí, sraz před vchodem do Senátu Parlamentu ČR na Valdštejnském náměstí je v 9:00 hodin. K účasti je nutné se přihlásit buďto emailem na kpp.pardubice@seznam.cz, SMS zprávou na telefonu čísle 608 557 785, na některé nedělní turistické vycházce pořádané Klubem přátel Pardubicka či osobně v kanceláři v Klášterní ulici 54 v Pardubicích v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 13-17 hodin a to nejpozději do 24. května 2011.


Anketa ukázala, že studie řešení prostoru před nádražím cestování spíše zkomplikuje !

obrázek k článku

Na internetových stránkách Klubu přátel Pardubicka probíhala v uplynulých více jak dvou týdnech anketa, která byla zaměřena na připravovanou studii přeměny prostoru před hlavním vlakovým nádražím. Té se zúčastnilo 123 respondentů. Těm, kteří se v anketě vyjádřili, nejvíce vadí zejména komplikované propojení zastávek MHD před lihovarem s nádražním terminálem a budovou pomocí nadchodu. Ten by měl nahradit současné úrovňové přechody pro chodce, které budou zrušeny. Toto řešení naopak oproti současnému stavu mnohým cestujícím přestup mezi jednotlivými druhy dopravy spíše zkomplikuje. V anketě se ozývaly návrhy, aby byly všechny zastávky MHD soustředěny před budovu nádraží.


Osmdesát let od slavné výstavy, která proslavila Pardubice připomene přednáška i dokumentární film

obrázek k článku

Letos je tomu již osmdesát let od doby, kdy Pardubice byly na několik měsíců hlavním městem republiky. Výstava tělesné výchovy a sportu Republiky Československé konaná v roce 1931 totiž do Pardubic soustředila veškerý spolkový a politický život v republice. Pardubice hostily desítky sjezdů politických uskupení, spolků a dalších organizací. Ministři tehdejší vlády si v Pardubicích v roce 1931 doslova podávali ruce. Při této příležitosti připravil Klub přátel Pardubicka v rámci cyklu Hovory o Pardubicku zajímavou přednášku o této výstavě, kde se dozvíte více o tom, jak vznikla myšlenka uspořádat takto velkolepou akci, jak probíhalo budování areálu, chybět nebude ani virtuální procházka výstavištěm. Třešničkou na dortu bude projekce unikátního filmu sestaveného z dobových záběrů natočených přímo na výstavě v roce 1931..


Petice má zamezit realizaci nepovedeného návrhu dopravního terminálu

obrázek k článku

Ne zrovna povedený návrh na přestavbu prostoru před hlavním vlakovým nádražím, o kterém jsme Vás již informovali, má řadu odpůrců. Jak vyplývá i z naší ankety, která již druhým týdnem probíhá na našem webu, je tento návrh, který v sobě zahrnuje přesun autobusového nádraží a výstavbu nové komunikace vedoucí za lihovarem, poměrně dost kontroverzní. I z toho důvodu vznikla petice, jejímž cílem je upozornit na absurdnost a nepovedenost celého návrhu na řešení prostoru před pardubickým nádražím. Podpisové archy jsou k podepsání k dispozici v prodejně zdravé výživy Špalda na pardubické Třídě Míru. Jak se uvádí v textu petice, jejím iniciátorům vadí zejména skutečnost, že návrh dopravního terminálu v případě své realizace ještě více zkomplikuje situaci chodcům a cyklistům. Asi největší komplikace totiž vzniknou těm, kteří přijedou k vlakovému…


Obrázky ze starých Pardubic – Zelené předměstí a Nové město

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá projekci zajímavých historických fotografií ze Zeleného předměstí a Nového města doplněnou vyprávění o historii těchto pardubických čtvrtí. Přednáška se koná ve středu 6. dubna 2011 od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky, pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem