Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Prosinec 2016

Pardubická výročí - 1. týden roku 2017

obrázek k článku

Před 590 lety 1.1.1427 - zemřel na pardubickém hradě jeho správce Viktorín Boček z Kunštátu a Poděbrad, otec českého krále Jiříka z Poděbrad. Před 60 lety 1.1.1957 - převzala TESLA Pardubice objekt Zámečku v Pardubičkách.


Poslední turistické putování v roce 2016

obrázek k článku

Na Boží hod vánoční uspořádal Klub přátel Pardubicka poslední letošní turistickou vycházku. Tou byl výšlap z Valů u Přelouče přes Štěpánov do Přelouče. Počasí turistům přálo, zima nebyla, jen občas trochu mrholilo. Délka trasy činila 9 kilometrů a přidáváme fotografie, jejichž autorem je dr. Karel Vašíček, jeden z účastníků výletu. Příští turistická vycházka Klubu přátel Pardubicka se koná již v roce 2017. Na Nový rok je totiž naplánován výlet ze zastávky MHD na Slovanech u železničního přejezdu přes Studánecký les a Bělobranskou Dubinu k automatickým mlýnům.



Doprava v Pardubicích jednoduše a efektivně

obrázek k článku

Středeční Hovory o Pardubicku budou tentokrát věnovány dopravním problémům krajského města. Jejich hostem totiž bude ing. Petr Novotný z ateliéru MOK, který pohovoří o možnostech alternativního řešení dopravy v Pardubicích. V pořadí 268. Hovory o Pardubicku se konají v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích ve středu 14. prosince. Začátek akce je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


HISTORIE PARDUBICKÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ TAKÉ V PARDUBICKÝCH KNIHKUPECTVÍCH

obrázek k článku

Velmi žádaná publikace o historii všech pardubických městských částech od Opočínku na západě po Hostovice na východě a od Fáblovky na severu po Dražkovice na jihu katastru města, to vše doplněno více jak dvěma stovkami dobových fotografií, je možné nyní zakoupit nejen v knihkupectví KOSMAS na Pernštýnském náměstí, ale také v knihkupectví MOZAIKA na pardubickém hlavním nádraží. Publikaci je možné zakoupit také v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ulici (vedle antikvariátu) nebo v eshopu na adrese http://www.kppardubicka.cz/cs/menu/zobrazit/17-ab-zet-pardubicka/


Genealogická schůzka již ve čtvrtek 8. prosince

obrázek k článku

Dovolujeme si pozvat amatérské zájemce a nadšence o sestavování rodokmenů na koordinační genealogickou schůzku Klubu přátel Pardubicka, která se bude konat ve čtvrtek 8. prosince v historické klubovně v prvním patře Evropského spolkového domu na Pernštýnském náměstí. Začátek je v 17 hodin.


Publikace připomíná historii hotelu Zlatá štika

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává brožuru historika Jiřího Kotyka, která se věnuje historii pardubického hotelu Zlatá štika. V místě, kde dnes stojí pardubický hotel Zlatá štika, stával v roce 1563 dům kožešníka Michala Klause. Roku 1866 zde býval šenk ?U Šmídů?. Roku 1902 získává objekt Antonín Klofanda, který byl majitelem objektu do roku 1924. Ten objekt rozšířil. Od roku 1926 byl majitelem objektu František Kafka. Další podrobnosti z historie objektu nalezne čtenář ve výše zmíněné publikaci, kde jsou také popsány významné události, které se v hotelu udály. Zde jsou popsány také návštěvy významných osobností, které v minulosti hotel Zlatá štika hostil. 10. prosince roku 1922 to byl například tehdejší ministr financí JUDr. Alois Rašín, 6. dubna roku 1930 JUDr. Karel Kramář. V přílohách je pak celá řada plánků, novinových článků a dobových…

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Z CENTRA MĚSTA NA PERIFERII

obrázek k článku

Pardubice mají velmi obdivovaný zámek, v Pardubičkách je pak objekt zvaný Zámeček. Ale víte o tom, že nedaleko dnešního kostelíčka stával rokokový letohrádek, kterému se také říkalo zámeček? Nejen tuto, ale i mnohé další zajímavosti naleznete na více jak dvou stovkách stran a dvou stovkách dobových fotografií v publikaci "Historie pardubických městských částí aneb z centra města na periferii", kterou vydává Klub přátel Pardubicka. Publikaci je možné zakoupit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v eshopu na http://kppardubicka.cz/cs/menu/zobrazit/17-ab-zet-pardubicka/nebo v knihkupectví Kosmas na Pernštýnském náměstí.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem