Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Červen 2016

Na návštěvu Pokladu století a Příběhu města je možné se přihlásit již nyní.

obrázek k článku

Dovolujeme si upozornit, že již nyní je možné se v kanceláři Klubu přátel Pardubicka přihlásit na podzimní komentovanou prohlídku expozice historie Pardubic na pardubickém zámku spojenou s návštěvou výjimečné výstavy "pokladu století" - tedy cenných mincí také na pardubickém zámku. Komentovaná prohlídka obou výše uvedených expozic Východočeského muzea Pardubice se bude konat ve středu 28. září od 14 hodin. Akce je pouze pro předem přihlášené účastníky. Přihlásit se je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, kde bude při přihlášení od každého účastníka vybíráno 50 Kč. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.


Z návštěvy Zámečku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu komentovanou prohlídku pardubického Zámečku - Larischovy vily spojenou s návštěvou nedalekého popraviště - pietního místa Zámeček. Akci navštívilo na sedm desítek zájemců z řad veřejnosti. Ti shlédli nejen sklepení Larischovy vily, kde byli vězněni v červnu a červenci roku 1942 čeští vlastenci těsně před tím, než byli odvedeni na nedaleké popraviště, kde byli zastřeleni, ale také výstavu Obrana národa, která popisuje protifašistický odboj za druhé světové války. Jak přítomným sdělil ing. František Bobek z Československé obce legionářské, v příštím roce by měla být zahájena rekonstrukce Zámečku, která přijde na částku více jak 50 milionů korun.


Larischova vila a Památník Zámeček

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 18. června komentovanou prohlídku Larischovy vily v Pardubičkách z roku 1885, která je známá pod pojmenováním Zámeček. Poté bude následovat komentovaná prohlídka nedalekého pietního místa Zámeček spojeného s popravami českých vlastenců v době heydrichiády v roce 1942. Sraz zájemců o prohlídku je ve 14 hodin před Larischovou vilou v Pardubičkách. Vstupné je dobrovolné.


Vydejte se Ve stopách Josefa Sakaře

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil pro mladé historiky a přátele regionální historie soutěž s názvem ?Ve stopách Josefa Sakaře? určené studentům středních škol. Ti do konce června 2016 mohou posílat své seminární práce s tematikou regionální historie Pardubicka na e-mailovou adresu Klubu na emailovou adresu info@kppardubicka.cz. Tematicky by se soutěžní práce měly týkat pardubického regionu. Soutěž je pojmenována podle regionálního historika a čestného občana města Josefa Sakaře, který je autorem rozsáhlého díla Dějiny Pardubic nad Labem, které o devíti svazcích postupně vycházely v letech 1921 ? 1936. Jelikož je jeho dílo o historii města v mnohých ohledech dodnes nepřekonané, rozhodli jsme se tuto soutěž pro mladé nadšence pojmenovat právě po Sakařovi. Z došlých studentských prací následně budou vybrány tři nejlepší, jejichž autoři…



Z pardubických zastávek a nádraží

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu Výlet do historie. Tématem byly tentokrát pardubické železniční zastávky a nádraží. Na zastávce v Semtíně se tak účastníci například dozvěděli, že tato železniční zastávka slouží veřejnosti již od roku 1872. V Černé za Bory se přítomní dozvěděli, že právě dnešní železniční zastávka Pardubice, Černá za Bory je místem, kde se na dnešním území města poprvé objevily železniční koleje. Právě zde totiž byla v roce 1843 zahájena výstavba železniční trati směrem na Olomouc. Vlaky však v Černé za Bory zastavují od roku 1894. Není také bez zajímavosti, že ve Svítkově vlaky zastavují od roku 1883, v Pardubičkách od roku 1903 a u závodiště až od roku 1952.


Pardubické železniční zastávky a nádraží

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým spolkem historie železniční dopravy pořádá v sobotu 11. června další z "Výletů do historie". Tentokrát se jeho účastníci budou moct svézt historickým autobusem Karosa B731 po železničních zastávkách a nádražích na území Pardubic. V rámci akce navštívíme nejen pardubická nádraží, ale také železniční zastávky v Semtíně, Svítkově, Černé za Bory či v Pardubičkách, ale také železniční muzeum v Rosicích nad Labem. Odjezd účastníků z řad veřejnosti je plánován na 14 hodinu ze zastávky MHD Třída Míru (u záchodků) a cena 20 Kč za každého účastníka akce bude vybírána při nástupu do autobusu.


Tyršovy sady a návštěva Galerie Café

obrázek k článku

Procházka a povídání v Tyršových sadech, jejích přírodních zajímavostech i o historii parku. Zakončení je plánováno v nové kavárně v Tyršových sadech. Akce se koná ve středu 8. června od 16 hodin, sraz účastníků je před kostelem sv. Bartoloměje v Pardubicích.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem