Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2018

Informace k odjezdu na turistické soustředění

obrázek k článku

Odjezd přihlášených účastníků na turistické soustředění, které se letos koná v Bílých Karpatech, bude v sobotu 2. června z pardubického hlavního nádraží v 8:49 hod. EC Metropolitan přes Břeclav a Hodonín do Strážnice. Ze Strážnice bude odjezd autobusem s odjezdem ve 13:00 hod, plánovaný příjezd do Tvarožné Lhoty je ve 13:17 hod. Hotel Radějov, kde je zajištěno ubytování, je vzdálen cca 800 m.


Z výletu do Luže

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 19. května autobusový výlet do oblasti Luže a Chrasti u Chrudimi. Na téměř pět desítek účastníků si tak pod vedením dendrologa V.Haupta prohlédlo arboretum v areálu Hamzovy léčebny v Luži, navštívili hrad Košumberk, navštívili židovskou synagogu, kostel Panny Marie na Chlumku, ale také židovský hřbitov na okraji Luže a na závěr pak provedl V.Haupt všechny účastníky zámeckým parkem v Chrasti.


60 let pardubického nového nádraží

obrázek k článku

Hostem v pořadí 294. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude Oldřich Čížek z Pardubického spolku historie železniční dopravy. Ten bude hovořit o tom, jak železnice ovlivnila Pardubice a jaká je historie pardubických nádraží. Před několika dny totiž tomu bylo přesně 60 let od chvíle, kdy bylo dáno do provozu současné pardubické nádraží, které mnozí známe pod pojmenováním ?nové?. Akce se koná ve středu 16. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána.


Z výletu do okolí Týnce nad Labem

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 13. května turistickou vycházku do okolí Týnce nad Labem. Z vydařené akce přikládáme několik fotografií, jak je zachytila ing. Vladimíra Vaňková.


Larischova vila přilákala na 6 desítek účastníků

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 12. května výlet historickým trolejbusem Škoda Sanos. Trasa vedla na Zámeček a do Ohrazenic. Na Zámečku čekala účastníky prohlídka Larischovy vily. Snesená věž Larischovy vily "Zámečku", která čeká na zhotovení repliky. Z úst ing. Františka Bobka z Československé obce legionářské se účastníci dozvěděli více o postupu rekonstrukce této stavby a mimo jiné navštívili také ještě donedávna nepřístupnou věž "zámečku". Následnou prohlídku kolonie finských domků v Ohrazenicích předčasně ukončil silný déšť.


Historickým trolejbusem k Larischově vile a Finským domkům v Ohrazenicích

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 12. května výlet historickým trolejbusem Škoda Sanos, jehož součástí bude komentovaná prohlídka Larischovy vily - tzv. Zámečku, ale také komentovaná prohlídka unikátní a mnohdy neprávem opomíjené kolonie Finských domků v Ohrazenicích. Odjezd účastníků je v sobotu 12. května ve 14 hodin ze zastávky MHD Třída míru (u záchodků). Jízdné ve výši 20 Kč za dospělého účastníka se platí při nástupu do trolejbusu. Široká veřejnost zvána.



Rozhled z lyžařského můstku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 6. května turistickou vycházku do Lomnice nad Popelkou v Podkrkonoší a jejího okolí. Součást 10 km dlouhého výšlapu byl také výstup na skokanský můstek v lyžařském areálu v Lomnici. Nabízíme několik fotografií z výletu, jak je zachytil ing. Jan Žižka.


VYCHÁZKU DO PARKU NA VINICI ZAKONČILA VÝSADBA JÍROVCE MAĎALU

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal komentovanou vycházku parkem Na Vinici pod vedením dendrologa Vítězslava Haupta. V průběhu hodinu trvající vycházky parkem se její účastníci dozvěděli mnoho zajímavostí o stromech, které se v parku nacházejí. Na závěr se pak konala výsadba jírovce maďalu, na které se společně podíleli všichni účastníci akce


Prohlídku parku Na Vinici doplní výsadba stromu

obrázek k článku

Zveme vás na symbolickou výsadbu plnokvětého jírovce maďalu do parku Na Vinici, která se koná v sobotu 5. května od 14 hodin. Výsadba je opožděným, leč neméně důstojným a cenným uctěním Dne Země. Součástí bude také komentovaná prohlídka parku. Zvány jsou nejen silné ruce, ale kdokoliv, kdo má zájem o zeleň jako součást pardubického života. Průvodcem a garantem akce bude dendrolog Vítězslav Haupt, Dis. Sraz zájemců z řad veřejnosti je u lávky pod Vinicí.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem