Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Červen 2009

Kancelář KPP bude o prázdninách uzavřena

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka upozorňuje své členy a příznivce, že kancelář Klubu bude v období od 6. července do 23. srpna 2009 včetně uzavřena. Poslední dva úřední dny před letními prázdninami jsou v kanceláři Klubu tedy v úterý 30. června a ve čtvrtek 2. července vždy mezi 10 – 12 a 13 – 17 hodinou. Elektronická emailová komunikace i E-shop na stránkách www.kpp.iipardubice.cz však bude fungovat i o prázdninách. Výbor Klubu přátel Pardubicka přeje všem svým členům a příznivcům krásné prožití letních prázdnin !


Novou publikaci pokřtili současně čtyři primátoři

obrázek k článku

V pátek se konal v kavárně Evropa v Evropském spolkovém domě slavnostní večer u příležitosti desátého výročí vzniku Evropského spolkového domu. V jeho rámci se konal slavnostní křest nové publikace „Evropský spolkový dům – Občanská záložna“, kterou vydal Klub přátel Pardubicka. A rozhodně to nebyl křest ledajaký. Skleničkou sektu publikaci pokřtili kromě současného primátra Jaroslava Demla i jeho tři předchůdci - Jiří Stříteský, Libor Slezák a Hana Demlová. Tito všichni představitelé města se této slavnosti zúčasnitli prívě proto, že již za někdejší primátorky Hany Demlové se poprvé zrodila myšlenka vzniku Evropského spolkového domu, za primátora Slezáka se tato myšlenka začala realizovat a za primátra Stříteského byl Evropský spolkový dům v červnu 1999 slavnostně otevřen. Jak však podotkl současný primátor Jaroslav Deml, i on se na…


Již nyní chystáme podzimní Hovory o Pardubicku

obrázek k článku

Ačkoliv jsou teprve za dveřmi prázdniny, v Klubu přátel Pardubicka již myslíme na podzim. Již nyní totiž připravujeme podzimní cyklus přednášek a besed Hovory o Pardubicku.Ty se budou tak jako v uplynulé dva roky i tentokrát konat v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány. Přednášky bývají doplněny promítáním a našly si oblibu nejen u členů Kubu, ale i u našich příznivců. První podzimní Hovory o Pardubicku se uskuteční ve středu 16. září od 17 hodin, kdy se dozvíte zajímavosti nejen z histroie Klubu přátel Pardubicka, ale poodhalíme něco z toho, co v následující sezóně chystáme, na jaké publikace se můžete těšit, na jaké přírodovědné vycházky se mžete vydat, kam budou namířeny turistické výlety a jaké besedy chystáme.


Klub přátel Pardubicka spustil svůj E-shop

obrázek k článku

Na našich intenretových stránkách máme pro naše čtenáře a patrioty Pardubic jednu novinku. Od nynějška totiž máte možnost nakupovat publikace z edice AB - Zet Pardubicka v našem E-shopu. K dispozici zde je v tuto chvíli více jak čtyřicet publikací, které si můžete takto pohodlně od klávecnice počítače objednat. Odkaz na E-shop Klubu přátel Pardubicka naleznete v liště menu nahoře na stránce. Z pohodlí domova tak můžete objednat celou řadu publikací věnovaných Pardubicím, jeho památkám, přírodě, osobnostem i zajímavým památkám Pardubic. Zboží zasíláme na dobírku, k celkové ceně je tudíž připočteno poštovné ve výši 40 Kč.


Rosický parní víkend nabídne svezení dětí i prohlídku nové expozice

obrázek k článku

Pardubický spolek historie železniční dopravy pořádá o následujícím víkendu další zajímavou akci. Tou bude již třetí ročník setkání modelů parních strojů i další a nejen železniční techniky pod názvem Rosický parní víkend. Po oba dva víkendové dny nebude chybět výstava parních strojů, ukázky chodu některých exponátů. Již v v loňském roce zde zaujal model parní lokomotivy 365.0 s možností svezení dětí. Dle Oldřicha Čížka z Pardubického spolku historie železniční dopravy zde tato možnost nebude chybět ani letos. Z dalších zajímavostí zde bude v provozu zahradní železnice LGB nebo výstava historických nákladních vozů Ztrc a Np. V sobotu i v neděli budou také vypraveny zvláštní motorové vlaky do Slatiňan a zpět. Odjezdy jsou po oba dny vždy v 10:20 a ve 12:15 hodin. Ve Slatiňanech bude během pobytu zvláštních vlaků možnost prohlídky…


Pardubický perník již také anglicky

obrázek k článku

V těchto dnech vyšla anglická jazyková mutace brožury AB-Zet Pardubicka "Pardubický perník". Brožura s anglickým názvem "Pardubice?s Gingerbread" na 52 stranách infromuje o historii výroby perníku, která sahá až do starého Egypta. Není bez zajímavosti, že v době husitství byl perník považován za přepychové zboží, o které byly hrány hazardní hry v kostky, dokonce se v té době hovořilo o tom, že by se výroba perníku zakázala. Dostat se do cechu perníkářského nebylo v minulosti nikterak snadné. Vyžadovalo to totiž poměrně velkou zručnost. Perníkové těsto bylo díky své tuhosti náročné na hnětení, perníkáři museli navíc ovládat i řezbářské řemeslo, protože si sami vyráběli perníkové formy. Tradice výroby perníku v Pardubicích není překvapivě nikterak stará. Například v roce 1515 působil v Pardubicích jen jediný perníkář. Snad i proto…


Nové Zprávy přinášejí informace o výzkumu na zámku i zajímavé skutečnosti o legiích

obrázek k článku

Ve Zprávách KPP číslo 5-6 z roku 2009, které právě vyšlo, si mimo jiné můžete přečíst rozhovor s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem, dozvíte se více o archeologických výzkumech, které v loňském roce probíhaly na pardubickém zámku, a které přiblížily mnohé skutečnsoti z historie města, dozvíte se také, že zakladatel Klubu přátel Pardubicka Jiří Paleček a nyní jeho jednatel slaví osmdesáté narozeniny. Práve z pera Jiřího Palečka je další pokračování seriálu o minulosti Pardubicka, Ivan Ladýř pak připomíná osobnost českého herce, režiséra a divadelního ředitele Josefa Šmahy. Luděk Kaplan se v následujícím článku věnuje první světové válce v Holicích, František Dosoudil pak popisuje československé legionářské sbory. PhDr. Jiří Kotyk připomíná osobnost Marie-Horákové Záleské a její boj proti totalitám.


Klub přátel Pardubicka uspořádal výlet po stopách drážek

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka spolu s Pardubickým spolkem historie železniční dopravy a Dopravním podnikem města Pardubic uspořádali u v sobotu 6. června dva zajímavé výlety po pozůstatcích někdejších vojenských úzkorozchodných železnic známých pod názvem drážky. Výlety byly uskutečněny u příležitosti vydání brožury ing. Ladislava Podivína „Pardubické drážky a železniční pluk“, kterou vydal Klub přátel Pardubicka a Pardubický spolek historie železniční dopravy v edici AB – Zet Pardubicka letos na jaře. Dopolední i odpolední výlet po stopách pardubických drážek proběhl historickým autobusem Škoda 706 RTO. Součástí byla také návštěva MUSEA železniční a městské hromadné dopravy v Rosicích nad Labem, které nabízí více jak 700 exponátů připomínajících historický vývoj železnic v oblasti Pardubického kraje, ale i vývoj městské hromadné dopravy v…


Jiří Paleček slaví osmdesátku

obrázek k článku

V pondělí 8. června se osmdesáti let dožívá zakladatel Klubu přátel Pardubicka a velký lokální patriot Jiří Paleček. Narodil se 8. června 1929 ve Velké Zdobnici v Orlických horách, kde byl v čistě německé obci jeho otec velitelem četnické stanice. Do Pardubic se spolu s rodiči přestěhoval ve třech letech. Jiří Paleček absolvoval Vyšší průmyslovou školu strojnickou v Pardubicích, v roce 1948 nastoupil do firmy Prokop, kde pracoval v konstrukci. Postupně vystřídal celou řadu zaměstnání, mnohá prý dle svých slov musel opustit pro neshody se svým nadřízeným. Naposledy pracoval v Zemědělském zásobování a nákupu, odkud odešel na sklonku roku 1989 do důchodu.


Vydejte se na výlet po stopách drážek

obrázek k článku

Pardubický spolek historie železniční dopravy, Klub přátel Pardubicka a Dopravní podnik města Pardubic pořádají v sobotu 6. června akci s názvem „Po stopách drážek aneb o kolejích bez kolejí“. Zájemci z řad veřejnosti mohou navštívit Museum železniční a městské hromadné dopravy v prostorách bývalé vodárny v areálu nádraží v Rosicích nad Labem a budou mít možnost také absolvovat výlet historickým autobusem Škoda 706 RTO po pozůstatcích někdejších vojenských úzkorozchodných polních železnic s odborným výkladem. Účastníci výletu navštíví místa, kudy jezdily vláčky do areálu železničního vojska pod Vinicí, dozvědí se, kam vedla drážka zvaná „špitálka“, navštíví pozůstatky úzkorozchodných železnic v Pardubičkách nebo na Židově.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem